Εκφράζει ανησυχίες ο Μπουλούντς για τον διορισμό της Λουτ

Ανησυχίες προκαλεί στον τουρκικό αντιπολιτευτικό τύπο ο διορισμός της Τζέιν Χολ Λουτ ως απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εκτιμώντας ότι προμηνύει αύξηση της πίεσης των Αμερικανών εναντίον της Τουρκίας για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευτική εφημερίδα Αϊντινλίκ, η Τζέην Λουτ και ο σύζυγός της ήταν ‘υπεύθυνοι επιχειρήσεων’ υπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Τ/Κ διπλωμάτης Αχμέτ Ζεκί Μπουλούντς σχολίασε στην εφημερίδα πως “το γεγονός ότι η αντιπρόσωπος είναι Αμερικανίδα αποτελεί σαφή ένδειξη πως θα αυξηθεί η πίεση των Αμερικανών εδώ”, προσθέτοντας ότι θα αυξηθούν οι δραστηριότητες των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
 
Ο Μπουλούτς υποστηρίζει ακόμη ότι από το 2013 οι ΗΠΑ προσπαθούν να παίξουν ένα πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, ενώ ισχυρίζεται ότι “πραγματικός τους στόχος είναι να αφαιρέσουν τα δικαιώματα και το καθεστώς που κέρδισε η Τουρκία το 1959-1960, να βγάλουν την Τουρκία από τη μέση”. “Αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να ενώσουν το νησί τότε ίσως να θέλουν να το μετατρέψουν σε βάση του ΝΑΤΟ”, υποστηρίζει.
 
Ο ειδικός επί Κυπριακού Εμετέ Γκιοζούγκιούζελι υποστήριξε επίσης στην εφημερίδα ότι η Λουτ είναι “παλιά συνεργάτης του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Σάιρους Βανς ο οποίος έβλεπε την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο και είχε ετοιμάσει σχέδια για την κατάργηση των εγγυήσεων”. “Είναι αντιληπτό ότι με τη Λιουτ θα ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στο θέμα της Τουρκίας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό”, υποστηρίζει ο Γκιοζούγκιούζελι. Σύμφωνα με την Αϊντινλίκ, ο Βάιρους Βανς είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του ήταν που παρεμπόδισε την εισβολή της Τουρκίας το 1967.
 
Η εφημερίδα γράφει ότι με βάση δικές της έρευνες, η Λουτ ως ανώτατο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών είχε αναλάβει σημαντικά πόστα για την οικοδόμηση ειρήνης στο Ιράκ και στην Αλβανία. Ταυτόχρονα το 2001 είχε αναλάβει καθήκοντα ως υψηλόβαθμο στέλεχος στον Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και είναι γνωστή για την στενή συνεργασία της με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο σύζυγός της Ντάγκλας Λουτ είχε αναλάβει πιο κρίσιμα πόστα και πως για χρόνια ήταν Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον επί προεδρίας των Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτς Μπους διετέλεσε σύμβουλός τους σε θέματα ασφάλειας στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία. Επί εποχής ψυχρού πολέμου είχε αναλάβει κρίσιμα καθήκοντα στη Γερμανία και το Κόσοβο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο καθένας στον δικό του ΚΕΝΤΡ(ικ)Ο δρόμο στις Βουλευτικές αλλά με ευδιάκριτα σημεία διασταύρωσης
Ξανάρχισε το τροπάρι με τους σφετεριστές ο Τατάρ-Ξεκίνησε blame game ενόψει Νέας Υόρκης
Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα έπονται»
Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
Συναντήθηκε με τον Ντάουτι η Ολγκίν-Πήρε διαβεβαιώσεις από Βρετανία για στήριξη των προσπαθειών της στο Κυπριακό
Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2024-Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια
Στηρίζει Ερχιουρμάν για «πρόεδρο» ο Τσελέρ-Έλαβε πλήρη εξουσιοδότηση από το ΚΚΔ
Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Δεν επηρεάζεται άμεσα από πιθανή συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας για το Μεταναστευτικό η Κύπρος
Κρατά αποστάσεις από την κόντρα ΔΗΣΥ και Οδυσσέα ο Πρόεδρος-Δεν θα εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο