4 γραφεία, 9 συμβούλια και 8 προεδρίες στο νέο προεδρικό σύστημα Ερντογάν

Στα 16 μειώνονται τα Υπουργεία της νέας κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ενώ το νέο προεδρικό σύστημα θα αποτελείται από 4 γραφεία, 9 συμβούλια και 8 προεδρίες τα οποία θα ασχολούνται με κοινωνικά θέματα έως και διπλωματία, οικονομία και δικαιοσύνη. 

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα γραφεία θα λειτουργούν ως ομάδες σκέψης και θα εργάζονται απευθείας με τον Πρόεδρο. Σε αυτά θα απασχολούνται οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, τεχνοκράτες οι οποίοι ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της επένδυσης, της οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ανθρωπίνων πόρων.

Τα 9 πολιτικά συμβούλια θα αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο και θα συνδέονται άμεσα με τον Πρόεδρο. Θα είναι συμβουλευτικοί μηχανισμοί σε τομείς όπως την οικονομία, την τέχνη, την υγεία και την εξωτερική πολιτική και θα αναπτύσσουν πολιτικές προτάσεις. 

Επίσης θα παρακολουθείται στενά ο προϋπολογισμός και πώς επηρεάζεται από τις οικονομικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και τις αποφάσεις των ανωτάτων συμβουλίων. 

Στη δομή των γραφείων θα συμπεριληφθούν ονόματα από τους νυν 36 συμβούλους του Τούρκου Προέδρου. Το Συμβούλιο Οικονομικών Πολιτικών θα αναλάβει ρόλο ως ισχυρό συμβουλευτικό όργανο οικονομίας και θα μεταφέρει τις πολιτικές που θα παράγει στον Πρόεδρο. Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής θα παράγει πολιτικές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε πιο αποτελεσματική θέση στη διεθνή κοινότητα. 

Δειτε Επισης

Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Συναγερμός στη Βαλτική-Η Γερμανία «σήκωσε» Eurofighter για να αναχαιτίσουν ρωσικό πολεμικό
Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία-Συνεχίζονται τα προβλήματα
Η Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να εφαρμόσει αμέσως μία κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες