Ηγέτες μαθουσάλες που κόλλησαν στην καρέκλα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρογγυλοκάθισε από την Κυριακή το βράδυ για άλλα τέσσερα χρόνια στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας και αναμένεται να συμπληρώσει 20ετία, μέχρι το 2022 δηλαδή, όντας αρχηγός κράτους.

Με αφορμή την παντοκρατορία του Ερντογάν στην Τουρκία, ο REPORTER βρήκε και σας παρουσιάζει τους μακροβιότερους εν ενεργεία ηγέτες ανά το παγκόσμιο.
 
 

Βλαντιμίρ Πούτιν
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος ηγείται της Ρωσίας για 18χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα.


Από το 2000 εκλέχθηκε πρόεδρος για δύο θητείες, δηλαδή μέχρι το 2008, αφού υπήρχε συνταγματικό όριο δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών. Από το 2008 μέχρι το 2012 έγινε πρωθυπουργός της χώρας και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος της Ρωσίας.
Όμως, το 2012 ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός και ο Πούτιν εκλέχθηκε και πάλι πρόεδρος. Μάλιστα το 2012 οι Ρώσοι νομοθέτες άλλαξαν το σύνταγμα και η προεδρική θητεία από τέσσερα χρόνια έγινε έξι. Γι’ αυτό και οι εκλογές έγινα το Μάρτιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν, που εξελέγη πρόεδρος, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.
 
Εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμπληρώσει συνολικά 24 χρόνια στην πρωτοκαθεδρία της χώρας.
 
Πολ Μπίγια
 
Ο Πολ Μπίγια βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του Καμερούν για 36 ολόκληρα χρόνια.
Ο Μπιγιά είχε γίνει πρέδρος της αφρικανικής χώρας το 1982 μετά τον εξορισμό του προηγούμενου προέδρου Αχμάντου Αχίτζο.
Η τελευταία του εκλογή έγινε το 2011 και ήταν για επτά χρόνια. Ολοκληρώνεται φέτος και εάν ο Μπίγια εκλεγεί για ακόμα μια θητεία θα ξεπεράσει τα 40 χρόνια στην προεδρία του Καμερούν. Είναι μάλιστα μόλις ο δεύτερος πρόεδρος της χώρας.
 
 
Ντένις Σασού Νγκουέσσο
 
Ο Ντένις Σασού Νγκουέσσο βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Κόνγκο από το 1979 με εξαίρεση την πενταετία από το 1992-1997.
Μόνο ρόδινα δεν ήταν πάντως τα χρόνια του Σασού στην Προεδρία του Κόνγκο αφού μετά την εκδίωξη του προέδρου Ζοακίμ Γιομπί Οπάνγκο ανέλαβε πρόεδρος, ως επιλογή της Στρατιωτικής Επιτροπής.
 
Το 1992 έχασε πανηγυρικά τις εκλογές και το 1994 ο Σασού Νγκουέσσο εγκατέλειψε τη χώρα του και παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι το 1997.
Επέστρεψε όμως το 1997 στο Κονγκό για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Στις 5 Ιουνίου 1997 διατάχθηκε ο στρατός να περικυκλώσει την κατοικία του Σασού Νγκουέσσο στην Μπραζαβίλ, πρωτεύουσα του Κόνγκο ενώ η πολιτοφυλακή του Σασού Νγκουέσσο αντιστάθηκε στην επίθεση από τον στρατο. Έτσι ξεκίνησε ένας πιο μεγάλος πόλεμος, με τον Νγκουέσσο να έχει τη βοήθεια της Αγκόλας και στις 11- 14 Οκτωβρίου 1997 οι δυνάμεις του Νγκουέσσο κατέλαβαν την Μπραζαβίλ και ο τότε πρόεδρος Λισούμπα εγκατέλειψε την εξουσία. Έκτοτε ο Νγκουεσό παραμένει πρόεδρος της χώρας.
 
Χουν Σεν
 
Άλλος ένας πρωθυπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντα του με επεισοδιακό τρόπο είναι ο Χουν Σεν, ηγέτης της Καμπότζης.
Ο Σεν είχε ανατρέψει με πραξικόπημα τον αδελφό του το 1985 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1993 όταν και έγιναν εκλογές στη χώρα. Ο Σεν επανεξελέγη και βρίσκεται μέχρι σήμερα στην πρωτοκαθεδρία για 33 χρόνια.
Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τα 74 του χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2027.
 
Γιογουέρι Μουσεβένι
 
Ο Γιογουέρι Μουσεβένι είναι πρόεδρος της Ουγκάντα για 32 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1986.
Ο Μουσεβένι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει βελτιώσει πολιτικά και οικονομικά την αφρικανική χώρα.
 
 
Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
 
Για 39 χρόνια βρίσκεται στο πηδάλιο του Ιράν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και αυτό τον καθιστά ως τον μακροβιότερο εν ενεργεία ηγέτη στον κόσμο και ένα από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς στη γη.
Ο Αλί Χαμενεΐ  είχε αναλάβει την προεδρία το 1981, έπειτα από τη δολοφονία του Μοχάματ Αλί Ρατζάι. Εξελέγη μάλιστα με το σαρωτικό ποσοστό του 97%.
Την ίδια χρονιά στις 27 Ιουνίου, ο Χαμενεΐ, διέφυγε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, με βόμβα παγιδευμένη σε μαγνητόφωνο.
Το 1989, μετά το θάνατο του στενού του συνεργάτη Αγιατολλάχ Χομεϊνί, έγινε θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν και τήρησε θετική στάση απέναντι στην έλευση της τεχνολογίας στο Ιράν. Ως υποστηρικτής της επιστημονικής προόδου, τάχθηκε θετικά στην κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς και την έρευνα για βλαστοκύτταρα.
Το τελευταίο διάστημα πάντως το Ιράν και συγκεκριμένα το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει διχάσει τις χώρες του κόσμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατούν για την αποτροπή του.
 
Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπεσίρ με 28 χρόνια, ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντέμπι με 27 χρόνια και οι προέδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραχμόν με 28 και 25 χρόνια αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Έτοιμος για πόλεμο αλλά και για κατάπαυση πυρός υπό όρους ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό
Με προσανατολισμό τις μόνιμες λύσεις επιχειρεί η Κυβέρνηση να βρει αντίδοτα στην ακρίβεια
Με γεμάτες βαλίτσες έφυγε από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος-Αμερικανική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα
Πήρε μπρος η διπλωματία του Χ-Ανταλλάζουν φιλοφρονητικές αναρτήσεις Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης
ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Συνδέουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού οι ΗΠΑ