Κολομβία: Ο υποψήφιος της σκληρής δεξιάς κέρδισε την προεδρία της χώρας
08:30 - 18 Ιουνίου 2018
Με το 96,99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Ιβάν Ντούκε συγκεντρώνει το 54,07% των ψήφων και ο Γκουστάβο Πέτρο το 41,72%. Η συμμετοχή στη διαδικασία, που εκτυλίχθηκε ήρεμα, χωρίς σοβαρά επεισόδια ή καταγγελίες για παρατυπίες, έφθασε το 52,18%.
Η νίκη του Ντούκε, υποψήφιου του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), της παράταξης του ισχυρού πρώην προέδρου, νυν γερουσιαστή Άλβαρο Ουρίμπε, καθησυχάζει μεν ξένους επενδυτές που φοβούνταν μια δραματική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου σε περίπτωση νίκης του υποψήφιου της συμμαχίας Ανθρώπινη Κολομβία, αλλά εγείρει ανησυχίες για την τύχη της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψε με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC ο απερχόμενος Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος το 2016, αλλά και τη μοίρα της τρέχουσας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Αβάνα με την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).
Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας ανήγγειλε ότι θα κάνει "διορθώσεις" στη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, υποσχόμενος πάντως να μην τη "σχίσει σε κομματάκια".
Ο γερουσιαστής, 41 ετών, κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, επικρατώντας του υποψήφιου της αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο (41,8%).
"Η ειρήνη στην Κολομβία είναι αυτό που ποθούμε όλοι", τόνισε ο Ντούκε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2016.
Πρόσθεσε όμως ότι "θα κάνουμε διορθώσεις" στο κείμενο, ώστε να αποκατασταθεί "η αλήθεια, η δικαιοσύνη και να υπάρξουν επανορθώσεις" για τα θύματα της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.
Στο μεταξύ, το κόμμα FARC, στο οποίο μετασχηματίστηκε η οργάνωση των πρώην ανταρτών με το ίδιο ακρώνυμο, απηύθυνε έκκληση στον Ιβάν Ντούκε, να επιδείξει «κοινή λογική» μετά την εξαγγελία του ότι θα προχωρήσει σε «διορθώσεις» της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης του 2016, η οποία επέτρεψε τον αφοπλισμό της οργάνωσης.
«Είναι απαραίτητο να επικρατήσει η κοινή λογική· αυτό που ζητεί η χώρα είναι η πλήρης ειρήνη, που θα οδηγήσει στην προσδοκώμενη συμφιλίωση (...) Η παράκαμψη αυτού του στόχου δεν μπορεί να είναι κυβερνητικό πρόγραμμα», ανέφερε η Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) σε ανακοίνωσή της, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το αίτημα να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον δεξιό γερουσιαστή που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών.