Μια δεύτερη ευκαιρία φοίτησης παρέχει η Εσπερινή Τεχνική Σχολή Λεμεσού

Μια δεύτερη ευκαιρία στη φοίτηση δίνει η Εσπερινή Τεχνική Σχολή Λεμεσού, η οποία ιδρύθηκε  το 2011 και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2011-2012.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, κύριος στόχος της είναι να παρέχει τη δυνατότητα σε ενήλικες οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει ή να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. 
 
Δημιουργεί έτσι ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω κατάρτιση και κατ΄ επέκταση καλύτερες συνθήκες εργασίας, παρέχοντας στους αποφοίτους της, γνώσεις και δεξιότητες που τους καθιστούν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

Στη σχολική μονάδα λειτουργούν δύο βασικοί κλάδοι, της Μηχανολογίας με τις ειδικότητες Μηχανικής Αυτοκινήτων και Θερμικών, Υδραυλικών και Ψυκτικών Συστημάτων  καθώς και ο κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών με ειδικότητα Μαγειρική - Τραπεζοκομία. 
 
Η σχολή αποτελείται ήδη από οχτώ τμήματα, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός ενδιαφερομένων μπορούν να λειτουργήσουν επιπρόσθετοι κλάδοι όπως για παράδειγμα οι κλάδοι Ηλεκτρολογίας, Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής, Ξυλουργικής Επιπλοποιίας, Κομμωτικής η οποιοσδήποτε άλλος κλάδος της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ζητηθεί.

Δικαίωμα εγγραφής στη σχολή δίνεται τόσο σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη Μέση Εκπαίδευση, όσο και σε απόφοιτους Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης  οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Νοείται ότι οι δεύτεροι απαλλάσσονται από  τα θεωρητικά μαθήματα.  Έτσι η φοίτησή τους περιορίζεται σε δυο έως τρεις μέρες την εβδομάδα.   
 
Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι του συστήματος μαθητείας ή της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας, καθώς και άτομα που έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικές σχολές ή σε ξενόγλωσσα σχολεία, μπορούν να εγγραφούν στη Σχολή με την προϋπόθεση ότι θα παρακαθίσουν  και θα επιτύχουν  σε γραπτές κατατακτήριες εξετάσεις. 
 
Ηλικιακά, γίνονται δεκτά άτομα  17 ετών και άνω ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να εγγραφούν άτομα από την ηλικία των 15 ετών, αυστηρά με την προϋπόθεση ότι αναγκάζονται για βιοποριστικούς σκοπούς να εργάζονται και μόνο εφόσον προσκομίσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις και δικαιολογητικά από τον εργοδότη.

Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα της Εσπερινής είναι ισοδύναμα με αυτά  της πρωινής κανονικής φοίτησης, είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες των μαθητών που επιλέγουν να φοιτήσουν σε αυτήν. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα έτη. Λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00 μέχρι τις 21:35, ακολουθώντας το αναλυτικό πρόγραμμα και τους κανόνες λειτουργίας των δημόσιων σχολείων.

Οι μαθητές με το πέρας των σπουδών τους έχουν στα χέρια τους απολυτήριο ισοδύναμο με αυτό της πρωινής Τεχνικής Σχολής, το οποίο τους παρέχει την δυνατότητα να παρακαθίσουν σε Παγκύπριες εξετάσεις με την ολοκλήρωση του 4ου έτους και να διεκδικήσουν θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις θέσεις που παραχωρούνται στους απόφοιτους των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών.

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου η «εκδίκαση» της υπόθεσης αλλαγών σε «πειθαρχικό κανονισμό» στα κατεχόμενα
Black out σε όλη την Ισπανία και περιοχές της Πορτογαλίας και της Γαλλίας
Στην ελληνική Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη για τα Τέμπη
Συνεχίζεται η αγωγή Τατάρ κατά Γενί Ντουζέν-Διεκδικεί δύο με πέντε εκατομμύρια ο τ/κ ηγέτης
Στις 7 Μαΐου ξεκινά το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα
Πυρά ΔΗΣΥ σε Υπουργείο Μεταφορών για την απόσυρση αιτήσεων Σχεδίου Χορηγίας Ηλεκτρικών και plug-in οχημάτων
Αναζωπυρώθηκε η κόντρα για το κέντρο δεξιώσεων-Άνοιξε μέτωπο Χριστοφίδη και ιδιοκτήτη του κέντρου
Μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο-Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση
Συνεχίζεται το απόγευμα η κατάθεση του Αναστασιάδη-«Αποδομείται η εκδικητική δημοσιογραφία»
Ενώπιον της ανακρίτριας ο βιολογικός πατέρας του τρίχρονου Άγγελου που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Ελλάδα