Συμφωνία Έκδοσης Φυγοδίκων υπέγραψαν Κύπρος-Κίνα

Συμφωνία Έκδοσης Φυγοδίκων υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου - ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα, μεταξύ 28 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2018 - και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Le Yucheng. Η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα της μακράς προσπάθειας των δύο πλευρών και αποτελεί σημαντικό κείμενο καθότι θα θέσει γερά θεμέλια στην αποτελεσματική διμερή συνεργασία στην καταστολή του εγκλήματος.

Στο πλαίσιο των διμερών επαφών, ο κ. Νικολάου είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Le Yucheng, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων Κύπρου – Κίνας.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, από την πλευρά του ο Υπουργός ενημέρωσε για το Κυπριακό, διαβίβασε τις θερμές ευχαριστίες της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Κίνας για τη διαχρονική στήριξη και τη στάση αρχών της, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενθάρρυνε την Κίνα να συνεχίσει να εμβαθύνει την εμπλοκή της στο Κυπριακό.

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για βούληση για διάλογο και εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Εξήρε, επίσης, τη στενή διμερή συνεργασία με την Κίνα, σε ευρύ πεδίο θεμάτων, μεταξύ άλλων, θεμάτων της διασυνοριακής συνεργασίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Τονίστηκε ότι η Κύπρος και η Κίνα είναι εταίροι που συνδέονται με βαθιά, μακρόχρονη παραδοσιακή φιλία και διακρίνονται από δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο κ. Le Yucheng ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την παραδοσιακή φιλία των δύο κρατών και για την κατανόηση και τη σταθερή στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Κίνα. Επανέλαβε τη θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και εξέφρασε τη βούληση της Κίνας να προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία έμπρακτη στήριξη σε νέα διαδικασία για επίλυση Κυπριακού.

Επίσης, στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, αμφότερες πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την εκκρεμούσα Συμφωνία Μεταφοράς Καταδίκων, όπου συμφώνησαν να συνεχιστεί η επεξεργασία του κειμένου σε τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις για την ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση των κρατών μεταξύ τους, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις, και ως εκ τούτου τα κράτη πλέον έρχονται αντιμέτωπα με το διασυνοριακό έγκλημα και τις απαγωγές, θέματα που συζητήθηκαν επισταμένα, στο περιθώριο της συνάντησης.

 Οι δύο Υπουργοί αναγνώρισαν ότι ανάλογα με την επιτυχία με την οποία τα κράτη θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις, θα εξαρτηθεί και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος. Μια από αυτές τις προκλήσεις για την οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη η Κύπρος είναι οι υποθέσεις παιδικών απαγωγών. Ο κ. Νικολάου ζήτησε τη συνδρομή των κινέζικων Αρχών όπως τέτοιες υποθέσεις αντιμετωπίζονται στην ανθρωπιστική τους βάση, απαλύνοντας τον πόνο των οικογενειών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλλότρια κίνητρα και αμφισβητούμενη μαρτυρία δείχνει η υπεράσπιση των δεσμοφυλάκων-«Μιλάτε για τρόλεϊ και τα τρόλεϊ ήταν κλειδωμένα στα εργαστήρια»
Σε παγκάκια έβαλαν φωτιά οι εμπρηστές στο Γυμνάσιο Δροσιάς-Ζημιές στο κτίριο, συνθήματα και στους τοίχους
Υπό κράτηση τα τρία πρόσωπα για υπόθεση κλοπής ζώων στη Ξυλοφάγου
Έβαλαν φωτιά σε σχολικό εξοπλισμό σε αυλή Γυμνασίου
Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 34χρονος που οδηγούσε 110 χιλιόμετρα αντί 50
Χειροπέδες σε 38χρονο που εντοπίστηκαν χρυσαφικά στις αποσκευές του στο αεροδρόμιο
Συνελήφθη 39χρονος στο αεροδρόμιο που καταζητείτο από την Interpol
Καταδίωξη σκάφους με πυροβολισμούς ανοικτά του Κάβο Γκρέκο-Συνελήφθη ένα πρόσωπο
Άδειασε την Αστυνομία το Δικαστήριο για τις συλλήψεις των επεισοδίων στη Λακατάμια-«Δεν υποστηρίζεται η μαρτυρία από τα γεγονότα»
Συνέχεια με δύο νέους μάρτυρες στη δίκη Αϊκούτ-Τα δύο οχήματα και η καφέ βαλίτσα με τεκμήρια