Μακρύς και δύσβατος ο δρόμος για μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο

Εν αναμονή πληροφόρησης από τα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά την επόμενη κίνησή τους στο Κυπριακό, και δη της αποστολής Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, τελεί η Λευκωσία, στον απόηχο των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία και της επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας.
 
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, προανήγγειλε τον διορισμό ανώτερου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών σε χρονικό ορίζοντα που οριοθέτησε εντός των επόμενων εβδομάδων.
 
Ωστόσο, επισήμως η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση, περιμένοντας στο ακουστικό γι’ απαντήσεις επί των τριών εξής ερωτημάτων:
 
Πρώτο: Κατά πόσο η Τουρκία άναψε το πράσινο φως για κάθοδο Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα(σ.σ. κάτι που έως τώρα δεν έχει κάνει σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά που έχει από την πρώτη στιγμή ανταποκριθεί θετικά).  
 
Δεύτερο: Επίσημη ενημέρωση για το πρόσωπο που θα στείλει ως Ειδικό Απεσταλμένο του ο Γενικός Γραμματέας, παρόλο που ανεπίσημα έχει γίνει εδώ και καιρό γνωστό πως αυτή θα είναι η Τζέιν Χολ Λούτε.
 
Τρίτο: Συγκεκριμένες ημερομηνίες καθόδου του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε ακριβώς θα έρθει-και αν θα έρθει- ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, η εκτίμηση όλων είναι σίγουρα πριν από το φθινόπωρο και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», ανέφερε μιλώντας στον Reporter κυβερνητικός αξιωματούχος, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως το γεγονός αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως θα σηματοδοτήσει ως δεδομένη την πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Βασική υπόδειξη, απόρροια του γεγονότος πως η πιθανότητα σύγκλησης ή όχι μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο έχει ακριβώς να κάνει με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματεία, και ειδικότερα από το τι θ’ ακούσει από την τουρκική πλευρά στα ζητήματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.
 
Από το κατά πόσο δηλαδή, η τουρκική πλευρά θα εμφανιστεί έτοιμη να κινηθεί εντός των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες επί των ζωτικής σημασίας αυτών κεφαλαίων του Κυπριακού ή θα επανεμφανιστεί ανένδοτη και αμετανόητα προσηλωμένη στις προσεγγίσεις με τις οποίες εμφανίστηκε στο Κρανς Μοντανά, που είχαν ως αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας το ναυάγιο της όλης προσπάθειας.
 
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισμα θέσεων αναμένεται και από την τουρκοκυπριακή πλευρά για ζητήματα που άπτονται εσωτερικών πτυχών του προβλήματος, αφού υπήρξαν από μέρους της σημαντικές και ουσιαστικές υπαναχωρήσεις, την ώρα που η διπλή ανάγνωση που γίνεται επί του πλαισίου Γκουτέρες έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.  
 
Όπως επισήμανε η ίδια κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένως και με ξεκάθαρο τρόπο εκφράσει προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητά του, όχι απλώς για μια νέα Διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, αλλά και για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις εσωτερικές πτυχές, δεδομένου ότι διαπιστωθεί πρόσφορο έδαφος επιτυχούς κατάληξης της όλης προσπάθειας και όχι για συζητήσεις που απλώς θα έχουν εκ των προτέρων ως προδιαγεγραμμένη πορεία ένα καινούργιο αδιέξοδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν αναμονή αποκαλυπτηρίων Ερντογάν για τις προθέσεις του στο Κυπριακό

Δειτε Επισης

Έτοιμος για πόλεμο αλλά και για κατάπαυση πυρός υπό όρους ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ
Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό
Με προσανατολισμό τις μόνιμες λύσεις επιχειρεί η Κυβέρνηση να βρει αντίδοτα στην ακρίβεια
Με γεμάτες βαλίτσες έφυγε από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος-Αμερικανική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα
Πήρε μπρος η διπλωματία του Χ-Ανταλλάζουν φιλοφρονητικές αναρτήσεις Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης
ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Συνδέουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού οι ΗΠΑ