Εκεχειρία στο Αφγανιστάν με την ευκαιρία του τέλους του Ραμαζανίου

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.
 
Η εκεχειρία αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, «27η ημέρα του Ραμαζανιού και θα συνεχιστεί ως την πέμπτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ», που πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
 
Μάλιστα ο Γάνι ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν ως τις 20 Ιουνίου, εξήγησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων ανταρτών θα συνεχιστούν.
 
Ο Αφγανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή, που δεν έχει προηγούμενο, αποτελεί απάντηση στην «ιστορική φάτουα των Αφγανών ουλεμάδων» που κήρυξαν τη Δευτέρα ότι η τρομοκρατία αντιβαίνει στις αρχές του ισλάμ.
 
Περισσότεροι από 2.000 θρησκευτικοί διδάσκαλοι από όλη τη χώρα συναντήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη σκηνή της Λόγια Ζίργκα (Μεγάλου Συμβουλίου) καταγγέλλοντας χρόνια συγκρούσεων. Εξέδωσαν φάτουα, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα, με την οποία απαγορεύουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ζητούν από τους Ταλιμπάν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να επιτρέψουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
 
«Οι συγκρούσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν δεν έχουν καμία νομική βάση, μόνο οι Αφγανοί είναι θύματά τους. Και δεν έχουν καμία θρησκευτική ή ανθρωπιστική αξία», διευκρινίζει το κείμενο των ουλεμάδων, το οποίο προσθέτει ότι «η στήριξη και η χρηματοδότησή τους είναι αντίθετες στη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Λύση στην Ουκρανία μόνο με αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων το μήνυμα Πούτιν σε Μακρόν
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Έξαλλος ο Ερντογάν για τη γελοιογραφία του Μώαμεθ-«Άθλια προβοκάτσια»
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια