ΠτΔ: Θα εκφράσουμε αποφασιστικότητα για επανέναρξη των συνομιλιών

Έτοιμος να θέσει στην νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Λουτ την αποφασιστηκότητα της Ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, απ' εκεί που υπήρξε το αδιέξοδο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Όπως δήλωσε στο περιθώριο του καταστατικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού θα τεθεί ενώπιον της κυρίας Λουτ «η αποφασιστικότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που υπήρξε το αδιέξοδο».
 
Επισήμανε ακόμα ότι «Οι θέσεις μας είναι καλά γνωστές από τη μέρα του ναυαγίου. Μέσα στα πλαίσια όπως καθορίστηκαν στη δήλωση της 30ης,όπως διευκρινίστηκε στις 4 Ιουλίου.»
 
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η άλλη πλευρά να επιδείξει την απαιτούμενη καλή θέληση για να προχωρήσει η διαδικασία.
 
Εξάλλου μιλώντας κατά τη διάρκεια του καταστατικού συνεδρίου που συμπίμπτει με τα 42α γενέθλια του κόμματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό.

Εκείνο που θα δημιουργήσει και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει την επομένη της λύσης είναι το να δίνει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Κύπρος χάρη και στη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, βρίσκεται τώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.   

Σημείωσε ότι «χρειάζεται με σύνεση να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε προοπτικές, ώστε μέσα από τη συνεννόηση να γίνει κατορθωτό να φέρουμε εκσυγχρονιστικές τάσεις που επιβάλλεται να επικρατήσουν, ώστε να παραδώσουμε το 2023 ένα κράτος που να είναι και  εν τη ουσία ένα ευρωπαϊκό κράτος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν εστιάζεται μόνο στην εσωτερική διακυβέρνηση, αλλά «πρώτιστα και πάνω από όλα στην επιθυμία να δούμε την πατρίδα να είναι ένα κανονικό κράτος, όπως είπε ο ΓΓ των ΗΕ, και ένα κράτος κανονικό δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτους ούτε παρουσία στρατευμάτων για να διασφαλίζουν τάχα ύπαρξη του».

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές κτίζοντας δεσμούς φιλίας με γειτονικά κράτη, «ώστε να μην διακινδυνεύουμε από κανένα», και σημείωσε ότι «η μόνη εναπομένουσα για να συνταχθεί σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια της περιοχής είναι η Τουρκία που αν θελήσει πραγματικά να συμβάλει, όπως οφείλει να πράξει, στη λύση του Κυπριακού δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις συστάσεις, τις προτάσεις όχι πλέον τις δικές μας, αλλά αυτές που έγιναν αποδεκτές και από ΗΕ και ιδιαίτερα από τον ΓΓ.

Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε αυτό που η εθνική αξιοπρέπεια υπαγορεύει, πού είναι οι κόκκινες γραμμές, τι είναι εκείνο που θα δημιουργήσει και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει την επομένη της λύσης. Να δίνει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Είχαμε συμφωνήσει με τον Μουσταφά Ακκιντζί ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον. Και η παρουσία κατοχικών  στρατευμάτων ή εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι αυτό που επιζητούσαμε. Μπορεί να προσφέρει στους Τουρκοκύπριους τη λεγόμενη ‘ασφάλεια’ ή εκείνο που νομίζουν ως ασφάλεια, αλλά την ίδια ώρα αποτελεί απειλή για την ελληνοκυπριακή κ κοινότητα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και εκείνοι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν προνομιούχες κοινότητες ή προνομιούχες τάξεις. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κράτος που μπορεί να λειτουργήσει και αυτά δεν είναι προαπαιτούμενα ή προϋποθέσεις που τίθενται προ της έναρξης του διαλόγου. Αυτά είναι βασικά συστατικά της λύσης που επιδιώκουμε. Της λύσης που και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιδιώξουν. Γιατί μόνο έτσι μπορεί ως Κύπριοι να επιβιώσουμε.

Κανένας δεν ζητά από κανένα να απαρνηθεί την εθνική του καταγωγή ή την εθνική του ταυτότητα, τον πολιτισμό του, τις παραδόσεις του.

Αυτό που ζητούμε είναι από την ώρα που ζούμε σε ένα κράτος και εμείς θα αποφασίζουμε, να μπορούμε να το πράττουμε ελεύθερα, πέραν και μακριά από τον οποιονδήποτε τρίτο ή τη βούληση του οποιουδήποτε τρίτου».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο του ιδρυτή του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη και τη συμβολή του τόσο στις προσπάθειες και τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού όσο και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ συνεχάρη θερμά και τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να ασκήσει ενωτική δύναμη στο εσωτερικό καθώς η Κύπρος μένει διαιρεμένη
Η απάντηση της ΕΔΕΚ στον Κωστή Ευσταθίου-«Έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος»
Με μηνύματα ενότητας και συμπόρευσης εξήγγειλε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Μάριος Χαννίδης
Ευχαρίστησε το ΕΛΚ για την στήριξή του στις προσπάθειες για Κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Έτοιμος να μπει στην κούρσα για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Μυριάνθους-«Αναμένουμε να πούμε Χριστός Ανέστη»
Την Παρασκευή καταθέτει πρόταση για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Ευσταθίου-«Θα ανοίξουμε δρόμο για όλους»
Στήνει το κόμμα και ετοιμάζεται για τη μάχη των Βουλευτικών η Δημοκρατική Αλλαγή
Το σενάριο πίσω από την στρατηγική Ευσταθίου, το νομικό παραθυράκι και η αντεπίθεση των διαγραφέντων
Με αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας η ομιλία Αννίτας στο ΕΛΚ
Κίνηση ματ από Κωστή Ευσταθίου-Ανακοινώνει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΔΕΚ