Στους 60 οι νεκροί του ναυαγίου ανοικτά της Τυνησίας

Ο απολογισμός των νεκρών του ναυαγίου ενός πλεούμενου γεμάτου μετανάστες στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας το Σαββατοκύριακο αυξήθηκε στους 60, όπως γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια του είδους τα τελευταία χρόνια.

Το πλεούμενο βυθίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ενώ έπλεε, μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, Τυνήσιους αλλά και υπήκοους άλλων χωρών, κοντά στο νησί Κερκένα, στον νότο, σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές.

«Ανάμεσα στα 60 θύματα που μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία του νοσοκομείου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στη Σφαξ 48 είναι Τυνήσιοι (...). 12 είναι αλλοδαποί και η διαδικασία αναγνώρισής τους βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η Λορίνα Λάντο, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τυνησία.

Οι τυνησιακές αρχές, οι οποίες την Κυριακή ανακοίνωσαν πως ανέσυραν 48 πτώματα, δεν έδωσαν νεότερο απολογισμό τη Δευτέρα, ωστόσο σημείωσαν ότι η ακτοφυλακή αναζητεί ακόμη δεκάδες αγνοούμενους.

Διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Τυνησία ως εφαλτήριο για τη μεταφορά μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης, με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων, έχει κάνει πολύ αυστηρότερους τους ελέγχους και εμποδίζει τις αποπλεύσεις.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 1.910 Τυνήσιοι έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας από την 1η Ιανουαρίου ως την 1η Απριλίου, ανάμεσά τους 39 γυναίκες και 307 ανήλικοι--οι 293 ήταν ασυνόδευτοι--έναντι μόλις 231 Τυνήσιων την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Στελέχη των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας σημείωσαν ότι το πλεούμενο ήταν ασφυκτικά γεμάτο: μετέφερε περίπου 180 μετανάστες, ανάμεσά τους 80 από άλλες χώρες της Αφρικής.

Οι επιζήσαντες αφηγήθηκαν ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλεούμενο όταν αυτό άρχισε να βάζει νερό και να βυθίζεται, για να αποφύγει τη σύλληψή του από την ακτοφυλακή.

Άνεργοι νέοι Τυνήσιοι και άλλοι Αφρικανοί προσπαθούν συχνά να περάσουν με βάρκες ή ακόμη και αυτοσχέδια πλεούμενα από την Τυνησία στη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Η χώρα της βόρειας Αφρικής παραμένει βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση μετά την ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη της Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το 2011. Η αναταραχή συνεχίστηκε μετά τη λαϊκή εξέγερση, με την ανεργία να αυξάνεται, όπως και το κόστος ζωής.

Την Κυριακή, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας (ακροδεξιά), διεμήνυσε ότι η χώρα του θα πάψει να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης» και θα ληφθούν σκληρά μέτρα για να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών και να επαναπατρίζονται περισσότεροι από τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην ιταλική επικράτεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Έφηβη ήταν για επτά χρόνια αιχμάλωτη της μητέρας και του πατριού της-Τη βίαζαν και την έκλειναν σε κλουβί για σκύλους
Προς φιάσκο η συνάντηση για την Ουκρανία στην Τουρκία-Εμπαίζει τον Τραμπ ο Πούτιν με τη σύνθεση της ρωσικής αποστολής
Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»