ΗΠΑ και Βρετανία διαβουλεύονται για το λεκτικό του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Δεν έχει επιδοθεί ακόμη στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τη Βρετανία, το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, φαίνεται πως θα τύχει αρχικά διαβούλευσης μεταξύ  των Βρετανών και των Αμερικανών.
 
Οι ΗΠΑ ως γνωστόν έχουν θέσει μία σειρά κριτήρια για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, τα οποία και προωθούν σε όλα τα ψηφίσματα του Σ.Α. για την ανανέωση των όρων εντολής τους. Τα βασικότερα είναι να εξυπηρετούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις την πολιτική διαδικασία και να υπάρχει στρατηγική εξόδου.

Προφανώς, σημειώνει η ίδια πηγή, οι διαβουλεύσεις των Βρετανών και των Αμερικανών θα έχουν στόχο να δουν πως θα διατυπωθεί το λεκτικό του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφενός για να ικανοποιεί το μίνιμουμ των αμερικανικών επιδιώξεων, αλλά και από την άλλη να μην υπονομεύσει την επικείμενη έναρξη της αποστολής στην Κύπρο, της συμβούλου του ΓΓ Τζέιν Χολ Λούτ. Να σημειώσουμε ότι πριν αναχωρήσει αύριο για την Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να έχει επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Χθες πάντως, ο παριστάμενος στη συνεδρίαση του Σ.Α. αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, χωρίς να αναφέρει ο,τιδήποτε αρνητικό για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση της θητείας της, εξέφρασε ικανοποίηση για την αποστολή της κ. Λουτ και επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι η παρουσία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να συνδέεται με την πρόοδο στην πολιτική διαδικασία και απουσία αυτής της προόδου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επαναξιολογούνται.
 
Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε χθες την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Κόεν καθώς και τον αντιπρόσωπο της Βρετανίας και σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Δειτε Επισης

H Ουκρανία εξαπέλυσε νέα εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας
Σε καταδίκη παράνομης επίσκεψης Ερντογάν καλούν κατεχόμενοι δήμοι και κοινότητες
Επέστρεψε στην εποχή του 2013 η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές-Πρωτιά για την Κύπρο στην ΕΕ
Ανάλωσαν την συνάντηση στην μουρμούρα Τατάρ για τους σφετεριστές-Εισέπραξε τρία «όχι» ο Πρόεδρος
«Η Τεχνική Επιτροπή για θέματα Νεολαίας είναι η πιο σημαντική από τις 13 δικοινοτικές επιτροπές»
Δεν πήγε καλά η συνάντηση για τα ΜΟΕ-«Η προσέγγιση γιαβάζ γιαβάζ δεν δουλεύει»
Υποψήφιοι στην ΕΔΕΚ Χαννίδης, Μυριάνθους και Μορφάκης-Αποφασίζει αργότερα για Ευσταθίου το κόμμα
Καίει τον βασικό ύποπτο η 47χρονη, της παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον Αργυρού-Είχαν πάει περίπατο θύμα και φερόμενος θύτης
Αστυνομικοί καταγγέλλουν... κουμπαροκρατία σε πειθαρχικά παραπτώματα
Βαρύ πρόστιμο 44 χιλιάδων σε άνδρα που έκρυβε λαθραία τσιγάρα στην αποθήκη του (pics)