Στο ζενίθ η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων θα πλήξει και τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία και πιθανόν θα οδηγήσει σε αντίμετρα από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 294 δισεκ. δολαρίων.

Σε ένα 10σελιδο έγγραφο που εστάλη στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι οι δασμοί σε οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων είναι αδικαιολόγητοι και δεν έχουν νόημα από οικονομικής άποψης.

Στις 23 Μαΐου, το υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ύστερα από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την ΕΕ για το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και για τους υψηλότερους δασμούς εισαγωγής στα αυτοκίνητα. Η ΕΕ επιβάλει δασμούς ύψους 10% συγκριτικά με 2,5% για τα οχήματα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τη μελέτη της και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα λάβουν μέτρα, έχοντας προηγουμένως απειλήσει να επιβάλλουν δασμούς 20% σε όλα τα οχήματα που συναρμολογούνται στην ΕΕ.

Η ένωση εξήγαγε οχήματα αξίας 37,4 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2017, ενώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έφθασαν τα 6,2 δισεκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι για κάποια προϊόντα, όπως τα φορτηγάκια, οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές είναι υψηλότεροι. Στο έγγραφό της, η ΕΕ ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες κατασκευάζουν σχεδόν 2,9 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, στηρίζοντας 120.000 θέσεις εργασίας – ή 420.000 εάν περιληφθούν οι αντιπροσωπείες οχημάτων και οι εταιρίες πώλησης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

Οι εισαγωγές, σύμφωνα με την ΕΕ, δεν έχουν καταγράψει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια και αυξάνονται σε γενικές γραμμές παράλληλα με την ευρύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτων, με αυξημένη ζήτηση που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι δασμοί στα οχήματα και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων μπορούν να υπονομεύσουν την αμερικανική παραγωγή οχημάτων επιβάλλοντας υψηλότερο κόστος στους αμερικανικούς κατασκευαστές. Η ΕΕ υπολόγισε ότι δασμοί ύψους 25% θα είχαν αρχικά αρνητική επίπτωση 13-14 δισεκ. δολαρίων στο αμερικανικό ΑΕΠ χωρίς καμία βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η υιοθέτηση αντίμετρων, περίπου όπως αυτά που ελήφθησαν ως απάντηση στους ισχύοντες αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, θα μπορούσε να επηρεάσει αμερικανικές εξαγωγές ύψους έως 294 δισεκ. δολαρίων – 19% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών – σύμφωνα με το έγγραφο.

Σύμφωνα με την ΕΕ, είναι «αδύναμη» η σύνδεση της αυτοκινητοβιομηχανίας με την εθνική ασφάλεια. Τα στρατιωτικά οχήματα, όπως το Humvee, κατασκευάζονται από διαφορετικές, πιο εξειδικευμένες εταιρίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Απόπειρα εμπρησμού σε συναγωγή στη Μελβούρνη-Αναζητείται ένας ύποπτος
Φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Στους 24 οι νεκροί, αγωνία για κορίτσια που ήταν σε κατασκήνωση και αγνοούνται
Προς εκεχειρία στη Γάζα-Τι περιλαμβάνει η πρόταση των ΗΠΑ την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς
Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Βρέθηκε πεντάχρονος στην έρημο στην Αριζόντα-Είχε χαθεί μαζί με τον σκύλο του
Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύπτουν εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Οκτώ χρόνια φυλάκιση για Ιμάμογλου ζητά η εισαγγελία για το πλαστό δίπλωμα
Παραπληροφόρηση πως «Τα παιδιά της Φωτιάς» ανέλαβαν την ευθύνη των πυρκαγιών, υποστηρίζουν οι Τούρκοι