Ζ. Ζαχαρίου: Αναγκαίο ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων

Η πολιτεία και τα κόμματα πρέπει να λάβουν τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις για ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια υπηρεσία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, κάνοντας παράλληλα λόγο για σοβαρά προβλήματα στο ισχύον σύστημα.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε σήμερα για το έργο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) με τον κ. Ζαχαρίου να εκφράζει μετά το πέρας της συνεδρίασης πλήρη ικανοποίηση και στήριξη για τη δουλειά που γίνεται. 
 
Συνέχισε ωστόσο, λέγοντας ότι «κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε στο 2018 και να εκσυγχρονιστούμε» όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης.
 
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις προαγωγές, όχι γιατί η ΕΔΥ δεν επιτελεί τον ρόλο της, αλλά όταν χαρακτηρίζεις το 93,14% των υπαλλήλων ως άριστους, στο τέλος της ημέρας μετρά η ημερομηνία γέννησής τους, είπε ο κ. Ζαχαρίου.
 
Αναφέρθηκε παράλληλα στην αναγκαιότητα, όλες οι πλευρές της Βουλής να συζητήσουν ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα παρέχει τα εχέγγυα στην ΕΔΥ για να προάγονται οι καταλληλότεροι.
 
Είπε ότι είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν περάσει ακόμη από τη Βουλή. «Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές της Βουλής μπορεί να διαφωνούν στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά στην αναγκαιότητα τροποποίησης του συστήματος αξιολόγησης νομίζω ότι όλοι συμφωνούν» συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον Κύπριο πολίτη.
 
«Έχουμε εγκλωβίσει...τα καλύτερα μυαλά της κυπριακής κοινωνίας μέσα στη δημόσια υπηρεσία και δεν τους δίνουμε κίνητρα να αποδώσουν» είπε ο κ. Ζαχαρίου.
 
Ανέφερε επίσης ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, στη βάση του νόμου περί αξιολόγησης και την υποχρέωση για γραπτές εξετάσεις, ώστε η ΕΔΥ να επιλέγει μεταξύ των αρίστων.
 
Υπενθύμισε ότι η λειτουργία του νόμου περί αξιολόγησης έχει ανασταλεί από το 2011, ενώ έχει ξανακατατεθεί και βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Γεώργιος Παπαγεωργίου είπε ότι τα προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εθνικό ζήτημα. 
 
Είπε επίσης ότι πρέπει να όλοι να εγκύψουν στο ζήτημα, ώστε να διαπιστωθεί για ποιόν λόγο, ενώ προσλαμβάνονται κάποια από τα καλύτερα μυαλά, μερικά χρόνια μετά εγκλωβίζονται σε ένα σύστημα «το οποίο αδρανοποιεί το προσωπικό, δημιουργεί αντικίνητρα και δεν τους επιτρέπει να αποδώσουν».
 
Με τη σειρά του ο κ. Παπαγεωργίου έθεσε ως προτεραιότητα τη συζήτηση για το σύστημα αξιολόγησης, λέγοντας ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από αυτό» και «να αλλάξουν οι νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί στη δημόσια υπηρεσία λόγω ακριβώς αυτού του συστήματος».
 
Απηύθυνε τέλος έκκληση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στα κόμματα και τη Βουλή «να δούμε πως μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Αγίας Θεοδώρας και Αγίας Θεοδοσίας στο Στρόβολο
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Μαραθώνια δικαστική διαδικασία για βαρυποινίτη και επιχειρηματία-Εκτός κάδρου τα ναρκωτικά, «δεν επιβεβαιώθηκε η παροχή προστασίας»
Τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Πατριαρχείο (pics)
Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο