Οι απόδημοι, πρόσφυγες της εισβολής ζητούν στήριξη για να επιστρέψουν στην Κύπρο

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – «Κύπρος ‘74» - απευθύνεται για πρώτη φορά με τη σημερινή παρουσία της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης, για ένταξή τους στα προγράμματα οικονομικής αρωγής, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στη δυσμενή μεταχείριση που τυγχάνουν μέχρι τώρα.

Οι απόδημοι πρόσφυγες διεκδικούν ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, για λόγους δικαιοσύνης, επανασύνδεσης με την πατρίδα, επαναπατρισμού και επανεγκατάστασης των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να τους παρασχεθεί η δυνατότητα απόκτησης στέγης στην Κύπρο, με την παροχή οικοπέδου για κάθε πρόσφυγα πρώτης γενιάς από πολεοδομημένη χαλίτικη γη, με ανταλλαγή ίσης αξία περιουσίας τους στα κατεχόμενα.

Επίσης, ζητούν παροχή δανείων από τα προγράμματα του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών για απόκτηση στέγης με υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας και παροχή στεγαστικού βοηθήματος από το κράτος, όπως προβλέπεται για όλους τους πρόσφυγες, εφόσον επαναπατρισθούν.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – «Κύπρος ‘74», Λοϊζος Λοϊζου μίλησε για πρόβλημα ισοτιμίας των απόδημων με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λοϊζου έθιξε το ζήτημα της στέγασης των αποδήμων προσφύγων που θέλουν να επανεγκατασταθούν στην Κύπρο, το οποίο χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα.

Ανέφερε ότι οι απόδημοι πρόσφυγες δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε στήριξης από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, από τότε που δημιουργήθηκε ως τώρα.

«Όταν είσαι απόδημος δεν δικαιούσαι τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέθεσε αίτημα ισότιμης συμμετοχής στα προγράμματα του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών,  όπως οι πρόσφυγες που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

Όπως είπε ο κ. Λοϊζου «διεκδικούμε την ισοτιμία μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», για να προσθέσει πως «ύψιστο πολιτικό δικαίωμα, το οποίο θεωρούμε ότι μας στερείται είναι το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα έκφρασης γνώμης για τη λύση του Κυπριακού».

«Διεκδικούμε», σημείωσε, «λόγο και ρόλο για το Κυπριακό και σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για τη λύση. Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα για να βάλουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να αποδεχτούμε ότι σήμερα μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του επαναπατρισμού βοηθώντας τους απόδημους πρόσφυγες να επανεγκατασταθούν στην Κύπρο».
 
 Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, κάλεσε τον Επίτροπο Προεδρίας να αναλάβει να εξετάσει τα αιτήματα των αποδήμων προσφύγων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης φοιτητικών δανείων στα παιδιά των αποδήμων προσφύγων.

Η Επιτροπή, ανέφερε, θα αποταθεί στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να εξετάσει κατά πόσον υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα.

Πρόσθεσε ακόμα πως το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δει τις δυνατότητες του για στήριξη του επαναπατρισμού προσφύγων, σημειώνοντας ότι μέσα από τη μελέτη που γίνεται για εκσυγχρονισμό της προσφυγικής πολιτικής θα μπορούσε να μελετηθούν κριτήρια, που να περιλαμβάνει τους απόδημους πρόσφυγες.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα μελετηθεί από τις αρμόδιες αρχές το υπόμνημα με τις θέσεις της Οργάνωσης και θα δοθούν απαντήσεις στην Επιτροπή Προσφύγων».
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αρειστίδου, ανέφερε ότι δυστυχώς μέχρι και σήμερα οι απόδημοι πρόσφυγες δεν έχουν πάρει τίποτα από το 1974 και για να μπορέσουν να επαναπατρισθούν θα πρέπει το ίδιο το κράτος να δώσει κίνητρα.

Για την προσφυγική πολιτική, ανέφερε ότι «μπορεί να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, με την οποία το κράτος να συμβάλει σε αυτό, τώρα που βρισκόμαστε και σε μια περίοδο που γίνεται καταγραφή των τουρκοκυπριακών περιουσιών και σε κάποιο βαθμό ανακατανομή».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων είπε στα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων ότι έχουν ξεκινήσει δύο μελέτες, μία για την προσφυγική πολιτική και μια άλλη όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι μέσα σε αυτές τις μελέτες θα περιλαμβάνει και τους απόδημους πρόσφυγες.

Ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να δει με προσοχή τα θέματα αυτά, διότι αναγνωρίζει ότι είναι η προσφυγιά που οδήγησε τους απόδημους εκτός Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε πως το κόμμα του κατέγραψε τις ανησυχίες και τις προτάσεις των αποδήμων προσφύγων και εκφράζει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά του να εργαστεί, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, με τρόπο που να διευκολυνθούν οι εκτοπισμένοι που βρίσκονται στην Ελλάδα, να επιστρέψουν και να επανεγκατασταθούν στην Κύπρο.

Σήμερα παγκοσμίως ζουν  500 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και 100 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι απόδημοι, πολλοί εκ των οποίων είναι πρόσφυγες.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η αγωγή Τατάρ κατά Γενί Ντουζέν-Διεκδικεί δύο με πέντε εκατομμύρια ο τ/κ ηγέτης
Πυρά ΔΗΣΥ σε Υπουργείο Μεταφορών για την απόσυρση αιτήσεων Σχεδίου Χορηγίας Ηλεκτρικών και plug-in οχημάτων
Μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο-Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση
Έκκληση ΠΕΟ να μην γίνονται εκπτώσεις στα μέτρα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων
Επιστρέφουν βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι την Πέμπτη
Έλαβε μέτρα για τους θεματοθέτες των Παγκυπρίων το ΥΠΑΝ-Οι τρεις όροι που έθεσε η Μιχαηλίδου
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν πάνω από 4 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ασφάλεια και συλλογική ανταπόκριση στη Σύνοδο FINABEL με συμμετοχή ΓΕΕΦ
Υπ. Υγείας: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει εκδηλώσεις για βελτίωση υπηρεσιών υγείας
Μία γυναίκα ανάμεσα σε άνδρες... Η Κύπρια που κατάφερε να επιβληθεί στον τομέα της άμυνας στην Αργεντινή