Βάζει μπροστά τις μηχανές για το ουράνιο το Ιράν

Το Ιράν θα ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σήμερα ότι πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να εμπλουτίζει ουράνιο, δήλωσε στο πρακτορείο ISNA ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

«Σε επιστολή που θα παραδοθεί στην ΙΑΕΑ (…) το Ιράν θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να παράγει (…) UF6 (εξαχλωριούχο ουράνιο) (…) θα ξεκινήσει την Τρίτη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει την ικανότητα να επιταχύνει την παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το UF6 χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη τροφοδοσίας για τις μηχανές φυγοκέντρησης.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ζήτησε να γίνουν προετοιμασίες για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ο ηγέτης (Χαμενεΐ) εννοούσε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες (…) που συνδέονται με το πυρηνικό μας έργο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πιο γρήγορα, σε περίπτωση που χρειαστεί», επεσήμανε ο Καμαλβαντί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό η πρόταση για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-«Δεν έχουμε άλλο χρόνο»
Πυρκαγιά σε ξύλινη οροφή οικίας στο Τσέρι-Δεν υπάρχουν παγιδευμένα άτομα
Καταγγελία από επιτηρητή του ΓΣΠ ότι δέχθηκε επίθεση και κτυπήθηκε στο πρόσωπο
Νέα προβλήματα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το πρωί της Δευτέρας
Ανατροπή στη Ρουμανία-Ο κεντρώος ευρωπαϊστής υποψήφιος Νταν εκλέγεται Πρόεδρος
Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Συρία
Ο Οτσαλάν εισηγείται... αλλαγή για να συμφιλιωθούν η Τουρκία και οι Κούρδοι μετά την απόφαση αφοπλισμού τους
Τον ανέκοψαν για έλεγχο, παρουσιάστηκε σαν... άλλος και κυκλοφορούσε με διαρρηκτικά εργαλεία
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Γάζα-Το Ισραήλ ξεκίνησε ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις
Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία-Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν το κρίσιμο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν