Αυτός είναι ο ήρωας δύτης που ξεψύχησε προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά στην Ταϊλάνδη

Πέθανε συμμετέχοντας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ντόπιων και ξένων δυτών και επιστημόνων να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένα σε θάλαμο του σπηλαίου Θαμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη από τις 23 Ιουνίου.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο 37χρονος Σαμάν Κούναν, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης είχε αποστρατευθεί και επέστρεψε προκειμένου να συνδράμει εθελοντικά στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών, καθότι δεινός δύτης.

"Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά" δήλωνε γεμάτος αισιοδοξία ο Κούναν την ώρα που αποχωρούσε για την αποστολή του, σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις στα social media.

Ο ίδιος ωστόσο δεν στάθηκε τόσο τυχερός ώστε να δει την έκβαση αυτών των προσπαθειών. Ο Κούναν πέθανε από ασφυξία και πνιγμό, αφού είχε φροντίσει να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος όλης της διαδρομής που προβλέπεται να ακολουθηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών. Στην επιστροφή όμως η δική του φιάλη είχε μείνει πια χωρίς οξυγόνο. Ο 37χρονος έχασε τις αισθήσεις του και παρά τη βοήθεια ενός συναδέλφου του που τον έβγαλε έξω, δεν τα κατάφερε.

Ο θάνατός του, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε τεράστια συγκίνηση στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Η κυβέρνηση της χώρας έκανε γνωστό ότι ο Κούναν θα κηδευθεί με βασιλικές τιμές. Για κάποιους ωστόσο, ο θάνατος του Κούναν λειτούργησε ως "κακός οιωνός", εξανεμίζοντας τις αρχικές ελπίδες και τον ενθουσιασμό που είχε προκαλέσει ο εντοπισμός των παιδιών.

Κορυφώνεται η αγωνία για τα παιδιά

Διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, που υποστήριζαν ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να παραμείνουν ζωντανά μέσα στην σπηλιά ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να έχει τελειώσει η περίοδος των έντονων βροχοπτώσεων και να έχουν απομακρυνθεί τα νερά, οι διασώστες σκόρπισαν τον τρόμο ομολογώντας για πρώτη φορά δημοσίως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι "πολύ περιορισμένα".

Σύμφωνα μάλιστα με ξένους εθελοντές, οι επιχειρήσεις διάσωσης αναμένεται να αρχίσουν σήμερα ή αύριο.

Η απώλεια ενός έμπειρου δύτη όπως ο Κούναν, υπενθυμίζει ωστόσο πόσο δύσκολη θα είναι η προσπάθεια να βγουν σώα τα παιδιά.

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, τα πρώτα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων δείχνουν ότι τα παιδιά και ο προπονητής είναι εξαντλημένα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές εικόνες που είχαν μεταδοθεί με τα παιδιά να δηλώνουν ενθουσιασμένα στην κάμερα ότι είναι καλά.

Όλες οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ειδικοί έχουν αναθεωρήσει όλα τα αρχικά σχέδιά τους. Η μείωσης της στάθμης των υδάτων θα καθυστερήσει, ενώ και η απάντληση που προχωρά με γοργούς ρυθμούς δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η δε μετακίνηση από το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά ως την έξοδο, συνιστά από μόνη της έναν άθλο. Είναι ενδεικτικό ότι οι επαγγελματίες δύτες χρειάζονται συνολικά 11 ώρες για να πάνε και να έρθουν. Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα παιδιά που δεν είναι εκπαιδευμένα σε κάτι τέτοιο και είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα από την περιπέτειά τους, θα δυσκολευθούν να αντεπεξέλθουν.

Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικοί στη Γαλλία σκίζουν με μαχαίρια φουσκωτή βάρκα με μετανάστες
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Βρέθηκε πεντάχρονος στην έρημο στην Αριζόντα-Είχε χαθεί μαζί με τον σκύλο του
Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύπτουν εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Οκτώ χρόνια φυλάκιση για Ιμάμογλου ζητά η εισαγγελία για το πλαστό δίπλωμα
Παραπληροφόρηση πως «Τα παιδιά της Φωτιάς» ανέλαβαν την ευθύνη των πυρκαγιών, υποστηρίζουν οι Τούρκοι
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρή έκρηξη σε βενζινάδικο στη Ρώμη-Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
Ο Τραμπ αναμένει ότι η Χαμάς θα απαντήσει εντός 24 ωρών για πρόταση εκεχειρίας
Ο Τραμπ θα αρχίσει να ενημερώνει τους εμπορικούς εταίρους του για τους δασμούς