Σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων για κώδικα που προωθεί η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων προς την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογάς η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει κώδικα για τον τρόπο που θα αναφέρεται η κατοχή και ο κατοχικός ηγέτης. 

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΔΗΚΟ

Εάν αληθεύει δημοσίευμα, που φέρει την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να επιδιώκει, υπό τον μανδύα του ΟΑΣΕ, να επιβάλλει στους δημοσιογράφους «κοινές» - και για τις δύο κοινότητες - εκφράσεις, λέξεις και διατυπώσεις με προφανή απάλειψη συγκεκριμένων εκφράσεων, λέξεων και διατυπώσεων, όπως «κατοχή» και «κατοχικός ηγέτης», τότε βρισκόμαστε ενώπιον:

Παραβίασης συνταγματικών προνοιών, που κατοχυρώνουν την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης.

Επιβολής έμμεσης ή και άμεσης λογοκρισίας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Προσπάθεια παραχάραξης ιστορικών πραγματικοτήτων, που αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και ιδιαίτερα την τουρκική εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις συνέπειες, που η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι ακόμα υφίστανται.

Αν όντως το δημοσίευμα είναι βάσιμο, διερωτόμαστε ποιος έχει νομιμοποιήσει την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να προβαίνει σε τέτοιους είδους ενέργειες.
Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα επιτρέψει να καταντήσουν οι δημοσιογράφοι έρμαιο της προσπάθειας του οποιουδήποτε, να επικρατήσει η λήθη και να παραγραφούν τα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο.
Η αποστολή του τύπου είναι να μεταφέρει στο λαό την αλήθεια και αυτή η αποστολή δεν μπορεί να παρεμποδιστεί δια της επιβολής λογοκρισίας.
ΕΔΕΚ
Την αντίδραση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου προκαλεί η προώθηση εκ μέρους της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κώδικα για τους δημοσιογράφους που περιέχει αναφορές που θα πρέπει να χρησιμοποιούν για την κατοχή και το κατοχικό καθεστώς. Το θέμα έφερε στο φως η Σημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις στη Βουλή είπε ότι παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις δημοσιογράφοι , στο πλαίσιο δημοσιοποίησης ανακοινώσεων και διαφόρων θεμάτων, "έχουν υπερβεί τα όρια του πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας , αυτό σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ανάγκη επιβολής κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας".

Και κυρίως, πρόσθεσε, περιορισμού της ευθύνης του δημοσιογράφου να ασκήσει διεισδυτική ή οποιαδήποτε άλλη δημοσιογραφία , πολύ δε περισσότερο αν ο οποιοσδήποτε κώδικας κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο επιχειρεί να επιβάλει συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία άπτεται κυρίως και ιστορικών γεγονότων αλλά πολύ περισσότερο του δεδομένου ότι επιχειρείται μέσα από αυτή τη διαδικασία η απάλειψη όρων που αφορούν κυρίως την κατοχή, το κατοχικό καθεστώς και το ψευδοκράτος.

Παρά το γεγονός, πρόσθεσε,  που τυγχάνει να είμαι ένα από τα άτομα τα οποία πολλές φορές έχω υποστεί άδικη επίθεση από πλευράς των δημοσιογράφων και ΜΜΕ, εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να διατηρήσουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά και την ίδια στιγμή θα πρέπει και οι δημοσιογράφοι να αξιοποιήσουν την δεοντολογία κατά τρόπο ορθό και αποδοτικό και εποικοδομητικό.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το θέμα θα μελετηθεί και αν υπάρχει η δυνατότητα τότε θα εγγραφεί και θέμα προς συζήτηση στη Βουλή.

Αλληλεγγύη 

Σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή για προσπάθεια της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΕ να διαμορφωθεί κοινό «γλωσσάριο» για τους δημοσιογράφους στις δύο κοινότητες όταν αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και όχι μόνο, σημειώνουμε τα εξής:

Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα και μη διαπραγματεύσιμα σε κάθε πολιτισμένη χώρα. Κάθε έμμεση η άμεση προσπάθεια λογοκρισίας των λειτουργών των ΜΜΕ είναι καταδικαστέα.

Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και υπνωτισμού του λαού, με στόχο και τις επόμενες γενιές. Οι δημοσιογράφοι υπό μια έννοια είναι «ιστορικοί» της κάθε ημέρας, πολλές φορές αναφέρονται στο παρελθόν και η προσπάθεια απάλειψης λέξεων όπως «κατοχή, ψευδοκράτος» από τα καθημερινά τους ρεπορτάζ για να μην ενοχλείται η άλλη πλευρά, είναι τουλάχιστον       ύποπτη.

Όπως και να βαφτίσουν τα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο τον τελευταίο μισό αιώνα, αυτά ούτε θα παραγραφούν ούτε θα γλυκάνουν τις μνήμες των συγγενών των θυμάτων και των αγνοουμένων μας.

Κανένας λαός δεν πήγε μπροστά ξεχνώντας την Ιστορία του, πόσο μάλλον όταν στόχος ορισμένων είναι να τη διδαχθεί «φτιασιδιωμένη» και μάλιστα όπως βολεύει τον Τούρκο κατακτητή.

Συμμαχία Πολιτών

Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» που αφορά στη δημοσιογραφική δεοντολογία, μας ανησύχησε ιδιαίτερα.  Η Συμμαχία Πολιτών έχει ξεκάθαρες θέσεις στο εθνικό θέμα. Για τη Συμμαχία Πολιτών το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Όπως δεν είναι μόνο πολιτικό το ζήτημα που αναδεικνύεται μέσα από το ρεπορτάζ. Η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το δικαίωμα του δημοσιογράφου να σχολιάζει τα γεγονότα δεν μπορούν να τυγχάνουν καμίας φίμωσης. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. 

ΕΛΑΜ

Εντονότατους προβληματισμούς μας δημιουργεί το δημοσίευμα, ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, μαζί με την Ένωση Συντακτών, σε σύμπραξη με την ομόλογη τ/κ ψευδοεπιτροπή, υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΕ, προωθούν ένα κοινό γλωσσάρι που θα παραχαράσσει την Ιστορία και θα φιμώνει τους δημοσιογράφους.
 
Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια να παραγραφεί και να ξεχαστεί η ιστορία μας, όπως καταγγέλλουμε και τις πολιτικές συμβιβασμού που κατάφεραν να υποβαθμίσουν διεθνώς το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε δικοινοτική διαφορά.
 
Στέλνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι ΔΕΝ ΞΕΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ «ΛΥΣΗ» ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.
 

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και γέμισαν εμπειρίες οι εγκλωβισμένοι μαθητές-Έστειλαν σημαντικά μηνύματα
Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»