Από το Ιόνιο στην Αττική… Οι φονικότερες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα
07:07 - 31 Ιουλίου 2018
Aρκετές ήταν οι φυσικές καταστροφές που έζησε η Ελλάδα. Μια χώρα που έχει ζήσει σεισμούς, πλημμύρες, αλλά και πυρκαγιές. Μια χώρα που έχει θρηνήσει δεκάδες θύματα, όμως μέχρι στιγμή δεν άλλαξε. Κάθε φορά που συμβαίνει μία τέτοια καταστροφή αντιμετωπίζεται δυστυχώς ως σαν να είναι η πρώτη στη χώρα.
Οι φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας στην ανατολική Αττική, άφησαν-και πάλι-πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ίσως και η χειρότερη.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές
Ισοπεδωτικοί σεισμοί σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη
Η πρώτη χρονικά φυσική καταστροφή στη σύγχρονη Ελλάδα σημειώθηκε το 1953. Επρόκειτο για σεισμούς στο Ιόνιο, μήνα Αύγουστο και άφησαν πίσω τους, συνολικά 455 νεκρούς.
Οι σεισμοί ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου στην Ιθάκη όπου ο εγκέλαδος έφτασε τα 6,4 ρίχτερ. Ακολούθως στις 11 Αυγούστου έλαβε μέρος ένας μεγαλύτερος σεισμός στη Ζάκυνθο που έφτασε τα 6,8 ρίχτερ. Το τρίτο και χειρότερο χτύπημα σημειώθηκε την επόμενη μέρα με 7,2 ρίχτερ και έπληξε την Κεφαλονιά.
Συνεπεία του σεισμού ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά και τα τρία νησιά του Ιονίου. Συνολικά από τα 33.300 σπίτια σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, καταστράφηκαν ολοσχερώς τα 27.659. Ακολούθησε η ανοικοδόμηση των νησιών με αντισεισμικό σχεδιασμό, όμως αρκετός κόσμος μετανάστευσε από τα συγκεκριμένα νησιά ελέω φόβου για επανάληψη παρόμοιας φύσης καταστροφής.
Βούλιαξε η Αθήνα από τις πλημμύρες
Βράδυ 5ης Νοεμβρίου 1961. Η Αθήνα πνίγεται από νεροποντή που πέφτει στην πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χείμαρροι και να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές σε Νίκαια, Φάληρο, Αιγάλεω, Ταύρο και Λιόσια. Εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα πλημμύρισαν.
Πέραν όμως από τις ζημιές τη ζωή τους έχασαν εκείνο το μαύρο βράδυ 43 άνθρωποι, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες έμειναν άστεγοι.Έκτοτε η Αττική γνώρισε πολλές ακόμα πλημμύρες: τον Νοέμβριο του 1977 καταγράφηκαν άλλοι 37 νεκροί, το 1994 άλλοι 9, και τον Νοέμβριο του 2017 οι πλημμύρες στη Μάνδρα άφησαν πίσω τους 24 νεκρούς.
Ο εγκέλαδος «διέλυσε» τη Θεσσαλονίκη
Άλλο ένα βράδυ που οι Έλληνες βυθίστηκαν στα μαύρα, ήταν αυτό της 20ης Ιουνίου 1978. Γύρω στις 23:00 το βράδυ ο σεισμογράφος κατέγραψε 6,5 ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 29 εκ των οποίων βρήκαν φρικτό θάνατο όταν κατέρρευσε η πολυκατοικία στην οποία διέμεναν. Δεκάδες χιλιάδες ήταν τα κτίρια που υπέστησαν βλάβες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους νομούς Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.
21 χρόνια μετά…η σειρά της Αθήνας
Μπορεί ο σεισμός που χτύπησε το 1999 την Αθήνα να ήταν μικρότερου βεληνεκούς από αυτούς σε Ιόνιο και Θεσσαλονίκη, όμως οι νεκροί ξεπέρασαν του 100.
Ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα. Συνολικά 143 νεκροί και τεράστιες ζημιές ήταν ο δραματικός απολογισμός, με τα περισσότερα από τα θύματα του σεισμού να χάνουν τη ζωή τους από κατάρρευση κτιρίων, μεταξύ αυτών τρία εργοστάσια και δύο πολυκατοικίες σε Νέα Φιλαδέλφεια και Μεταμόρφωση.
Οι ζημιές υπολογίστηκαν τότε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μαύρο καλοκαίρι στην Ηλεία
Το πιο πρόσφατο πριν τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας ήταν το μαύρο καλοκαίρι του 2007. Τότε πλήγηκαν οι νομοί Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας, με το νομό Ηλείας να έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Η πυρκαγιά στην Ηλεία ξέσπασε το πρωί της 24ης Αυγούστου στη Ζαχάρω και επί τρεις μέρες έκαιγε ασταμάτητα ότι έβρισκε μπροστά της. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν και συνολικά 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 25 στο ίδιο χωριό, την Αρτέμιδα, όπου εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί.
Το χωριό Αρτέμιδα ήταν μάλιστα αυτό που ανέλαβε να ανοικοδομήσει η κυπριακή Κυβέρνηση.
Άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και έξι στην Αρεόπολη Λακωνίας.
Σίγουρα σε νούμερα η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική δεν είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που χτύπησε την Ελλάδα. Αν προσμετρηθούν όμως παράμετροι όπως ότι ο σεισμός του 1953 μπορεί να κόστισε τη ζωή σε 455 ανθρώπους, αλλά σχεδόν 70 χρόνια μετά η τεχνολογία και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για αποφυγή τέτοιων τραγωδιών είναι πολύ περισσότερα από τότε, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική μπορούν να χαρακτηριστούν και ως οι φονικότερες στην σύγχρονη Ιστορία του ελληνικού κράτους.