Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια πριν από την κρίσιμη Ολομέλεια

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση επί των έξι νομοσχεδίων και των προτάσεων Νόμου που κατατέθηκαν από τα κόμματα, και που αφορούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με σκοπό τη μείωση των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών πραγματοποιείται στην παρουσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
 
Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, η Επιτροπή, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το πρωί.

Προσπάθεια, αποτελεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση ενόψει της Ολομέλειας της Βουλής της ερχόμενης Κυριακής, όπου προς ψήφιση θα τεθεί και το κρίσιμο ζήτημα της παροχής κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας. Της συμφωνίας δηλαδή, για πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική.
 
Όσον αφορά τις προτάσεις Νόμου των κομμάτων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
 
*Η μία, η οποία στηρίζεται από την ολότητας της Επιτροπής Οικονομικών προέρχεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, και αφορά τον υφιστάμενο νόμο για την αφερεγγυότητα.
 
Με βάση τον υφιστάμενο, υπάρχουν συγκεκριμένοι εγγυητές που προστατεύονται για συμβάσεις που έγιναν από την 31η Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι το 2021.
 
Πρόταση του ΔΗΚΟ ήταν η προστασία των εγγυητών για συμβάσεις που συνήφθησαν μέχρι το τέλος του 2015 να γίνει επ’ αόριστον, δηλαδή να διαγραφεί από τον υφιστάμενο νόμο το 2021, ενώ το ΑΚΕΛ είχε την άποψη ότι πρέπει να επεκταθεί και σε νέες συμβάσεις η προστασία των εγγυητών μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Νόμου. Συναφώς, το ΑΚΕΛ κατέθεσε τρεις προτάσεις Νόμου, οι οποίες μαζί με αυτή του ΔΗΚΟ, συγχωνεύτηκαν σε μία.
 
Βάσεις της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι εγγυητές που προστατεύονται χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε στο Νόμο για την αφερεγγυότητα θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά θα συμπληρωθούν και για συμβάσεις που θα έχουν γίνει μέχρι την Κυριακή, που είναι η ημερομηνία ψήφισης του τροποποιητικού νόμου.
 
*Οι δύο άλλες προτάσεις Νόμου κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα.
 
Αφορούν τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Κεντρική Τράπεζα και για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, ώστε να ρυθμιστεί το μεταβατικό στάδιο στη ΣΚΤ για να κυλήσουν όλα ομαλά και με σιγουριά.
 
Η μεν μία αφορά τη ρύθμιση, ώστε να μπορεί η ΣΚΤ να συνεχίσει να λειτουργεί για διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων μετά την επιβαλλόμενη ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα.
 
Η δεύτερη τροποποιεί τον περί ΣΚΤ νόμο και εισαγάγει πρόνοια για διατραπεζικές συναλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας του συνεργατισμού με παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Τράπεζα.
 

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο