Α. Κυπριανού: Πακετοποιημένη διαπραγμάτευση, για επίλυση του Κυπριακού

Το μήνυμα ότι τώρα είναι να βρεθεί τρόπος επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει η μέθοδος και να υπάρξει “πακετοποιημένη” διαπραγμάτευση των 6 βασικών θεμάτων που εκκρεμούν, έστειλε από τις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ως βασικός ομιλητής σε εκδήλωση με τίτλο “το Κυπριακό μετά το Κρανς Μοντάνα και ποια η προοπτική”, που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλώντας σε κοινό ευρωβουλευτών, στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ομάδας επισκεπτών του ΑΚΕΛ στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, εξήγησε αναλυτικά ότι η “ο στόχος για την εξεύρεση λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για ενωμένο κράτος, που θα συνιστά συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με πολιτειακή δομή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι “ως ΑΚΕΛ συμφωνούμε πλήρως” με την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ στην Έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του περασμένου Σεπτεμβρίου που ζητά από τους δύο ηγέτες “να αποφασίσουν από κοινού ότι θα προχωρήσουν με την απαραίτητη πολιτική βούληση σε μια διαδικασία που να έχει νόημα”, και “στο διαδικαστικό μέρος, να γίνει πακετοποιημένη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων που εκκρεμούν, τα οποία και καθορίζει: Ασφάλεια και εγγυήσεις (στο τραπέζι της διάσκεψης), εδαφικό, περιουσιακό, αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και αποφάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών (στο δεύτερο τραπέζι, της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων”.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι “προτείναμε στον Πρόεδρο να προχωρήσει με ένα παρόμοιο τρόπο” δηλαδή “να προχωρήσει σε άτυπη συζήτηση με τον κ. Ακιντζί για όλα αυτά τα θέματα”, διευκρινίζοντας ότι “απλώς εμείς δεν είχαμε συμπεριλάβει το θέμα της ασφάλειας”. Υπενθύμισε επίσης ότι πρότειναν στον Πρόεδρο “να διερευνήσει κατά πόσο υπήρχε έδαφος για συνεννόηση” και “αν διαπιστωνόταν κάτι τέτοιο τότε να επισημοποιούσαν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να τις ολοκληρώσουν”.

Σημείωσε μάλιστα ότι “αυτό το προτείναμε γιατί όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο σύγκλισης”, καθώς “απομένουν μόνο δύο τρία βασικά ζητήματα σε κάθε ένα από τα έξι κεφάλαια”. “Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που πλέον επιβάλλεται η πακετοποιημένη διαπραγμάτευση”, είπε ο Γενικός Γραμματέας τονίζοντας ότι “η χωριστή διαπραγμάτευση του κάθε κεφαλαίου έχει φθάσει πλέον στα όρια της”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξήγησε ότι “η διασυνδεδεμένη διαπραγμάτευση όσων απέμειναν δίνει καλύτερη δυνατότητα επιτυχούς κατάληξης” και πως “με τη συζήτηση υπό μορφή πακέτου ξεπερνιέται και το πρόβλημα που πλέον βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, τι συζητούμε πρώτα και τι αφήνουμε για μετά”.

Επί παραδείγματι ανέφερε μάλιστα ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφηνε για το τέλος το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας ενώ το ίδιο έπραττε ο κ. Ακιντζί με το ζήτημα της Μόρφου”. “Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος πρόταξε το κεφάλαιο της ασφάλειας και το εδαφικό προτού συζητηθούν τα υπόλοιπα, ο κ. Ακιντζί ζητά χρονοδιάγραμμα λήξης  και πάει λέγοντας”, εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας. “Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να διανυθεί το τελευταίο και πιο δύσκολο μέρος είναι η πακετοποιημένη διαπραγμάτευση”, κατέληξε.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε την παραδοχή ότι “εκεί χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ” και αναφέρθηκε αναλυτικά στα δυσμενή τετελεσμένα από πλευρά Τουρκίας, μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, με έσχατη την “απαράδεκτη απαίτηση για λύση δύο κρατών” που “θα είναι καταστροφική αν υιοθετηθεί από τους οποιουσδήποτε”.

Επεσήμανε ότι “η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελβετία απάλλαξε δυστυχώς την Τουρκία από κάθε ευθύνη” και προειδοποίησε ότι “αυτή η κατάσταση ευνοεί την έξαρση του εθνικισμού και των δυνάμεων που δεν θέλουν λύση και στις δύο κοινότητες”.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι “εμείς επιμένουμε ότι οι όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν επί του πλαισίου, θα ξεκαθαρίσουν μόνο αν επαναρχίσει η διαδικασία. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο Άντρος Κυπριακού δήλωσε ότι “η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το μερίδιο τους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου”, ξεκαθαρίζοντας ότι “αυτά θα επιτευχθούν μόνο με λύση του Κυπριακού”.

“Το ζήτημα με το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο της χώρας μας είναι λυμένο οριστικά με τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε ότι ως ΑΚΕΛ “υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει προς αυτή την κατεύθυνση, και ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Μια Τουρκία που θα λειτουργεί στη βάση των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι προτιμητέα από τη σημερινή”, διευκρίνισε.

“Εκείνο που επιβάλλεται τώρα είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο σε συμφωνία”, επεσήμανε και τόνισε ότι “για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν”, πρωτίστως “την Τουρκία που έχει και την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό” και μετά “τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό από μια δίκαιη και σωστή λύση”.

“Βρισκόμενος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους τους αξιωματούχους της Ένωσης να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση”, κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο