Η εισβολή τυπωμένη στα φύλλα των εφημερίδων της εποχής

20 Ιουλίου 1974… Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο. Τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής διακόπτουν την κυκλοφορία τους μέχρι και την 1η Αυγούστου.
 
Οι εφημερίδες χωρίζονταν σε «μακαριακές» και «αντιμακαριακές», κάτι που φαίνεται και μέσα από τα πρωτοσέλιδα της τότε εποχής.
 
Όσες από τις εφημερίδες ήταν «αντιμακαριακές», στις πλείστες των περιπτώσεων άφηναν λευκά σημεία στα πρωτοσέλιδα τους, με υποσημειώσεις όπως «το αρθρίδιον απερρίφθη υπό των υπευθύνων του τύπου». Αναφέρονταν μάλιστα στις εφημερίδες που υποστήριζαν τον Μακάριο, χαρακτηρίζοντάς τα ως «μούσκικα έντυπα».
Από την άλλη, εφημερίδες προσκείμενες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, έγραφαν ότι δεν είχε επιβληθεί κυβερνητική λογοκρισία στις εφημερίδες.
 
Σε συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στρατιώτες κατέστρεψαν φύλλα τριών εφημερίδων. Των «Νέων», του «Φιλελευθέρου» και της «Χαραυγής».
 
Την πράξη αυτή είχε καταδικάσει ο προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, καθώς και η Ένωση Συντακτών.

Το ΡΙΚ 
Το ΡΙΚ βρισκόταν με ανταποκριτές επί των επάλξεων στον δημοσιογραφικό αγώνα για κάλυψη της τουρκικής εισβολής. Από τους πρώτους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ήταν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Προγραμμάτων κ. Μιτσίδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής. Ήταν οι άνθρωποι, λέει το δημοσίευμα, που ενημέρωναν τον κόσμο ανά πάσα στιγμή από την πρώτη γραμμή. Και δεν δίστασαν, ακόμη και όταν βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις του ΡΙΚ, να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερο ηθικό τον αγώνα της ενημέρωσης.

Εξάλλου, δημοσιογράφος που αρθρογραφούσε σε εφημερίδα της εποχής εξιστορεί πως από το γραφείο, βρέθηκε στο φυλάκιο.

Ο Γ. Κ—ΝΟΥ, ο οποίος υπογράφει το κείμενο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά, κοντά στην Ομορφίτα, όπου έλαβε σαφείς οδηγίες για το πώς έπρεπε να ενεργήσει.

Όπως εξιστορεί, ζήτησαν τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συμπολεμιστές του να μην πυροβολήσουν, μέχρι που οι Τούρκοι πλησίασαν πολύ κοντά στις θέσεις  των στρατιωτών μας με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν.
 
Σκοτώθηκε και δημοσιογράφος
Την τύχη του γραφών στο πιο πάνω δημοσίευμα, δεν είχε ένας άλλος δημοσιογράφος. Ο Τεντ Στόταρτ, από το BBC, ο οποίος είχε πληγεί  από επίθεση με όλμους, χειροβομβίδες, αλλά και μονάδων του πυροβολικού. Μαζί με τον Στόταρτ είχαν τραυματιστεί άλλοι έξι δημοσιογράφοι, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία για περίθαλψη.

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί