Μόλις 20 από τις 47 χώρες του ΣτΕ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο 12 της ΕΣΔΑ

Μόλις 20 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αφορά τη γενική απαγόρευση των διακρίσεων, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2017.
 
Η Κύπρος έχει επικυρώσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο από το 2002, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005. Την ίδια στιγμή, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Πολωνία δεν έχουν πράξει κάτι ανάλογο, ενώ η Τουρκία έχει μόνο υπογράψει το πρωτόκολλο χωρίς να έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα 17 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Οι συστάσεις για βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές διακρίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως, λέει η ECRI, ενώ σημειώνει ότι οι φορείς που είναι αρμόδιοι για την προώθηση της ισότητας συχνά συναντούν προβλήματα ανεξαρτησίας και χρηματοδότησης.
 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ECRI, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ο ξενοφοβικός λαϊκισμός και η ρητορική μίσους συνέχισαν την ανοδική πορεία κατά το 2017, τη στιγμή που στην Ευρώπη παρατηρούνταν υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και προκλήσεις στην ενσωμάτωση, θρησκευτικές ακρότητες, τρομοκρατικές επιθέσεις και ένα κοινωνικο-οικονομικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι συνθήκες λιτότητας.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η λαϊκιστική ρητορική μετατρέπεται σε μίσος προς πολίτες Τρίτων Χωρών ή μέλη μειονοτήτων ενώ η μετανάστευση και πολυπολιτισμικότητα συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απειλές κατά της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας.
 
Τόσο τα συμβατικά ΜΜΕ, όσο και τα κοινωνικά δίκτυα ενθάρρυναν αυτοεπιβαλλόμενους διαχωρισμούς  και ενέτειναν τις κοινωνικές διαιρέσεις, λέει η έκθεση. Προσθέτει παράλληλα ότι οι υπάρχουσες ανησυχίες για την ασφάλεια έτυχαν εκμετάλλευσης, ώστε να δικαιολογηθούν τεράστιες υποχωρήσεις σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πούλησε το μωρό της για 2.000 ευρώ 37χρονη στην Ισπανία-Της πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Νεκρή πενταμελής οικογένεια από ισραηλινό πλήγμα εναντίον καταυλισμού στη Λωρίδα της Γάζας
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στον Ισημερινό
Πώς θα κάτσουν οι 60 ηγέτες και βασιλιάδες στην κηδεία του Πάπα-Γιατί φοβούνται ότι θα θυμώσει ο Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αεροσκάφος στην Ταϊλάνδη συνετρίβη στη θάλασσα, πέντε νεκροί
Αυτοί είναι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία-«Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία»
Ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού νεκρός σε έκρηξη οχήματος στη Μόσχα
Πονοκέφαλος οι διπλωματικές ισορροπίες στην κηδεία του Πάπα-Η λίστα των επισήμων και το παράδειγμα του 2005
Καταρτίζει οδικό χάρτη για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Tρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Πάβλοχραντ