Άνοιξαν ξανά το κεφάλαιο οριζόντια ψηφοφορία

Με τέσσερις προτάσεις Νόμου-από τον ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές, από τη Συμμαχία Πολιτών για τις Βουλευτικές, και δύο από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για τις Βουλευτικές και τις Ευρωεκλογές, τα κόμματα ανοίγουν εκ νέου το κεφάλαιο… οριζόντια ψηφοφορία.  
 
Η συζήτηση επί των προτάσεων Νόμου ξεκίνησε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου υπέδειξε πως όσον αφορά την πρόταση της Συμμαχίας, πρόκειται για μια πρόταση, απαίτηση της κοινωνίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, ζητούν να έχουν την επιλογή να μπορούν να στηρίζουν άτομα πέραν του ενός κόμματος, όταν θεωρούν ότι είναι ικανοί να ψηφιστούν.

 
«Η πρότασή μας», σημείωσε, «είναι προς συζήτηση, δηλαδή δεν είμαστε δογματικοί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα, φτάνει να αυξηθούν οι επιλογές των πολιτών. Όλοι συμφωνούμε ότι με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας δεν θα πρέπει να καταργηθεί και η απλή αναλογική».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών προνοεί τη δημιουργία δεκαπέντε θέσεων βουλευτών επικρατείας, οι οποίοι θα εκλέγονται με το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας και οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται με το σημερινό αναλογικό σύστημα.
 
«Αλλά όπως προείπα», επισήμανε, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις, έτσι ώστε να δώσουμε αυτή την επιλογή στους πολίτες χωρίς όμως να καταργείται και η απλή αναλογική».
 
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αποστόλου, στην καταρχήν συζήτηση που έγινε σήμερα, θετική ήταν η τοποθέτηση του Εφόρου Εκλογών, της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων και του ΔΗΣΥ, που φαίνεται με κάποιες προϋποθέσεις να συζητά την πρόταση της Συμμαχίας. Αρνητική ήταν η στάση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.
 
«Θεωρούμε ότι θα πρέπει επιτέλους όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν ξεκάθαρα στους πολίτες τις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος, να καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση των δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν την οριζόντια ψηφοφορία, να οδηγηθεί ενώπιων της Βουλής σύντομα η πρόταση γιατί το 2019 έχουμε Ευρωεκλογές και θεωρούμε ότι μπορούμε να προλάβουμε το ορόσημο αυτό», υπογράμμισε ο Ανδρέας Αποστόλου.

*Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως στην Επιτροπή συζητήθηκε μια δέσμη προτάσεων νόμου του Κινήματος για την οριζόντια ψηφοφορία και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί τα μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και κατ’ αρχήν το ΔΗΚΟ, έχουν τοποθετηθεί εναντίον της εφαρμογής της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
 
«Εμείς θεωρούμε και επιμένουμε και το έχουν αποδείξει δεκάδες έρευνες κοινής γνώμης ότι τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές, ένα από τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί η αποχή από τις κάλπες είναι η οριζόντια ψηφοφορία», είπε και πρόσθεσε πως όσοι μετά τις Ευρωεκλογές θα ρίχνουν ποταμούς από κροκοδείλια δάκρυα για τη μεγάλη αποχή να θυμούνται τη σημερινή μέρα.
 
Σε σχέση με την πρόταση, αυτή προνοεί κάτι πολύ απλό: Να μπορεί ο ψηφοφόρος εκτός από το κόμμα που θα επιλέξει, να βάζει τον ένα από τους 2 σταυρούς που διαθέτει σε υποψήφιο άλλου κόμματος. Αυτό θα συνεπάγεται μείωση της ψήφου προς το κόμμα, που είναι μέτρο αποφυγής της πριμοδότησης, και θα δίδει την ευκαιρία στον ψηφοφόρο να έχει περισσότερες επιλογές σε πρόσωπα από τα έξι του κόμματος.

*Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου είπε πως κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων προτάσεων Νόμου είναι η εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
«Η Επιτροπή Εσωτερικών θα τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρία της σύντομα στο θέμα αρχής, στη φιλοσοφία των προτάσεων και αναλόγως με τις τοποθετήσεις θα προχωρήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση», είπε.
 
Ερωτηθείσα αν υπάρχει έδαφος, ώστε να προχωρήσουν οι προτάσεις προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κ. Μαύρου είπε πως δεν υπήρξαν τοποθετήσεις σήμερα ώστε να υπάρξουν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Πρόσθεσε πως η ποιότητα της πολιτικής ζωής ενός τόπου δεν καθορίζεται από τα εκλογικά συστήματα, αλλά από την κουλτούρα της κοινωνίας και ίσως είναι εκεί που πρέπει να στοχεύσουν.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως αν στο θέμα αρχής και φιλοσοφίας της οριζόντιας ψηφοφορίας υπάρξει μια πλειοψηφούσα άποψη, τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση της κάθε πρότασης Νόμου ξεχωριστά και με την ολοκλήρωση της συζήτησης οι προτάσεις θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για να υπάρξει απόφαση.
 
Σε άλλη ερώτηση, είπε πως η προσπάθεια της Επιτροπής είναι όπως όλες οι Προτάσεις Νόμου που αφορούν εκλογές να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος αυτής της Συνόδου, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουλίου. «Δεν θα θέλαμε να δούμε φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν, συζήτησης αλλαγών στη νομοθεσία ένα με δύο μήνες πριν τις Εκλογές», υπέδειξε.
 
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό