Φταίνε οι ΜΚΟ λένε οι ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από το Σ.Αν.Δικ. του ΟΗΕ

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι κατηγόρησε την Τετάρτη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι διαδραμάτισαν «μη εποικοδομητικό» ρόλο, διότι δεν υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αξίωνε η Ουάσινγκτον.

Την επομένη της αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτό το όργανο του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, η Χέιλι απηύθυνε μια επιστολή στις ΜΚΟ μεμφόμενη ιδίως το ότι δεν υποστήριξαν την προσπάθεια της Ουάσινγκτον για να αφαιρεθεί το ζήτημα του Ισραήλ από την ημερησία του διάταξη.

«Οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι προσπάθειές σας να εμποδίσετε τις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψετε μια μεταρρύθμιση υπήρξαν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Συμβούλιο», τονίζει η Χέιλι στην επιστολή της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ταχθήκατε στο πλευρό της Ρωσίας και της Κίνας, κι εναντιωθήκατε στις ΗΠΑ σε ένα ζήτημα-κλειδί για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επιμένει.

Σε ανακοίνωσή του ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), απέκρουσε τα επιχειρήματα της Χέιλι.

«Το να κατηγορείς τους άλλους για τις δικές σου αποτυχίες είναι καθημερινή πρακτική ηγετών που διαπράττουν παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο», αντέτεινε ο Ροθ. «Η Νίκι Χέιλι έγινε διάσημη διότι απείλησε να πάρει τα ονόματα όσων δεν την υποστήριζαν στον ΟΗΕ. Δεν φανταζόταν ποτέ κανείς ότι θα πρόσθετε σε αυτόν τον κατάλογο τα ονόματα ανεξάρτητων οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Δεκαοκτώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους το HRW και η Διεθνής Αμνηστία, είχαν εκφράσει σε επιστολή τους προς τις χώρες μέλη του ΟΗΕ την ανησυχία τους για ένα σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο, καταγγέλλοντας την «υποκρισία» και την «προκατάληψή» του έναντι του Ισραήλ.

Το ΣΑΔ δημιουργήθηκε το 2006 με αποστολή την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, όμως οι εκθέσεις του συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις αμερικανικές προτεραιότητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αποφασίζουν οι Καρδινάλιοι για ημερομηνία σύγκλησης του Κονκλάβιου-Στον ορίζοντα ο Μάιος
Νεαρός έχασε τη ζωή του από βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών-Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία ο ένας
Μαθητής γυμνασίου στις ΗΠΑ έκανε bullying σε πεντάχρονο από την Κίνα-«Μην με πειράξεις, σώστε με»
Στους έντεκα οι νεκροί, ανάμεσά τους και πεντάχρονος, από την επίθεση με όχημα σε πλήθος στο Βανκούβερ
Πιέζει για συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας ο Τραμπ-«Έτοιμος να παραχωρήσει την Κριμαία ο Ζελένσκι»
Οκτώ νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Υεμένη-Έπληξαν 800 στόχους σε ένα μήνα οι ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήγμα στα νότια της Βηρυτού μετά την εντολή εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός
Αλληλοκατηγορίες Πούτιν και Ζελένσκι για προπαγάνδα-Πεδίο διαμάχης η κατάσταση στο Κουρσκ
Τη χαμηλότερη αποδοχή Προέδρου των τελευταίων 70 χρόνια έχει ο Τραμπ κατά τις πρώτες 100 μέρες θητείας
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης μιας νότιας συνοικίας της Βηρυτού