Σε στενή επαφή Κοτζιάς – Τσαβούσογλου για ασφάλεια και εγγυήσεις

Το Κυπριακό ενόψει και των επικείμενων διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ  Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, συζητήθηκε ανάμεσα σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηρίζοντας την δίωρη συνάντηση του, με τον Τούρκο Πρόεδρο, ως όχι και την πιο εύκολη που είχε ποτέ – και αναφερόμενος στο Κυπριακό- ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως ανέφερε κατά την διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε μετά την συνάντηση, τόνισε στον κ. Ερντογάν, την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, συμφώνησαν όπως οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα να βρίσκονται σε στενή επαφή.

Θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως και της Κυπριακής είναι όπως πριν από μια πιθανή νέα διάσκεψη για την Κύπρο, για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπάρξει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα η απαραίτητη συζήτηση και προεργασία, προκειμένου μια πιθανή νέα διάσκεψη να έχει προοπτικές επιτυχούς κατάληξης.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αλλαγή στάσης από μέρους της Τουρκίας, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δηλαδή η Άγκυρα να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυητικών και επεμβατικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα το πρωί και πριν από την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οποία οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή πλεύσης επί της ζωτικής σημασίας αυτής πτυχής του Κυπριακού.
 
Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική  Ζώνη όσο και στο Αιγαίο τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικώς αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ερτνογάν βρέθηκε το θέμα της κράτηση εδώ και μήνες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη να θέτει το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που μετά από την προδιετίας απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετέβησαν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
 

Δειτε Επισης

Πέντε άτομα επέζησαν για 36 ώρες πάνω σε ένα αεροπλάνο περικυκλωμένο από αλιγάτορες στον Αμαζόνιο
Αιμόφυρτος εντοπίστηκε άνδρας στη Λεμεσό-Ενδεχομένως να έπεσε από ύψος, πληροφορία για παρουσία δεύτερου προσώπου
Διαψεύδει τα περί σύλληψης του γενικού του γραμματέα στα κατεχόμενα το Volt-«Είναι καλά»
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τι είπε με τον Τραμπ στο Βατικανό-Τι σηματοδοτεί η στροφή στις σχέσεις τους
Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ για τη μετάβαση στο Ισραήλ ο Πρόεδρος-«Είδατε τη συμμετοχή στην εκδήλωση»
Καταγγέλλει τον Ερντογάν για περιφρόνηση του ΟΗΕ και υπόσκαψη της προσπάθειας Προέδρου το ΥΠΕΞ
Τρίτη συνεχόμενη κίτρινη προειδοποίηση Μετεωρολογικής-Έντονα καιρικά φαινόμενα και την Κυριακή
Στάθηκε στην αντίδραση Τ/κ και αποκατέστησε την πραγματικότητα ο ΠτΔ-«Δεν ανέμενα κάτι διαφορετικό από Ερντογάν»
Το ξεκόβει για κυπριακά πλοία σε λιμάνια της Τουρκίας ο Ερντογάν-Χαϊδεύει τους σφετεριστές ε/κ περιουσιών
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες για το φόνο της 16χρονης-Στο φως μαρτυρία από τη σύλληψη του δράστη στην Ελλάδα