Λήψη μέτρων για προστασία εργαζομένων από τον καύσωνα

Τη λήψη μέτρων για προστασία εργαζομένων από τον θερμικό φόρτο, συστήνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενημερώνει εκ νέου όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω εκτίμησης των κινδύνων, για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από τον θερμικό φόρτο, όπως αυτά προνοούνται και αναλύονται στον Κώδικα Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειόμενης της αλλαγής εργασίας/ανάπαυσης/διακοπής εργασίας.

Ο Κώδικας Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και το κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν, ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο, οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από ΥΠΑΝ
Μπέρδεμα στα κατεχόμενα με τον ακριβή αριθμό του «πληθυσμού»
Δεν υποχωρεί με τίποτα ο καύσωνας-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία
Μέχρι τέλος 2025 ολοκλήρωση έργων συντήρησης Πύλης Αμμοχώστου
Επίθεση συνδέσμου μονογονιών σε Νομική-Ζητά επιτροπή εμπειρογνωμόνων για συμμόρφωση με υποδείξεις GREVIO
Ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα για την υπόθεση Μπιενάλε-Αναμένεται η γνωμάτευση της Νομικής
Ανησυχίες στην Επιτροπή Παιδείας για αγώνες σκοποβολής στο Δάσος Κόρνου
ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ καλούν την Βουλή να μην ψηφίσει νόμο για ξενόγλωσσα στα δημόσια Πανεπιστήμια
Βουλευτές ζητούν ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας και αναθεώρηση εισοδηματικών κριτηρίων
Λειτουργία κλιματιζόμενου χώρου στη Λάρνακα λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών