Νέος πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εξελέγη ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε σήμερα νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο βοήθησε να εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε η θέση του.
 
Ο 62χρονος Γιλντιρίμ εξελέγη με 335 ψήφους υπέρ σε σύνολο 600, στον τρίτο γύρο.
 
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η θέση αυτή καταργήθηκε με την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε ο Ερντογάν. Με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, όλες οι εκτελεστικές εξουσίες μεταφέρονται πλέον στον πρόεδρο της χώρας.
 
Ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών επί πρωθυπουργίας του Ερντογάν, μια θέση από την οποία είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής που μεταμόρφωσαν την εικόνα της Τουρκίας την τελευταία 15ετία.
 
Στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν διαθέτει από μόνο του πλειοψηφία και θα πρέπει να στηρίζεται στους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
Στην κόλαση της Προύσας... Πάνω από 1.700 εκκενώσεις, νεκρός πυροσβέστης από ανακοπή και 76 ενεργά μέτωπα
Έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ-«Ν’ αφήσουμε πίσω μας αυταπάτες»