Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Νίκος Χριστοδουλίδης- Φεντερίκα Μογκερίνι

Ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υπό το φως και των επαφών που η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια που αναπτύσσεται για επανέναρξη των συνομιλιών, είχαν στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση "επισημάνθηκε ιδιαίτερα η σημασία ουσιαστικής συμμετοχής της ΕΕ στη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, η συμβατότητα όλων των πτυχών της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως και η ικανότητα της επανενωμένης Κύπρου, στο πλαίσιο της ιδιότητας της ως κράτος μέλος της ΕΕ, να ασκεί αποτελεσματικά το ρόλο της".

 Ο Υπουργός Εξωτερικών και η Ύπατη Εκπρόσωπος αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την εν λόγω περιοχή, όπως επίσης και για ενδεχόμενες ευρωπαϊκές δράσεις προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Τον Υπουργό στη συνάντηση συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Νικόλα Αιμιλίου.

Εξάλλου, την άποψη ότι οι επικείμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που ενδέχεται να προκύψουν σε συνέχεια των επαφών της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα πρέπει να οδηγήσουν σε λύση, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από το βήμα ημερίδας του AJC Transatlantic Institute στις Βρυξέλλες.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια” μιας νέας αποτυχίας, υπέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, δήλωσε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει την εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”, και εξήγησε ότι “για πρώτη φορά από το 1976 συζητήσαμε την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις” στον Κραν Μοντάνα ενώ κατέστησε σαφές ότι “το status quo δεν αποτελεί λύση”.

Ανέφερε ακόμα ότι η κ. Λουτ θα έχει επαφές με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών και κατέστησε σαφές ότι “πρέπει να υπάρξει εξαιρετικά ενδελεχής προετοιμασία”, ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των πιθανοτήτων για εξεύρεση λύσης. Δήλωσε ότι το Σεπτέμβρη θα μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Υπουργός εξήγησε ότι η “Κύπρος δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία της” και τόνισε ότι η Κύπρος ελπίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μέλος της ίδιας οικογένειας, όμως προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αλλάξει και να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες. “Γι' αυτό το λόγο η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι “είχε κάθε δικαίωμα να μην το πράξει”.

“Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρς και το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οφείλει να δώσει και ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που κατά τις προηγούμενες συνομιλίες υπήρξαν συγκλίσεις ήταν και η ενεργή παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την εσωτερική διάσταση, αλλά και στη συνέχεια για την εξωτερική. “Ενθαρρύνουμε”, είπε “τη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις” και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει ήδη προτάσεις για κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία και οι οποίες θα οδηγούσαν την Κύπρο να επανεξετάσει τη θέση της επί των ενταξιακών κεφαλαίων. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας όμως ότι η Τουρκία οφείλει να κάνει αυτή το πρώτο βήμα.

Τέλος σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Τουρκίας σε σχέση με τις γεωτρήσεις, σημείωσε ότι “είναι σημαντικό ότι η Κύπρος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΕ, μέσω των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", λέγοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων άνοιξε νέους ορίζοντες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη και την ΕΕ. Παράλληλα εκτίμησε ότι τα αποθέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και ότι η συνομολόγηση ΑΟΖ με τρεις γειτονικές χώρες δημιουργεί μια νέα περιφερειακή δυναμική, διαφάνεια επί του διεθνούς δικαίου, και ένα νέο πλαίσιο για το διάλογο στην περιοχή.

Επιπλέον είπε ότι δημιούργησε και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την επένδυση μεγάλων εταιριών στην περιοχή, “ψήφος εμπιστοσύνης στην Κύπρο, την κυβέρνηση, τη σταθερότητα”, όπως ανέφερε.

Κατέστησε δε σαφές ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να εξελιχθούν στο “νέο ατσάλι και άνθρακα” στην περιοχή, με το να γίνουν εργαλείο για περιφερειακή συνεργασία και καταλύτης για περισσότερη θεσμική οργάνωση".
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εν αναμονή εξελίξεων για τον θάνατο του Πακιστανού-Λαμβάνουν αποφάσεις Αρχηγός και Υπουργός Υγείας
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγωδία στην Τσεχία-Έξι νεκροί από έκρηξη φιάλης προπανίου σε εστιατόριο
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Ακόμη μια σύλληψη για τα επεισόδια στο Νίκος Σολομωνίδης-Χειροπέδες σε 17χρονο
Στη Σ. Αραβία οι ΥΠΕΞ ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών για να συζητήσουν εξελίξεις στη Συρία
Ανήλικος απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στην Λευκωσία
Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει σε πολιτική «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν, λέει στενός συνεργάτης του Τραμπ
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
«Νόμιζαν πως πήγαν για εκπαίδευση και βρέθηκαν στο μέτωπο»-Η Σεούλ επιβεβαίωσε την αιχμαλωσία στρατιωτών από Ουκρανούς
Εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών και χρήματα σε οικία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα