Ποιους παίρνει και ποιους αφήνει στο Υπουργικό ο Ερντογάν

Και στελέχη από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ, με το οποίο συμμάχησε στις προεδρικές εκλογές αναμένεται να διορίσει Υπουργούς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναμένεται ότι 4-5 βουλευτές θα παραιτηθούν από την τουρκική εθνοσυνέλευση για να συμμετάσχουν στο Υπουργικό.

Οι Μεχμέτ Σιμσέκ, Ομέρ Τσελίκ και Νιχάτ Ζεϊμπεκτσι, οι οποίοι δεν υπέβαλαν υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να λάβουν μέρος στο νέο Υπουργικό. Το νέο Υπουργικό αναμένεται να αποτελείται από 16 Υπουργούς. 

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη σημερινή συνάντηση του Ερντογάν με τον ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί στις 16.00 αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για το πώς και αν θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές και ενδεχομένως να συζητηθούν και ονόματα για το Υπουργικό. Άλλωστε ο  Ερντογάν χρειάζεται τη στήριξη του ΜΗΡ στη βουλή για να μπορεί να νομοθετεί στο κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα του δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 300 συν έναν βουλευτών που χρειάζεται για να περνά τους νόμους. 

Από τη βουλή αναμένεται επίσης να παραιτηθούν οι Μπεράκ Αλμπαϊράκ, Φατμά Καγιά, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ  για να συμμετάσχουν στο νέο Υπουργικό. Συζητούνται επίσης για το Υπουργικό τα ονόματα του Αντιπροέδου Μεχμέτ Σιμσέκ, του Υπουργού ΕΕ Ομέρ Τσιλέκ, του Υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού, του Υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί οι οποίοι δεν υπέβαλαν υποψηφιότητα για τη βουλή.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να λάβει ρόλο στην νέα κυβέρνηση ως Αντιπρόεδρος ή ακόμη να αναλάβει Πρόεδρος της βουλής ή και δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Για την προεδρία της βουλής ακούγεται και το όνομα του Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται ο Τούρκος Πρόεδρος να προτιμήσει να διορίσει τεχνοκράτες στα Υπουργεία Άμυνας  και Οικονομικών. 

Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών στις 5 Ιουλίου, η ορκωμοσία των βουλευτών αναμένεται να γίνει στις 8 Ιουλίου και την επομένη 9 Ιουλίου να ορκιστεί ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θα διορίσει αμέσως το Υπουργικό. 
 
ΗΠΑ

Δειτε Επισης

Πρόοδο στις συζητήσεις για την άμυνα βλέπει ο Κόστα-«Μας οδηγεί η κοινή αίσθηση του επείγοντος»
Ο Τραμπ υποδέχεται τον Νετανιάχου σε λεπτή στιγμή για επανέναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων
Κάνει ένα βήμα πίσω για τους δασμούς-Μετά το Μεξικό, αναβολή 30 ημερών και για τον Καναδά
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στην Κίνα για να αντιμετωπίσει... αμερικανικό σκάνδαλο
Ανασύρθηκε τμήμα της ατράκτου του αεροπλάνου της American Airlines από τον ποταμό Ποτόμακ
Το «πραξικόπημα» του Ίλον Μασκ στην αμερικανική Κυβέρνηση, με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ
Δεκαπεντάχρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε σχολείο στο Σέφιλντ-Συνελήφθη ένας συνομήλικός του
O 'Iλον Μασκ λέει ότι θα τερματιστεί η λειτουργία της USAID-Κάνει το αδίστακτο έργο της CIA»
«Τουρκίγε»: Δύο στρατιωτικές βάσεις ιδρύει στη Συρία η Τουρκία
Ένας άνδρας στη Σουηδία κρίθηκε ένοχος για έγκλημα μίσους σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου