Μέχρι την Ευρωβουλή έφτασε το θέμα του Συνεργατισμού - Τι είπαν Κύπριοι ευρωβουλευτές

Αναφορές στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και στον Συνεργατισμό περιείχαν οι τοποθετήσεις Κυπρίων Ευρωβουλευτών, κατά τη συζήτηση για το τέλος του ελληνικού μνημονίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. 
 
«Οι συνθήκες που βλέπουμε στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο επιβάλλουν επιτακτικά την εφαρμογή πανευρωπαϊκού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ) Κώστας Μαυρίδης.
 
Είπε εξάλλου ότι «σήμερα έχουμε καλά νέα» αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και έδωσε τα εύσημα στον Επίτροπο Μοσκοβισί και στον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
 
Το 2015, ανέφερε, κάποιοι έσπρωχναν την Ελλάδα στο γκρεμό, μεταξύ αυτών Έλληνες πολιτικοί, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών.
 
Είπε επίσης ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στάθηκε απέναντι σε αυτούς, απλώνοντας το χέρι στον ελληνικό λαό «πέρα από Κυβερνήσεις και ιδεολογίες».
 
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και των Σ&Δ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «αυτές τις μέρες στην Κύπρο εξελίσσεται ένα νέο οικονομικό δράμα».
 
«Ο μηδενισμός των εγγυήσεων για τη Συνεργατική Τράπεζα της Κύπρου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγεί σε νέο κύκλο ανασφάλειας στην κυπριακή οικονομία και καλούνται και πάλι οι Κύπριοι πολίτες να πληρώσουν τη νύφη» ανέφερε.
 
Ο κ. Παπαδάκης έκανε παράλληλα λόγο για τη «ληστεία του 2013 με το περιβόητο bail-in[διάσωση με ίδια μέσα] όπου λειτουργήσαμε ως πειραματόζωα». Ευθύνες, είπε, υπάρχουν στην κυπριακή Κυβέρνηση και στις εποπτικές αρχές της Κύπρου, που «ήταν πολύ κατώτερες των περιστάσεων».
 
Τέλος, είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριφερθεί διαφορετικά απέναντι σε ένα κράτος μέλος που μόλις άρχισε να βρίσκει τον βηματισμό του στην οικονομία.
 
Η Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης και της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ελένη Θεοχάρους είπε ότι παρουσιάστηκε ένα “success story” της Ελλάδας, το οποίο θυμίζει το “success story” της Κυπριακής Δημοκρατίας «της οποίας η οικονομία και πάλι κλυδωνίζεται τραγικά».
 
Κάλεσε παράλληλα όλους να αναλογιστούν πόσο ταλαιπωρήθηκε ο ελληνικός λαός από τα λάθη των ηγεσιών του και τις λανθασμένες συνταγές των μνημονίων «για τις οποίες ευθύνονται το Eurogroup, το ΔΝΤ, η ΕΕ στο σύνολό της».
 
Είπε ακόμη ότι για να μπορούμε να μιλάμε για “success story”, θα πρέπει να ξαναδώσουμε την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό.
 
Αυτοί που σήμερα χειροκροτούν, συνέχισε η κ. Θεοχάρους, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό εποπτεία και καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ έχει ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος.
 
Χρειάζεται νέος σχεδιασμός με επενδυτικές πρωτοβουλίες, ανέφερε η Ευρωβουλευτής, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει δανεικά, αλλά ώθηση και κίνητρα για να ξανασταθεί όρθιος.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,2 εκατ. ευρώ
Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό της λίμνης Μεμί για άρδευση-«Δεν μπορούν να δοθούν άλλες ποσότητες»
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή
ΤΟΜ: Εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά οι διαθέσιμες χορηγίες για ηλεκτροκίνηση
Εντός των ημερών το πόρισμα της πειθαρχικής εναντίον του Εκτελεστικού Διευθυντή Λάρνακας-Αμμοχώστου
Ανησυχία βουλευτών για τις συνθήκες διαβίωσης σε δομές φροντίδας
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα μεταφορών συζήτησαν Βαφεάδης με Ρέγκεβ
Ανέγερση νέων σχολείων και κλιματιστικά, οι στόχοι της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας
Υποβλήθηκαν 2.841 αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας