Μαστογραφία εφ' όρου ζωής για τις γυναίκες μετά τα 40 τους χρόνια για να παραμείνουν υγιείς

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΦ’ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 40 ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ

«Κάθε γυναίκα που είναι υγιής και θέλει να παραμείνει υγιής πρέπει να κάνει μαστογραφία σε όλη της τη ζωή ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών, (αν δεν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό) με δεδομένο όμως ότι η ετήσια εξέταση των μαστών, ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος και η κλινική εξέταση θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 20 ετών» τονίζει σε δηλώσεις της η Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Μαρία Χριστοδούλου, συνιδιοκτήτης του Διαγνωστικού Κέντρου ‘’Απεικόνιση Αιγαίου’’ που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με έδρα τη Ρόδο.

Οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας δεν θα πρέπει να εκδηλώνουν άγχος ή ακόμη και πανικό, εάν στην τυχαία ψηλάφηση του μαστού τους εντοπίσουν κάποιο εξόγκωμα, γιατί αυτό μπορεί να είναι αθώο και χωρίς καμία σημασία, δεδομένου ότι ο καρκίνος δεν είναι το μόνο εύρημα που διαγιγνώσκεται κάνοντας προληπτικό έλεγχο.

«Υπάρχουν και πολλά καλοήθη ευρήματα στους μαστούς που δεν είναι απαραίτητο να δίνουν συμπτώματα, γνωρίζοντας όμως την ύπαρξή τους, αυτά μπορεί να θεραπευτούν έγκαιρα και να μειωθούν οι πιθανότητες που διατρέχει μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού», προσθέτει η κ. Χριστοδούλου.

Ιδιαίτερης σημασίας για κάθε γυναίκα, είναι να μην αποφασίζει μόνη της για τον προληπτικό έλεγχο που πρέπει να κάνει, αλλά αυτό να της προταθεί από τον κλινικό ιατρό που θα της συστήσει το δικό της ατομικό πρωτόκολλο παρακολούθησης. Ο σκοπός είναι διττός, αφενός μεν η όσο το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αφετέρου δε η μείωση των πιθανών προδιαθεσικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κλπ.

« Η προσωπική επαφή με το ιατρό», καταλήγει η κ. Χριστοδούλου, είναι απαραίτητη και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διαγνωστική προσέγγιση της ασθενούς, μειώνοντας τα απεικονιστικά λάθη που ενδεχόμενα μπορεί να συμβούν, χωρίς ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού της».

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και γέμισαν εμπειρίες οι εγκλωβισμένοι μαθητές-Έστειλαν σημαντικά μηνύματα
Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»