Νέο περιβάλλον για την ΕΔΕΚ αν ικανοποιηθούν δύο ζητήματα που θέτει

Δύο ζητήματα έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, την αντικειμενική διαμόρφωση της τιμής της αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου και τη διατήρηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη εάν διαφωνεί με το ύψος του χρέους και να ζητεί αναστολή της εκποίησης του ενυπόθηκου μέχρι το τελικό ποσό να καθορισθεί.
 
Σε δηλώσεις το μεσημέρι μετά την συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι έθεσε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς της ΕΔΕΚ σε σχέση με τα κυβερνητικά σχετικά νομοσχέδια και τις εγγυήσεις στην Ελληνική Τράπεζα για τον συνεργατισμό και τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα που έχουν απασχολήσει επί μακρόν την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, εξήγησε, δεν καθορίζουν με επακριβή τρόπο την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου και αυτό αφήνεται στους εκτιμητές ακινήτων που θα ορίζονται είτε από την τράπεζα είτε από τον δανειολήπτη.
 
«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντικειμενική διαδικασία από την πλευρά της ΕΔΕΚ. Δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος το ίδιο ακίνητο να έχει δύο ή και τρεις διαφορετικές τιμές, διαφορετική τιμή που θα πληρώνει φόρους στο κράτος ένας πολίτης, διαφορετική τιμή αυτή που θα υποθηκευτεί ένα ακίνητο σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και διαφορετική τιμή στο τέλος εάν θα εκποιηθεί».
 
Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να εξευρεθεί μία συγκεκριμένη τιμή, που κατά το μάλλον ήττον θα είναι η πλέον αντικειμενική, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, για όλες τις υποθέσεις.
 
Αυτή είπε, είναι η τροπολογία που έθεσε η ΕΔΕΚ στη Βουλή και έθεσε το ζήτημα αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να το χειριστεί ώστε άμεσα να κλείσει». Το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε, το ανέδειξε ο ίδιος τον Απρίλιο του 2015 κατά την διαδικασία συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας. Τότε η κυβέρνηση είχε αναλάβει, πρόσθεσε, κάποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που όμως κάτω από την πίεση των τραπεζών, μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκαν. «Αναμένουμε λοιπόν την κυβερνητική παρέμβαση για ρύθμιση αυτού του ζητήματος».
 
Ο κ. Σιζόπουλος έκανε επίσης λόγο για έμμεση προσπάθεια μέσω των κυβερνητικών νομοσχεδίων για κατάργηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο εάν διαφωνεί με το ύψος του χρέους από την τράπεζα και την ίδια στιγμή να ζητεί την αναστολή της εκποίησης του ακινήτου μέχρι να υπάρξει ρύθμιση του επακριβούς ποσού που οφείλει. «Αυτό εάν ισχύσει, είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη, μια πολύ ευεργετική προς όφελος των τραπεζών διάταξη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει τάχιστα στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στα δύο αυτά ζητήματα ώστε να βελτιωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς όφελος των δανειοληπτών και με τρόπο ώστε οι διαδικασίας εκποιήσεων εκεί και όπου θα χρειαστούν, να μην είναι χρονοβόρες.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη. Αναμένουμε ποια θα είναι η κυβερνητική αντίδραση, ανέφερε, καθώς τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα συζητήσουν και θα καθορίσουν το απόγευμα την στάση του Κινήματος.
 
Εάν ικανοποιηθούν τα δύο ζητήματα που έθεσε η ΕΔΕΚ, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, «δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον που θα είναι πολύ πιο υποβοηθητικό στα όργανα της ΕΔΕΚ να πάρουν την ανάλογη απόφαση».
 
Ερωτηθείς εάν ασχοληθούν με πιθανές πολιτικές ευθύνες, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό είναι αυτονόητο και έκανε λόγο για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, αλλά και για τεχνοκρατικές και επαγγελματικές «που είναι πολύ μεγαλύτερες. Γιατί εάν υπήρχε σωστός εποπτικός έλεγχος όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αν υπήρχαν σωστές παρεμβάσεις από την πλευρά του αντίστοιχου τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας, όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και προς το κοινοβούλιο, πιθανόν σήμερα να βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική θέση. Ίσως πολύ καλύτερη».
 
Τις ευθύνες, πολιτικές και τεχνοκρατικές, όλων όσοι ήταν αρμόδιοι για τον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, σήμερα μεταφέρονται στους ώμους των βουλευτών, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
 
«Μία απόφαση που όμως δεν θα στηριχθεί σε μία καλή και μία κακή επιλογή, αλλά σε δύο κακές επιλογές όπου ο καθένας είναι υποχρεωμένος, στην στάθμιση διαφόρων παραγόντων - που θα είναι διαφορετικοί για τον καθένα-να λάβει την απόφαση για το ποια από τις δύο επιλογές είναι η λιγότερο επιβλαβής για τους πολίτες, το τραπεζικό σύστημα και την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Σε ερώτηση εάν αισθάνεται ότι τον ξεγέλασε η Κεντρική Τράπεζα, απάντησε: «Ας μην χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο και ας πω ότι δεν έπραξε κατά την άποψή μας το καθήκον της όπως θα έπρεπε». Και δεν ενημέρωσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία όπως όφειλε, για να γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί και να λαμβάναμε ίσως προληπτικά μέτρα διάσωσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι αυτό έγινε σκόπιμα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποδώσει τέτοιες ευθύνες γι’ αυτό και εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή και σε βάθος έρευνα που θα καλύπτει όχι το διάστημα μετά το 2013 αλλά και πριν. «Γιατί υπήρξε μια κακοδιαχείριση που οδήγησε το 2013 στην κρατικοποίηση του Συνεργατισμού και λόγω της αδυναμίας όσων ανέλαβαν την ευθύνη αναδιοργάνωσής του, να τον ανασυγκροτήσουν και να τον καταστήσουν βιώσιμο, τελικά δεν το κατόρθωσαν».
 
Σε σχόλιο ότι ο κόσμος μπούχτισε από έρευνες και κανείς να μην αναλαμβάνει στο τέλος την ευθύνη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ συμφώνησε και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κινήματος για τις έρευνες και που αυτές κατέληξαν για το χρηματιστήριο, τις Κυπριακές Αερογραμμές, την οικονομική κρίση το 2013. «Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι επιτέλους αυτή η πολιτεία θα σεβαστεί τον εαυτό της, τους πολίτες της και για πρώτη φορά θα υπάρξει μια σοβαρή έρευνα, δίκαιη και αντικειμενική για να μπορέσει να καταλογίσει ευθύνες εκεί και όπου πρέπει».
 

Δειτε Επισης

Τα δύο νέα σχέδια της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό
Με προσανατολισμό τις μόνιμες λύσεις επιχειρεί η Κυβέρνηση να βρει αντίδοτα στην ακρίβεια
Με γεμάτες βαλίτσες έφυγε από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος-Αμερικανική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα
ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν