Νέος πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εξελέγη ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε σήμερα νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο βοήθησε να εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε η θέση του.
 
Ο 62χρονος Γιλντιρίμ εξελέγη με 335 ψήφους υπέρ σε σύνολο 600, στον τρίτο γύρο.
 
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η θέση αυτή καταργήθηκε με την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε ο Ερντογάν. Με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, όλες οι εκτελεστικές εξουσίες μεταφέρονται πλέον στον πρόεδρο της χώρας.
 
Ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών επί πρωθυπουργίας του Ερντογάν, μια θέση από την οποία είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής που μεταμόρφωσαν την εικόνα της Τουρκίας την τελευταία 15ετία.
 
Στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν διαθέτει από μόνο του πλειοψηφία και θα πρέπει να στηρίζεται στους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Δεκαπετάχρονος κατήγγειλε ομοφοβική επίθεση-Τον εξύβρισαν και τον χτύπησαν καθώς περπατούσε στη Λακατάμια
LIVE: Επικαλέστηκε υποστελέχωση ΤΟΜ στην κατάθεση της η ΓΔ του Υπ. Μεταφορών-«Δεν υπήρχαν αιτήματα πριν το 2024»
Στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία
Ερωτήματα για τα σημεία εισόδου ζώων στη Δημοκρατία και για τη φάρμα με τα καγκουρό από τους Οικολόγους
Κακή αρχή για τις συνομιλίες στην Τουρκία-Ρωσία και Ουκρανία διαφωνούν για το πότε αρχίζουν
Αναστάτωση σε πτήση προς την Κύπρο-Έγινε αναγκαστική προσγείωση λόγω... αιθέριων ελαίων
Ζημιές σε Λύκειο στη Λακατάμια-Έσπασαν το τζάμι και έβαλαν φωτιά στο γραφείο της Διευθύντριας
Έφηβη ήταν για επτά χρόνια αιχμάλωτη της μητέρας και του πατριού της-Τη βίαζαν και την έκλειναν σε κλουβί για σκύλους
Έρευνα σε οικία 57χρονου στη Λευκωσία για παράνομο στοίχημα στον Ιππόδρομο