Liberte, egalite, fraternite, Mbappe!

Ήταν μία ευφυής κίνηση, ο ορισμός του επικίνδυνου, επιθετικού, ρισκαδόρικου μάρκετινγκ. Η Nike δοκίμασε τις αντοχές του αγγλικού κοινού με ένα σλόγκαν που μνημονεύεται μέχρι σήμερα: «Το 1966 ήταν μία υπέροχη χρονιά για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Γεννήθηκε ο Ερίκ». Οι Άγγλοι ζοχαδιάστηκαν, θύμωσαν, προσβλήθηκαν, το 1966 θα συμβολίζει για πάντα την χρονιά που το Παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε στο σπίτι του. Η ταύτιση όμως του Ερίκ Καντονά με ένα τέτοιο περιστατικό γιγάντωσε τον μύθο του στο νησί.
Το 1998 ήταν μία εξίσου υπέροχη χρονιά για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Η ενωμένη Γαλλία των black-blanc -beur (των μαύρων, των λευκών, των μιγάδων) έφτασε για πρώτη φορά στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ και έκανε ολόκληρη τη χώρα να βγει για πρώτη φορά τόσο μαζικά στους δρόμους για να γιορτάσει. Αυτό όμως έγινε το καλοκαίρι. Λίγο πριν φύγει το έτος, στις 20 Δεκεμβρίου, η χώρα απέκτησε το νέο της εκλεκτό τέκνο. Ένα δώρο Θεού.
 
Στον περιβάλλοντα χώρο του Σεντ Ντενί, μερικά χιλιόμετρα δίπλα από το Μποντί, την συνοικία που γεννήθηκε ένα τεράστιο πανό από την ίδια εταιρία ξύπνησε μνήμες από τα 90’s: «Το 1998 ήταν μία υπέροχη χρονιά για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Γεννήθηκε ο Κιλιάν». Οι συνειρμοί άμεσοι, σαφείς, κατανοητοί.
 
Μόνο που ανάμεσα στους δυο τους υπάρχουν μερικές χτυπητές διαφορές. Ο Ερίκ Καντονά ήταν ένας αυτοκαταστροφικός αρτίστας που ένιωθε πως η ανατρεπτική αλήθεια του είναι αδύνατον να ερμηνευτεί από τον κοινό νου. Δεν είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί ποτέ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τους «τρικολόρ», έφυγε περίπου ως εξοστρακισμένος στην Αγγλία, όπου είναι η πραγματική ποδοσφαιρική του πατρίδα.
 
Αν ο King Eric ήταν το enfant terrible, το τρομερό παιδί του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Κιλιάν Μπαπέ είναι το enfant protegé, το προστατευόμενο παιδί. Είναι αυτός που θα ήθελαν όλοι για γιο, για αδερφό, για φίλο, ακόμα και για γαμπρό. Ένας  19άρης με μυαλό και ωριμότητα 40άρη.
 
Σε μία άλλη ευφυή διαφήμιση της ίδιας εταιρίας, ο Κιλιάν Μπαπέ εμφανίζεται να περπατάει αγέρωχος, έχοντας ως φόντο μία σημαία της Γαλλίας να κυματίζει. Υπάρχει μόνο μία λέξη που εμφανίζεται στο «Believe» με τον Μπαπέ να προσθέτει: «Στο πίσω μέρος της φανέλας, υπάρχει ένας αριθμός. Δεν είναι η ηλικία σου. Ένας ποδοσφαιριστής είτε μπορεί να παίξει είτε όχι. Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός».
 

 
Αυτά που έγιναν στο Καζάν απέναντι στην Αργεντινή τα έκανε μόνο ο Μπαπέ και ο Πελέ πριν από 60 χρόνια. Δεν είναι ένα ευφυολόγημα της στιγμής, μα η αλήθεια. Ο 19χρονος Γάλλος επιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ το 1958, ο οποίος σκοράρει δύο γκολ σε αγώνα νοκ-άουτ πριν κλείσει τα 20 του χρόνια! Ένα φαινόμενο.
 
Στην ίδια ηλικία, ο Ρονάλντο (το φαινόμενο) ήταν ο 23ος παίκτης στην αποστολή της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1994, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν έπαιζε καν στην Ελπίδων, ο Τιερί Ανρί δεν είχε κάνει το ντεμπούτο του με τους «τρικολόρ» και οι Μέσι - Νεϊμάρ δεν είχαν φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη, όπως εκείνος. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Αυτό που συμβαίνει έξω από το γήπεδο.
 
Γιος του Βιλφρίντ ενός ανθρώπου που αφιέρωσε την ζωή του στο ποδόσφαιρο ως παίκτης, προπονητής, σκάουτ, κόουτς ακαδημιών της τοπικής ομάδας του Μποντί και της Φαϊζά μιας πρώην αθλήτριας του χάντμπολ, ο Κιλιάν πήρε από πολύ νωρίς τις σωστές αθλητικές βάσεις. Ήταν πάντα προσγειωμένος, σοβαρός, μελετηρός, σεβάσμιος, παρότι από παιδάκι ήταν ότι πιο εξωπραγματικό είχε περάσει ποτέ από την συνοικία του Μποντί.

Δεν ψωνίστηκε ποτέ, ούτε όταν κατάφερε και μπήκε στην εσώκλειστη ακαδημία του Clairefontaine, όπου συνωστίζεται η ποδοσιφαιρική αφρόκρεμα ολόκληρης της Γαλλίας σε ηλικίες από 13 έως 15 ετών, ούτε όταν πήρε την μεταγραφή στην Μονακό, ούτε όταν άρχισε να διαλύει κάθε είδους ρεκόρ νεότερου σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις, με όποια φανέλα κι αν αγωνίστηκε. Δεν άλλαξε, ούτε το περσινό καλοκαίρι, όταν έγινε η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με την Παρί Σεν Ζερμέν να βάζει στους ώμους του 180 τόνους, όσα και τα εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε για να τον κάνει δικό της. Είναι μπετόν. Άθραυστος. Μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, καμία σχέση με έναν κοινό teenager.
 
Θα μπορούσε να κολυμπάει στα εκατομμύρια του, απομονωμένος στις πιο χλιδάτες συνοικίες της πόλης του φωτός. Όχι, αυτός. Μέρα παρά μέρα επιστρέφει στη συνοικία του Μποντί, που για πάρτη του έχει γίνει πια τουριστικό αξιοθέατο. «Να, εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κιλιάν. Εδώ, έκανε τα πρώτα του βήματα, εδώ έβαλε το πρώτο του γκολ». Δεν είναι υπερβολή, αλλά το tour guide για διάφορες Ασιάτες τουρίστες. Κοντά στο γηπεδάκι που έμαθε μπάλα, ένας τοίχος έχει ένα τεράστιο γκράφιτι με τον ίδιο, στην κλασική του πόζα με τα χέρια και το σλόγκαν: «Bondy, Ville des Possibles», Μποντί η πόλη που όλα είναι πιθανά. Αφού μπόρεσε αυτός, γιατί όχι και ο καθένας. Μία πηγή έμπνευσης.

Στη γηπεδάρα του Καζάν, είχε το προσωπικό του κοινό. Όχι, δεν ήταν η οικογένεια του, αλλά 25 παιδάκια από το σχολείο Jean-Renoir του Μποντί, που ταξίδεψαν στην Ρωσία με δικά του έξοδα. Μία μικρή ανταπόδοση στην μήτρα που τον έκανε αυτό που είναι σήμερα. Μα, δεν είναι μόνο αυτό. Πριν από την έναρξη του τουρνουά, αποφάσισε να δωρίσει το πριμ για κάθε συμμετοχή του στο Μουντιάλ (περίπου 20.000 ευρώ για κάθε παιχνίδι) κάθε φορά και σε κάποιο άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα: «Όταν παίζεις με την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας, δεν μπορεί να πληρώνεσαι», δήλωσε!
 
Είναι πρέσβης του ιδρύματος «Premiers de cordée», ενός οργανισμού που εντάσσει παιδιά με κινητικές δυσκολίες / αναπηρίες στον ομαδικό αθλητισμό. Οι περισσότερες από τις δωρεές του είναι κρυφές. Η συχνή του παρουσία εκεί για να παίξει με αυτά τα παιδιά, δεν αποτιμάται με χρήματα. Ένας σταρ, παράταιρος με το σύγχρονο ποδοσφαιρικό σταρ-σίστεμ.

Το σύνθημα «Liberté, egalité, fraternité» (ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη) έγινε συνώνυμο της γαλλικής επανάστασης, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλη την ανθρωπότητα. Είναι τέτοια η οικουμενικότητα αυτού του θαυματουργού πιτσιρικά, που οι Γάλλοι στα όρια της ύβρης προσέθεσαν στο τέλος και το επίθετό του: «Liberté, egalité, fraternité, Mbappé! Τόσο μεγάλος είναι, παρότι τόσο μικρός σε ηλικία. Είπαμε, για δαύτον η ηλικία είναι ένας απλός αριθμός…
Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Δεν αποφάσισαν για έφεση ακόμη οι μοναχοί-Ανησυχία ακόμη και για αύξηση της ποινής
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Συντονισμός ομάδας Κυπριακού ενόψει Νέας Υόρκης-«Εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα»
Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης