Περισσότεροι από 50 οι νεκροί από αεροπορική επιδρομή στη Συρία

Πάνω από πενήντα άνθρωποι -28 άμαχοι και 26 τζιχαντιστές- σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην ανατολική Συρία σε αεροπορική επιδρομή η οποία στοχοθέτησε κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), γνωστοποίησε την Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο βομβαρδισμός εξαπολύθηκε το βράδυ της Πέμπτης και στοχοθέτησε "μια συγκέντρωση πολιτών" κοντά στην κοινότητα Σούσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, διευκρίνισε η ΜΚΟ. Είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άμαχοι, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί, καθώς και 26 τζιχαντιστές, Σύροι και Ιρακινοί, κατά την ίδια πηγή.
 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν η επιδρομή έγινε από την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία ή τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ.
 
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο συνασπισμός ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο ίδιος ή "δυνάμεις των εταίρων" του "μπορεί να διεξήγαγαν πλήγματα στα περίχωρα της περιοχής Σούσα" και ανέφερε ότι θα υπάρξει "εις βάθος εξέταση των καταγγελιών" για θανάτους αμάχων.
 
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την είδηση για την επιδρομή την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για περίπου τριάντα νεκρούς μεταξύ των αμάχων και επιρρίπτοντας άμεσα την ευθύνη στον διεθνή συνασπισμό.
 
Οι συριακές δυνάμεις επιχειρούν επίσης εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, αλλά όχι στον τομέα όπου έγινε η αεροπορική επιδρομή.
 
Το ΙΚ διατηρεί ακόμη τον έλεγχο μερικών μικρών θυλάκων, κυρίως στην έρημο της ανατολικής Συρίας-ισούνται με περίπου το 3% της επικράτειας, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-μετά την προοδευτική συρρίκνωση του "χαλιφάτου" την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυξε η τζιχαντιστική οργάνωση το 2014 σε μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ.
 
Η Σούσα βρίσκεται σε έναν από τους θύλακες αυτούς, ανάμεσα στον Ευφράτη ποταμό και τα συροϊρακινά σύνορα.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Δαμασκό καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή, κατηγορώντας τον διεθνή συνασπισμό ότι το μόνο που επιτυγχάνει με τη δράση του είναι "να σκοτώνει αθώους Σύρους" και να "καταστρέφει συριακές υποδομές κατά μήκος του Ευφράτη", σύμφωνα με το SANA.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά διερεύνηση για την πυρκαγιά σε βαν με εθνοφρουρούς ο Δίπλαρος-«Μετέφερε περισσότερους από το όριο»
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός σε πτήση στη Μαγιόρκα, πήρε φωτιά το αεροσκάφος-Στους 18 οι τραυματίες
Απεγνωσμένες προσπάθειες να βρεθούν 20 κοριτσάκια που χάθηκαν από κατασκήνωση στο Τέξας
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Μαραθώνια δικαστική διαδικασία για βαρυποινίτη και επιχειρηματία-Εκτός κάδρου τα ναρκωτικά, «δεν επιβεβαιώθηκε η παροχή προστασίας»
Απόπειρα εμπρησμού σε συναγωγή στη Μελβούρνη-Αναζητείται ένας ύποπτος
Φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Στους 24 οι νεκροί, αγωνία για κορίτσια που ήταν σε κατασκήνωση και αγνοούνται
Προς εκεχειρία στη Γάζα-Τι περιλαμβάνει η πρόταση των ΗΠΑ την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς
Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)