Σιζόπουλος: Να αναθεωρηθεί η απόφαση για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας

Σιζόπουλος:  Να αναθεωρηθεί η απόφαση για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας
Τις θέσεις του κόμματος για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας εξέφρασε στην ομιλία του στη εκδήλωση διαμαρτυρίας , ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Η Κυβέρνηση οφείλει να προβληματιστεί και να αναθεωρήσει την απόφασή της για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε ομιλία του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του συγκεκριμένου οδοφράγματος και της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
 
Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται σε πείσμα όσων ενοχλήθηκαν γιατί η ΕΔΕΚ πραγματοποίησε το αυτονόητο, να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια του λαού μας, να ορθώσει για ακόμα μια φορά το ανάστημα της ενάντια στο ραγιαδισμό, τη δουλοπρέπεια, την υποταγή και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του κατακτητή και του κατοχικού καθεστώτος».
 
Αφού ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε τη άδεια κανενός για να εκφράσουμε τις θέσεις μας σε ζητήματα που αφορούν το εθνικό μας θέμα αλλά και το μέλλον του λαού μας», ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή και εάν είναι», ενώ συνεχίζοντας είπε ότι η σημερινή συγκέντρωση επαναφέρει στο προσκήνιο την περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου, τον τρόπο της εγκατάλειψης και την παράδοση στους κατακτητές.
 
Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ανέφερε, «έπρεπε να διεκδικηθεί κατά προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι είναι «λάθος η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η πόλη να επιστραφεί την πρώτη μέρα της λύσης και η διασύνδεσή της με τη λύση. Αυτή η θέση παραβιάζει τις πρόνοιες των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
 
Χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας ως «ακόμα μια λανθασμένη ενέργεια για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους» ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί «οι θιασώτες του ανοίγματος που επικαλούνται τα ΜΟΕ δεν επιμένουν να ανοίξουν η δίοδος του Πυροΐου και το οδόφραγμα των Κοκκίνων, γιατί δεν διεκδικούν να κατέβει η τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο που προκαλεί βάναυσα την περηφάνια μας και γιατί δεν διαμαρτύρονται για την αξιοποίηση χρημάτων της ΕΕ για να συγκαλύψει το κατοχικό καθεστώς την καταστροφή των οστών αγνοουμένων συμπατριωτών μας».
 
Αναφερόμενος στους πολιτικούς λόγους της αντίθεσης της ΕΔΕΚ για μη άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι σ αυτούς περιλαμβάνεται «και το γεγονός ότι η συμβολή, δυστυχώς με δική μας συναίνεση στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, τελικά θα εκμηδενίσει την πιθανότητα επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της» και διερωτήθηκε γιατί «όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για τις δήθεν επαφές με τους Τ/κ, δεν ασκούν πιέσεις το άνοιγμα του οδοφράγματος να συνδυαστεί με την επιστροφή της Αμμοχώστου».
 
Αφού είπε πως «στην ουσία το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ενισχύσει οικονομικά την κατοχή» διερωτήθηκε «εάν όντως το άνοιγμα θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».
 
«Από το 2003 που άνοιξαν οδοφράγματα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη λύση ή πολλά βήματα μακριά από τη λύση;» διερωτήθηκε.
 
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «οφείλει να προβληματισθεί και να αναθεωρήσει την απόφασή της» για άνοιγμα του οδοφράγματος.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, και στη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για διερεύνηση της δυνατότητας επανέναρξης των συνομιλιών και σημείωσε πως «τόσο ο ΠτΔ όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις υποστηρίζουν τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που κατέρρευσαν στο Κρανς Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο» και επανέλαβε ότι «στην πενταμερή η διαδικασία κατέρρευσε κάτω από το βάρος της τουρκικής αδιαλλαξίας».
 
Αφού έκανε αναφορά στο πλαίσιο από έξι σημεία που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση για συζήτηση και σε περίπτωση συμφωνίας υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας» είπε ότι «κάποιοι έχουν αναγάγει το πλαίσιο του ΓΓ σε ευαγγέλιο και αποκλειστική βάση για συνέχιση των συνομιλιών», ενώ η αποδοχή του πλαισίου «δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση, η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας θα υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κοινότητας και θα υπονομεύσει και την αρχή που έγινε αποδεκτή, ότι «τίποτα δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, «η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής» αφού όπως είπε, «στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική».
 
Ταυτόχρονα σημείωσε πως «με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη και πως οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή».
 
Οπως ειπε, η αναβάθμιση αυτή μπορεί να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες, τον πολιτικό, με επικέντρωση την ΕΕ και τον ΟΗΕ», τον ενεργειακό με προσεκτική και πολυεπίπεδη αξιοποίηση του η οποία «θα υποβοηθήσει στη μερική εξισορρόπηση των συμφερόντων των δυνάμεων που εμπλέκονται στην περιοχή» και τον στρατιωτικό αφού με την υλοποίηση του πολιτικού και ενεργειακού πυλώνα «θα ενισχυθεί σημαντικά από ανάλογη στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Κύπρος αδυνατεί να προσφέρει. Σε συνεργασία όμως με την Ελλάδα τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά» είπε και σημείωσε πως «σήμερα οι συνθήκες προσφέρονται για στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο και εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου».
 
Αφού ανέφερε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο», είπε πως «δεν είναι δυνατόν αυτά τα αιώνια ελληνικά χώματα να παραδοθούν στους εχθρούς με δική μας υπογραφή» και σημείωσε ότι «μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας είμαστε υποχρεωμένοι να αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων μας, να καταθέτουμε κάθε χρόνο τον απολογισμό μας και να επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών».
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Την ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν περίπου 400 άτομα από την ΕΔΕΚ, τη Νεολαία του Κινήματος και τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο  Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Αμμοχώστου και  εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠ

Δειτε Επισης

Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό
Με προσανατολισμό τις μόνιμες λύσεις επιχειρεί η Κυβέρνηση να βρει αντίδοτα στην ακρίβεια
Με γεμάτες βαλίτσες έφυγε από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος-Αμερικανική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα
Πήρε μπρος η διπλωματία του Χ-Ανταλλάζουν φιλοφρονητικές αναρτήσεις Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης
ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ