Με απειλές για αέριο ο Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα

Η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ δεν πρέπει να αξιολογηθεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ήρθε για να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις και ήταν πολύ καλή ακροάτρια, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ μετά την σύσκεψη στο «προεδρικό» με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι προσπάθησε με καλή πρόθεση να εξηγήσει στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ποιοι μπορεί να είναι οι διέξοδοι που θα υπάρξουν, λέγοντας πως η τ/κ πλευρά έκανε πάντοτε θετικά βήματα.
 
Την συνάντησή του με την κ. Λούτ, είπε ο κ. Ακιντζί, την αξιολόγησε χθες βράδυ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ενώ σήμερα ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους. «Η κ. Λουτ μας έδειξε ότι είναι μια καλή ακροάτρια, συζητήσαμε επί μακρόν, της εξηγήσαμε πώς βλέπουμε τα πράγματα, τι θεωρούμε εμείς ως τ/κ πλευρά ότι είναι οι λόγοι που αποτελούν την ρίζα που το πρόβλημα αυτό δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με καλή πρόθεση ποιοι μπορεί να είναι οι διέξοδοι».
 
Επειδή, συνέχισε, Τουρκία και τ/κ πλευρά θέλουν την ειρήνη, την ευημερία και την συνεργασία. «Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας, να έχουν καλή σχέση στην Κύπρο οι Τ/κ με τους Ε/κ και η Τουρκία με την Ελλάδα». Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Ακιντζί, προέβαιναν σε θετικά βήματα γνωρίζοντας πως μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων.

«Ούτε και από δω και πέρα θα εγκαταλείψουμε την θετική, εποικοδομητική μας στάση. Αρκεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα. Αρκεί να βρεθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί».
 
Τσαβούσογλου: Από δω και πέρα η στάση μας για τους υδρογονάνθρακες δεν θα είναι ίδια
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στη δική του τοποθέτηση σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά που επαναδιορίστηκε στη θέση αυτή και ανακοίνωσε ότι την επόμενη περίοδο στα κατεχόμενα θα βρεθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μίλησε δε για ανεπίσημο διάλογο που έχει αρχίσει μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων για την διαδικασία πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων.
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι θέλει να δει τί σκέφτονται οι πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. «Βασικά ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά είδε ξεκάθαρα την εικόνα που υπάρχει. «Εμείς διεξήγαμε τις διαπραγματεύσεις με βάση το ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014 και αποδεχόμενοι τις προτάσεις του κ. Γκουτέρες. Αλλά στο Κραν Μοντανά οι διαπραγματεύσεις έμειναν και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τους Τ/κ ως μειονότητα. Δεν θέλει να τους δει ως ίσους εταίρους και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ. Αυτός είναι ο λόγος της μη λύσης, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο».
 
Τουρκία και ψευδοκράτος, συνέχισε, από την αρχή ήταν υπέρ μια δίκαιης και μόνιμης λύσης και όλοι είδαν την στάση τους και στο σχέδιο Ανάν το 2004 και στο Κραν Μοντανά.
 
 Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι, άσχετα με το θέμα της μη λύσης, ο τ/κ «λαός» δεν έχει αντιμετωπιστεί δίκαια, τα «εμπάργκο» και η απομόνωση συνεχίζουν.
 
Σίγουρα, συνέχισε, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού. «Ειδικά στο θέμα των γεωτρήσεων ή ερευνών για υδρογονάνθρακες το βλέπουμε ξεκάθαρα αυτό. Στο διάστημα από δω και πέρα και η δική μας στάση θα είναι διαφορετική σε αυτό το θέμα των γεωτρήσεων και ερευνών για υδρογονάνθρακες. Εξάλλου το έχουμε πει σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».
 
Συμπερασματικά θα ήθελα να πω, πρόσθεσε, ότι ο τ/κ «λαός» έχει δικαιώματα και δεν θα τα παραχωρήσει σε κανένα. Από την άλλη, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, και οι δύο πλευρές στο νησί, αλλά «ειδικά για μας οι Τ/κ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ζήσουν γαλήνια. Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε εγωιστικά ή μονόπλευρα. Στο θέμα της γαλήνης στο νησί, της ειρήνης, πάντα είχαμε εποικοδομητική στάση. Η Τουρκία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τον διάλογο και την διπλωματία και εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση».
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η πραγματικότητα πως οι δύο πλευρές στο νησί είναι ίσες πολιτικά δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Σημείωσε δε ότι η κ. Λουτ θα πάει και στην Τουρκία, θα έχει επαφές με όλες τις εγγυήτριες χώρες.
 
«Αρχίσαμε ως εγγυήτριες χώρες να συζητάμε με ανεπίσημο τρόπο τί θα κάνουμε από δω και πέρα, ποια βήματα θα κάνουμε, τί πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Συζητούμε και με τα ΗΕ». Και σήμερα, είπε, με την τ/κ πολιτική ηγεσία αυτά συζήτησε.
 
Το επόμενο διάστημα, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα αναφέροντας ότι Τουρκία και τ/κ πλευρά θα συνεχίσουν την εποικοδομητική τους στάση.
 
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι στην σύσκεψη σήμερα, όπως και χθες βράδυ με τον Τ/κ ηγέτη, συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης των σχέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους.
 
Οι Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβησαν στην κοινή διάσκεψη Τύπου λίγο μετά τις 11.30 και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Αμέσως μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναχώρησε με ειδική πτήση από τα κατεχόμενα για το Αζερμπαϊτζάν.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Μαξίμου ο Χριστοδουλίδης μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό