Δέκα ευρωπαϊκά γλυκά που σε κάνουν να παρατήσεις τη δίαιτα (pics)

Το σύνολο των πιάτων μιας κουζίνας υποδηλώνει τρόπον τινά και τον πολιτισμό του λαού, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του. Πέραν από τα κυρίως γεύματα, τις σαλάτες και τα ποτά, τα επιδόρπια κατέχουν εξέχουσα θέση σε κάθε εθνική κουζίνα, έστω κι αν προσφέρονται πάντα στο τέλος. Άλλωστε η αναμονή ενός γλυκού πειρασμού που θα ολοκληρώσει το φαγοπότι είναι ό,τι καλύτερο.
Ο REPORTER μάζεψε και σας παρουσιάζει 10 γλυκά ευρωπαϊκής προέλευσης και πως αυτά δημιουργήθηκαν.
 
Stroopwafel, Άμστερνταμ - Ζεστή καραμέλα ανάμεσα σε ψημένες πίτες

Είναι μια βάφλα φτιαγμένη από δύο λεπτά στρώματα ψημένης ζύμης γεμιστό με σιρόπι καραμέλας στη μέση. Οι Stroopwafels είχαν κατασκευάστεί για πρώτη φορά στην πόλη Γούδα της Ολλανδίας προς τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα.
 
Pastel De Nata, Λισαβόνα - Πίτα γεμισμένη με κρέμα custard και πασπαλισμένη με κανέλα

Η Pastel De Nata είχε κατασκευαστεί για πρώτη φορά πριν από το 18ο αιώνα σε ένα μοναστήρι της Λισαβώνας από μοναχούς.
Το συγκεκριμένο γλυκό είναι σαν μια τάρτα γεμιστή με κρέμα custard και πασπαλίζεται μετά το ψήσιμο με κανέλα ή ζάχαρη άχνη.
 
Sachertorte, Βιέννη - Σοκολατένια πάστα σε στρώσεις με μαρμελάδα βερίκοκο

Οι λάτρεις της σοκολάτας δεν μπορεί να μην γνωρίζουν την Sachertorte, μια σοκολατένια πάστα σε στρώσεις ενισχυμένη με μαρμελάδα Βερίκοκο. Η συγκεκριμένη τάρτα είχε φτιαχτεί για πρώτη φορά στην Αυστρία κατά τον 18ο αιώνα.
 
Churros, Μαδρίτη - Λεπτές λωρίδες ζύμης τηγανισμένες και βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα

Τα Churros έγιναν ευρέως γνωστά στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του Masterchef και στη θέα τους σου έχρεται στο μυαλό η Κυπριακή «πόμπα». Τα Churros έχουν φτιαχτεί για πρώτη φορά στη Μαδρίτη και είναι λεπτές ή χοντρές λωρίδες ζύμης, τηγανισμένες οι οποίες σερβίρονται βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα. Η προέλευση τους δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι περισσότεροι λένε ότι προέρχονται από την πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. 

Γαλακτομπούρεκο, Ελλάδα - Φύλλο κρούστας γεμισμένο με κρέμα και σιροπιασμένο

Και ποιος δεν ξέρει το γαλακτομπούρεκο. Το διάσημο ελληνικό γλυκό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής, καθώς και μεγέθη κομματιών. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό.
 

Syrniki, Ρωσία - Λουκουμάδες γεμιστοί με τυρί και ζάχαρη

Το ρωσικό Syrniki θυμίζει λουκουμάδες οι οποίοι όμως γεμίζονται με τυρί και ζάχαρη . Γαρνίρεται μάλιστα με κρέμα γάλακτος και είναι από τα πιο διαδεδομένα γλυκά στις χώρες του ανατολικού μπλοκ.
 

Panna Cotta, Iταλία - Κρέμα γαρνιρισμένη τις πλείστες φορές με μαρμελάδα φράουλα

Η πανακότα είναι από τα πιο πρόσφατα γλυκά που έχουν δημιουργηθεί αφού η δημιουργία της εντοπίζεται γύρω στο 1960 στην περιοχή του Piedomont πρωτεύουσα της οποίας είναι το Τορίνο.
 
Το όνομα αυτού του γλυκούσημαίνει στα ιταλικά «ψημένη κρέμα» (panna cotta) και φτιάχνεται από κρέμα, ζάχαρη και ζελατίνη. Η πανακότα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στα δικά μας Επτάνησα, λόγω της ιστορίας που συνδέει τους Ιταλούς με τα γειτονικά της νησιά του Ιονίου.

Mille –feuille, Γαλλία - Σφολιάτα με γέμιση βανίλιας και ζάχαρη άχνη

Ένα κλασικό, γαλλικό γλυκό είναι το μιλφέιγ (mille-feuille). Το όνομά του σημαίνει χίλια φύλλα στα γαλλικά, φτιάχνεται παραδοσιακά από τρία φύλλα σφολιάτας χωρισμένα με στρώσεις κρέμας βανίλιας. Πλέον αντί βανίλιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γέμιση είτε μαρμελάδα, σαντιγί ή ακόμα και σοκολάτα. Η κορυφή πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη, σκόνη κακάο ή ξηρούς καρπούς.
 
Η παλιότερη ονομασία του γλυκού είναι «Napoleon», πιθανότατα από τη γαλλική λέξη “napolitain”, ενώ δεν είναι γνωστό αν το γλυκό συνδέεται με τον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέων Βοναπάρτη. Το γλυκό Napoleon στη Γαλλία φτιάχνεται με γέμιση πάστας αμυγδάλου, ενώ μέχρι σήμερα φτιάχνεται ανά τον κόσμο σε διάφορες πεντανόστιμες παραλλαγές.
 

Black Forest, Γερμανία –Παντεσπάνι από σοκολάτα, σαντιγί και κεράσια

Μία από τις ωραιότερες τούρτες στον κόσμο είναι η Black Forest ή αλλιώς Schwarzwälder Kirsch όπως είναι το παραδοσιακό της όνομα. Παντεσπάνι από σοκολάτα, σαντιγί και κεράσια συνθέτουν μια υπέροχη, αφράτη τούρτα. Το γλυκό αυτό είναι γερμανικό, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστρία και την Ελβετία.
 
Το όνομα του θυμίζει το Black Forest στη Γερμανία, αλλά θεωρείται πως το λικέρ κρασιού Schwarzwälder Kirsch που προέρχεται από κει, είναι βασικά ο λόγος που το εντυπωσιακό αυτό γλυκό ονομάστηκε έτσι. Μπορεί το Μπλακ Φόρεστ στην Αμερική και σε άλλεςχώρες να μη φτιάχνεται έτσι, αλλά το αυθεντικό, παραδοσιακό, γερμανικό Black Forest περιέχει πάντα αυτό το λικέρ.
 

Apple Strudel, Αυστρία - Σφολιάτα, γέμιση από μήλα, κανέλα και ζάχαρη

Σφολιάτα με γέμιση από μήλα, κανέλα και ζάχαρη συνθέτουν μια πεντανόστιμη λιχουδιά, το παραδοσιακό βιεννέζικο γλυκό apple strudel. Μια λέξη που στα γερμανικά σημαίνει «δίνη» και μας θυμίζει τη μορφή του φρουτένιου αυτού γλυκού.
 
Η καταγωγή του είναι σίγουρα αυστριακή, αφού η πρώτη συνταγή είναι μια χειρόγραφη βιεννέζικη συνταγή που ανακαλύφθηκε το 1696. Το αγαπημένο αυτό γλυκό έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η διάδοσή του στον υπόλοιπο κόσμο έγινε την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

Δειτε Επισης

Ηλεκτρονικές συνταγές και ιατρικά δεδομένα ταξιδεύουν με τους Κύπριους πολίτες-Εντός Μαΐου οι ανακοινώσεις
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»