S.Frantzman: Δεν πρόκειται να γίνει λιμενίσκος στην Κύπρο όσο η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα

Το αίτημα του Ισραήλ στην Κύπρο να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας λιμενίσκου από τον οποίο θα αποστέλλονται εμπορεύματα στην Λωρίδα της Γάζας, προβάλλει στα κύριά του θέματα το ρωικό δίκτυο Sputnik.

Το Sputnik μίλησε με τον συντάκτη της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, Seth Frantzman, και του ζήτησε να κάνει κάποιες εκτιμήσεις για την πρόταση και κατά πόσον αυτή είναι ευφικτή. να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό δημοσιογράφο η συγκεκριμένη προοπτική φαντάζει να κινείται στα πλαίσια του φανταστικού, αφού από την μία για τους Ισραηλινούς κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, ενώ από την άλλη οι Παλαιστίνιοι δεν θα είχαν πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.
 
Άλλωστε όπως λέει, και στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις για την οικοδόμηση κάποιου είδους νησιού στην ακτή της Γάζας ή κάτι άλλο, όμως στην πραγματικότητα “δεν υπάρχει ανάγκη γι 'αυτό”, αφού ήδη υπάρχει λιμάνι δίπλα στη Γάζα, όπου διακινούνται πολλά αγαθά και υπηρεσίες ή μπορούν να ρέουν μέσω της Αιγύπτου.

Ο δημοσιογράφος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί στην τελική, όσο η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα. Αυτό θα ήταν εφικτό, λέει, μόνο αν τον έλεγχο της Γάζας τον είχε η Παλαιστινιακή Αρχή ή κάποιου είδους κυβέρνηση ενότητας. Επομένως με την Χαμάς στην εξουσία δεν υπάρχει κανένας πιθανός τρόπος να εισρεύσουν αγαθά και υπηρεσίες στη Γάζα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από το Ισραήλ. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει για όσο διάστημα η Χαμάς είναι στην εξουσία επειδή το Ισραήλ “βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση”.

Σε σχέση με τον υπόβαθρο αυτής της πρότασης, ο Frantzman πιστεύει πως αποτελεί στην ουσία ένα μέρος της αυξανόμενης θέρμης στις σχέσεις  Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, η οποία έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα, τις τελευταίες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των τριών χωρών. Όλη αυτή η ιδέα του λιμανιού ήρθε “επειδή το Ισραήλ προσπαθεί να συνδέσει την Κύπρο λίγο περισσότερο με την περιοχή”.

Ο δημοσιογράφος μίλησε και για το ρόλο της Τουρκίας στην διαμόρφωση των συσχετισμών τα τελευταία χόνια και εξέφρασε την άποψη πως τα σχόλια του Τούρκου προέδρου τα τελευταία χρόνια, τα οποία ήταν σχετικά σκληρά κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία στο παρελθόν ήταν ένας πολύ στενός, σύμμαχος, είχαν ως αποτέλεσμα να στρέψουν το Ισραήλ και προς άλλες κατευθύνσεις συμμαχιών, και να το κάνουν να δει και τι είδους σχέση μπορεί να υπάρξει όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα.
 
Sputnik

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο