Θρίλερ χωρίς τέλος: «Στο χείλος του γκρεμού» Μέρκελ και Zεεχόφερ

Οι επόμενες ώρες αναμένεται να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και καμία εκδοχή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αλλά και η αποχώρηση της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) από την κυβέρνηση.

Εδώ και ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται νέα απόπειρα συμβιβασμού των δύο ηγετών και κυβερνητικών εταίρων καθώς ο Χόρστ Ζεεχόφερ και άλλα κορυφαία στελέχη της CSU ξεκίνησαν την τελευταία και κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και στελέχη του CDU στο Βερολίνο.

Ωστόσο, το κλίμα ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Χόρστ Ζεεχόφερ φαίνεται πως παραμένει τεταμένο. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung δήλωσε: «Δεν θα απολυθώ από την καγκελάριο που είναι καγκελάριος επειδή εγώ τη στήριξα, δεν θα με πετάξει έξω το πρόσωπο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη "σέλα"...». Και διερωτήθηκε «μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;».

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος και η κυρία Μέρκελ είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχείρησε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης. «Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

Στο μεταξύ φαίνεται ότι ο κ. Ζεεχόφερ χάνει σταδιακά την στήριξη των στελεχών του ίδιου του κόμματός του. «Δεν μπορούσα να δεχτώ την νύχτα την παραίτηση (ενν. Του Χορστ Ζεεχόφερ), χωρίς μια συνάντηση κορυφής. Θέλουμε σήμερα να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι ο κ. Ζεεχόφερ αιφνιδίασε τους πάντες όταν δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και τόνισε: «Είμαστε πρόθυμοι για συμβιβασμό. Πρέπει κανείς να είναι έτσι στην πολιτική. Για μας δεν υπάρχει δρόμος εκτός της κυβέρνησης ή διάλυσης της συνεργασίας με το CDU».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της Καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών. Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

Έκκληση βουλευτών και των δύο συντηρητικών κομμάτων σε Μερκελ - Ζεεχόφερ 

Επιπλέον, βουλευτές και από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσαν την καγκελάριο Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους.

Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν. Ο βετεράνος πολιτικός του CDU Φόλκερ Κάουντερ είπε ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση σήμερα το βράδυ. "Θα μείνουμε μαζί" είπε, καταχειροκροτούμενος για πολλή ώρα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU, που θεωρείται σκληροπυρηνικός, είπε ότι τα προβλήματα είναι "επιλύσιμα" και υπενθύμισε στους βουλευτές την αξία της συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και μέλος του CDU, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση έχει τη δυνατότητα να ονομάσει έναν άλλο υπουργό Εσωτερικών εάν παραιτηθεί ο Ζεεχόφερ. Αυτό θα του επέτρεπε να συνεχίσει τη συνεργασία του με το CDU».

Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων που ξέσπασε εδώ καιρό επικεντρώνεται ουσιαστικά σε ένα ζήτημα: μονομερή μέτρα στο προσφυγικό ή ευρωπαϊκές λύσεις. Ο Χόρστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προτείνει η επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Τη στάση της κ. Μέρκελ στηρίζει πλήρως το προεδρείο του CDU που συνήλθε τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί. Στήριξη παρείχε χθες το βράδυ στον κ.Ζεεχόφερ και το προεδρείο του CSU. Ενδεχομένως για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κ. Μέρκελ ο βαυαρός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην πορεία της συνεδρίασης ότι προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κόμματος. Η απόφαση του θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης των ηγεσιών του CDU του CSU σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής πάντως η κάθε πλευρά εμμένει στη θέση της.

Η ανακοίνωση του κ. Ζεεχόφερ να παραιτηθεί «ξάφνιασε» το κόμμα του δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ισχυρός άνδρας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Σέντερ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς, ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο αλλά ούτε από την κοινή ΚΟ με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν διαφοροποίηση του Μάρκους Σέντερ από τον Χορστ Ζεεχόφερ θα φανεί στην πορεία της ημέρας. Στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος συνέρχεται στο Βερολίνο,η ΚΟ των δύο κομμάτων και στις 6 μ.μ. θα συναντηθούν οι ηγεσίες του CDU και του CSU ενώ στη συνέχεια, μετά από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, θα συναντηθούν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ζητούμενο σε αυτή τη συνάντηση είναι σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η διένεξη που ξέσπασε για το προσφυγικό στα χριστιανικά κόμματα δεν αφορά μόνο αυτά. Ακόμη και αν καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τον αποδεχθεί το SPD.

Δειτε Επισης

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά δεν διευκρινίζει αν η Ουάσινγκτον θα επωφεληθεί
Ηλικιωμένος έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε πλήθος στην Κοπεγχάγη-Πέντε τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Αερόστατα συγκρούστηκαν στον αέρα-Ούρλιαζαν οι επιβάτες στο καλάθι
Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά ακόμη και εντός της ημέρας η Ουκρανία
Σκληρό μπρα ντε φερ με δασμούς-Απειλές και… υποχωρήσεις από Τραμπ και Σι, τα εκατέρωθεν μηνύματα
Η Αστυνομία συνέλαβε ύποπτο μετά τον θάνατο χθες τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα
Πού αναζητούν τα αίτια για το μπλακ άουτ στην Ισπανία-Τι συνέβη με φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Κροκόδειλος κατασπάραξε τουρίστα που πήγε να βγάλει selfie-Τον πέρασε για άγαλμα
Το φρικτό τέλος Ουκρανής δημοσιογράφου από Ρώσους-Της έβγαλαν τα μάτια, τον εγκέφαλο και τον λάρυγγα
ΒΙΝΤΕΟ: Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Ινδία-Τουλάχιστον 15 νεκροί