Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής παρουσίασε ο Τσίπρας

Με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά που δέχονται το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και συγκεκριμένα δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη», ενώ ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε λόγο για μια «δύσκολη Σύνοδο Κορυφής», όπου οι 28 έπρεπε να παραδεχθούμε ότι «μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ε.Ε. είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις «μια ακραία συντηρητική/ σοβινιστική/αντιμεταναστευτική» και μια «δημοκρατική/ουμανιστική», ανάμεσα στις οποίες υπήρξε  αντιπαράθεση.


Συγκεκριμένα συγκρούστηκαν αυτοί που θέλουν «μια Ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, που συνιστά άλλωστε μια ευρωπαϊκή πρόκληση» και «όσοι επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του διαμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τόνισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η ΕΕ απέφυγαν μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις «για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας». 

«Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «ο άλλος κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen».
 

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, απετράπη το να μετατεθεί στις Καλένδες, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης, είπε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε αναλυτικά ότι στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίστηκαν τα εξής:

1. Τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.
Υπογραμμίσθηκε δε ότι η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο κάποια κράτη μέλη αλλά όλη την Ευρώπη.
Θέσεις που ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αμφισβητήθηκαν κατά κόρον χθες.  

2. Τονίστηκε, μετά από ελληνική παρέμβαση, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, "μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες".
Την ίδια στιγμή υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα - την οποία έχει αναστείλει - και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.
Και ασφαλώς, χωρίς διακρίσεις έναντι οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ (δηλαδή και έναντι της Κύπρου).

3.  Προκρίθηκε ως λύση για την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, η καθιέρωση hot spots σε ευρωπαϊκές χώρες που θα επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου των ατόμων που εισέρχονται στην Ευρώπη.

4. Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου – και ειδικά ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης, το συντομότερο δυνατόν. Και ότι η Αυστρία οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

5. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

6. Συμφωνήθηκε, η Κομισιόν να αρχίσει τις διαδικασίες για την καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες καταγωγής τους, «διότι οι επιστροφές πρέπει να είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης και όχι μόνο έκαστης χώρας».

«Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις αυτές που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, «συμφωνήσαμε όλοι οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν και επιτρέπουν την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή των βαρών», ανέφερε.

Επιπλέον εξήγησε ότι «με την Γερμανία και την Ισπανία, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο πλαίσιο αρχών». Ο βασικός άξονας αυτής της συμφωνίας είναι η ελαχιστοποίηση των παράνομων δευτερογενών ροών έναντι άμεσης επιτάχυνσης των επανενώσεων χωρισμένων προσφυγικών οικογενειών στη Γερμανία.

«Τονίζω ότι δεδομένου ότι η Βαλκανική Οδός έχεις κλείσει και ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις FRONTEX στα σύνορά μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι ροές είναι ελάχιστες», ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι «λιγότερες από 100-150 άτομα το μήνα, ενδεικτικά τονίζω ότι η Γερμανία έχει ζητήσει την επιστροφή 1000 ατόμων στην Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες».

Παράλληλα, είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2,900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί και θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα.   

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκαθάρισε ότι με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί «εξαιρετικά θετικό».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν:

- να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης, εντός του 2018.
- να στηρίξουν τη λήψη έκτακτων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών, σε περίπτωση που υπάρξει νέα  κρίση
- να στηρίξουν πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την άμεση οικονομική στήριξη των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί από την κρίση

Σε ότι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως άλλωστε και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία – μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ  - αναδείχθηκε «ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας».

«Προφανώς τα ίδια μηνύματα έλαβα και στο πλαίσιο της συνάντησης μου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ’ιδίαν συνάντησή μας όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αυτή, έχει αρχίσει να αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας.

 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο στη Χίο-61χρονος πυροβόλησε τον αδελφό του
Η μητέρα του Παναγιώτη «καίει» την Ειρήνη Μουρτζούκου-Τι απαντά η 24χρονη
ΒΙΝΤΕΟ: Νεαρός στη Νέα Σμύρνη στόλισε το αυτοκίνητό του με 1.780 χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια
Ζήτησε από τον σύντροφό της να χωρίσουν και εκείνος τη γρονθοκόπησε μπροστά στην κόρη της
Κατέθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Μουρτζούκου-Αποκάλυψη για συμμετοχή της σε διαδικτυακές απάτες
Μαραθώνια η κατάθεση της μητέρας του μικρού Παναγιώτη για το θρίλερ με τη Μουρτζούκου-«Είπαμε την αλήθεια και μόνο»
Ποινή φυλάκισης εννέα ετών σε 42χρονο για τον κατ' εξακολούθηση βιασμό 10χρονης συγγενή του στην Κρήτη
Εντοπίστηκε κοκαΐνη αξίας άνω των 2,3 εκατ. κρυμμένη σε εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες στον Πειραιά
Για κατάθεση στο Ανθρωποκτονιών η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου και η μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη
Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών στον πατέρα Αντώνιο