Κώστας Κληρίδης: Λανθασμένη η διαδικασία της συμφωνίας για τον Συνεργατισμό

Σαφείς είναι οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό, ο οποίοι και θα δημοσιευθούν αύριο Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα μαζί με το διάταγμα διορισμού της, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την υποβολή της έκθεσής της επιτροπής ο ίδιος θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει θέμα διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων.
 
Ο κ. Κληρίδης, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο για εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιάνει δουλειά τη Δευτέρα η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ερευνητική επιτροπή θα ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης και ποινικών αδικημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «νομίζω ότι οι όροι εντολής οι οποίοι θα δημοσιευθούν αύριο στην επίσημη εφημερίδα μαζί με το διάταγμα διορισμού της ερευνητικής επιτροπής είναι ιδιαίτερα σαφείς».
 
«Το έργο της ερευνητικής επιτροπής, όπως και κάθε ερευνητικής επιτροπής, είναι καθαρά διακρίβωση και αποτύπωση γεγονότων», είπε.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι αφού «διακριβωθούν και αποτυπωθούν τα γεγονότα και περιληφθούν στην έκθεση την οποία καθηκόντως θα υποβάλει η ερευνητική επιτροπή, θα κριθεί από το Γενικό Εισαγγελέα στον οποίο θα υποβληθεί η έκθεση κατά πόσο υπάρχει θέμα διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, είτε αυτά είναι ποινικά, είτε πειθαρχικά, είτε πολιτικής φύσεως».
 
Θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση
για συμβουλή από ιδιωτικούς οίκους
Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Νομική Υπηρεσία αντί από οίκο του εξωτερικού για τη συμφωνία που έγινε για τον Συνεργατισμό, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι σε σχέση με κάποια εξειδικευμένα θέματα, τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης από Υπουργεία και άλλους οργανισμούς απαιτείται η συνδρομή και συμβουλή από ιδιωτικούς οίκους οι οποίοι εξειδικεύονται σε τέτοια θέματα».
 
«Και η ίδια η Νομική Υπηρεσία πάρα πολλές φορές ζητάει βοήθεια από τέτοιους οίκους», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, πρέπει όμως να υπάρχει συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο νομικός σύμβουλος των Υπουργείων, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας «τόσο κατά την έναρξη της συνεργασίας, όσο και κατά την εξέλιξη και ιδιαίτερα μετά την παράδοση του έργου».
 
Σε ερώτηση αν υπήρξε προσυνεννόηση για τον οίκο Freshfield απάντησε «όχι, καμία».
 
Κληθείς να πει τι σημαίνει αυτό ανέφερε «δεν σημαίνει τίποτα», προσθέτοντας ότι «δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία η οποία κατά την άποψή μας είναι η ορθή».
 

Δειτε Επισης

Τα δύο νέα σχέδια της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό
Με προσανατολισμό τις μόνιμες λύσεις επιχειρεί η Κυβέρνηση να βρει αντίδοτα στην ακρίβεια
Με γεμάτες βαλίτσες έφυγε από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος-Αμερικανική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα
ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν