Πρόταση τροποποίησης του κώδικα θεωρήσεων

Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν απόψε, εξ ονόματος του Συμβουλίου, εντολή για διαπραγματεύσεις σχετικά με πρόταση για την τροποποίηση του κώδικα θεωρήσεων (Visa).

Βάσει αυτής της εντολής, η Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις εγκριθεί η θέση του.

"Η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι μπορούμε να επιστρέψουμε όσους δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Οι νέοι κανόνες για τον κώδικα θεωρήσεων θα μας δώσουν ένα άλλο εργαλείο για να απαντήσουμε σε αυτές τις τρίτες χώρες που δεν επιθυμούν να αναλάβουν τους υπηκόους τους", δήλωσε ο Βαλεντίν Ράντεβ, Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Ο επικαιροποιημένος κανονισμός θα εκσυγχρονίσει την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ, θα επιτρέψει τη βελτίωση της ασφάλειας και θα αυξήσει τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, θα παρέχει καλύτερες συνθήκες για νόμιμους ταξιδιώτες, με βάση τα εξής:

- επιτρέποντας την υποβολή αιτήσεων μέχρι 6 μήνες και όχι αργότερα από 15 ημέρες πριν από το ταξίδι
- προβλέποντας τη δυνατότητα συμπλήρωσης και υπογραφής της αίτησης ηλεκτρονικά
- καθορίζοντας σαφέστερα ποιο κράτος μέλος είναι αρμόδιο για την εξέταση μιας αίτησης όταν η προβλεπόμενη επίσκεψη καλύπτει πολλά κράτη μέλη
- με την εισαγωγή μιας εναρμονισμένης προσέγγισης για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων σε τακτικούς ταξιδιώτες με θετική ιστορία θεωρήσεων για μια σταδιακά αυξανόμενη περίοδο από 1 έως 5 έτη.

Για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να καλύψουν καλύτερα το κόστος της επεξεργασίας των θεωρήσεων το τέλος θεώρησης θα αυξηθεί στα 80 ευρώ. Ο κανονισμός εισάγει επίσης έναν μηχανισμό για την αξιολόγηση ανά τριετία της ανάγκης αναθεώρησης του ποσού του τέλους θεώρησης.

Ο κανονισμός έχει επίσης ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Θα εισαγάγει ένα νέο μηχανισμό για τη χρήση της πολιτικής θεωρήσεων ως μοχλού επανεισδοχής, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί όταν μια τρίτη χώρα δεν συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Η Κομισιόν θα αξιολογεί τακτικά την συνεργασία των τρίτων χωρών όσον αφορά την επανεισδοχή. Όταν μια χώρα δεν συνεργάζεται, θα προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει εκτελεστική απόφαση εφαρμόζοντας ειδικά περιοριστικά μέτρα θεώρησης σχετικά με την επεξεργασία των θεωρήσεων και τα τέλη θεώρησης.

Eπιπλέον οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν, εξ ονόματος του Συμβουλίου, εντολή για διαπραγματεύσεις σχετικά με πρόταση για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν όσον αφορά την προσωρινή επανεισαγωγή των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια
Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ για την τραγωδία στην Πάφο-Δεν φαίνεται να εξαναγκάστηκε να εισέπνευσε γκαζάκι ο 17χρονος
Ζυμώσεις για εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής στην ΕΔΕΚ-Αναμένονται εξαγγελίες από Μορφάκη και Χαννίδη
Η ακουστική αναπηρία δεν θεωρείται μόνιμη για τα ιατροσυμβούλια-Σωρεία καταγγελιών σε ΚΥΣΟΑ
Το τουρκικό λιμάνι, οι κυπρογενείς υποχρεώσεις και η αναζήτηση προόδου μέσω Ευρωτουρκικών
Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Φως στα αίτια θανάτου του 17χρονου θα δώσει η νεκροτομή-Πάει Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ