«Αντί να την προστατέψουν, συνέλαβαν την 23χρονη σύντροφο του δράστη στην Πάφο»

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει την αγανάκτησή της για τη σύλληψη και οκταήμερη κράτηση της 23χρονης κοπέλας, θύμα βίας, σχετικά με το πρόσφατο φονικό στην Πάφο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 39χρονου Βρετανού.
 
Η Συμβουλευτική ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όπως άμεσα μεριμνήσει για την απελευθέρωση του θύματος, και για την άμεση παροχή μέτρων στήριξης και προστασίας της ως θύμα βίας και ως μάρτυρας, καθώς και τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας προς το ΤΑΕ Πάφου για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης & Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Συμβουλευτική Επιτροπή αναφέρει ότι από μαρτυρία που προέκυψε και κατέχει η Αστυνομία διαφάνηκε πως οι δύο Βρετανοί προσπάθησαν να υπερασπιστούν γυναίκα που συνοδευόταν από τον φερόμενο δράστη όταν το ζευγάρι είχε τσακωθεί και η γυναίκα δέχτηκε χτυπήματα απ’ αυτόν. Ακολούθως, σύμφωνα με την Αστυνομία το όχημα του δράστη στο οποίο επέβαινε και η σύντροφος του δράστη τραυμάτισε τους δύο άνδρες που κινούνταν πεζοί στην Πάφο, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός.
 
Ενώ ήταν γνωστό ότι η γυναίκα ήταν θύμα βίας από τον δράστη και υπήρχε σχετικό ιστορικό αναφορών στην Αστυνομία για το θέμα, εντούτοις τα Γραφεία του ΤΑΕ Πάφου, όχι μόνο δεν παρείχαν προστασία στο θύμα βίας, όπως όφειλαν σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά αντιθέτως, τη συνέλαβαν ως συνένοχη με τον θύτη/δράστη και την οδήγησαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησής της, προσθέτει.
 
Παρατηρεί περαιτέρω ότι ήταν γνωστό ότι η γυναίκα αυτή ήταν συμβία και θύμα βίας από το δράστη και συνεπώς, η Αστυνομία σύμφωνα με: τον Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο του 2000 (Ν.119(Ι)/2000), o τον περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμο του 2016 (Ν. 51(I)/2016),)/2016),  τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η κυβέρνηση κύρωσε το 2017, είχε την νομική υποχρέωση να αναγνωρίσει την εν λόγω γυναίκα ως θύμα βίας και να της παρέχει την απαιτούμενη προστασία και στήριξη.
 

Δειτε Επισης

Επιμένει ο Τατάρ για τις συλλήψεις Τ/κ σφετεριστών-Αναφορά για προσφυγές σε ευρωπαϊκά δικαστήρια
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μερτς-Η απώλεια στήριξης από Τραμπ και η άνοδος του AfD
Άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε αστυνομικό-Διέφυγε από τη σκηνή και εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα
Το ΑΚΡ κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση ότι δεν αντιδρά στις έρευνες τις ΚΔ στην Ανατ. Μεσόγειο
Παράταση μέχρι τις 9 Μαΐου για τις προεγγραφές μαθητών για την Α' Λυκείου και Τεχνικές Σχολές
Δεύτερη ποινή φυλάκισης σε 36χρονο για οπλισμό και εκρηκτικά που εντοπίστηκαν σε τάφο στη Λάρνακα
Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση
Θα ενημερώσει τρία Υπουργεία μέχρι τις 19 Μαΐου για τα αντιπλημμυρικά έργα το ΤΑΥ
Ολιγόωρη επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο-Συνάντηση με ΠτΔ το Σάββατο
Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία-Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς στη δεύτερη ψηφοφορία