Φ. Φωτίου: Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επαναρχίσει, ανά πάσα στιγμή, τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στον περασμένο Ιούλιο, στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και χωρίς στρατεύματα κατοχής, υπογράμμισε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.  

Εμείς, ανέφερε ο Επίτροπος, «σε όποια περίπτωση, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ούτε με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας με τη συνεχιζόμενη κατοχή, ούτε με τις τουρκικές αξιώσεις για μόνιμη στρατιωτική παρουσία και δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και εγγυήσεων, αλλά ούτε και με την προφανή επιδίωξη της Τουρκίας για εξασφάλιση του ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου».
 
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Κοντεατών και τη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας Κοντέας, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στο Μενεού, ο κ. Φωτίου ευχήθηκε «η Τουρκία επιτέλους να συνεργαστεί για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων "αναλαμβάνοντας τις τεράστιες ευθύνες που έχει. Οι περισσότερες των οικογενειών των αγνοουμένων μας εξακολουθούν να μην έχουν νέα για τους αγαπημένους τους», ενώ πολλά μέλη τους φεύγουν από τη ζωή «με ανοικτές τις πληγές στην ψυχή τους από την εξαφάνιση των ανθρώπων τους πριν από 44 χρόνια», είπε.
 
Αφού ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνο υπεύθυνη έναντι των 850 περίπου συμπατριωτών μας που εξακολουθούν να αγνοούνται», σημείωσε πως «είναι και υπεύθυνη έναντι των οικογενειών τους που βασανίζονται κυριολεκτικά για τόσα πολλά χρόνια» και διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά και χωρίς τις οποιεσδήποτε αναστολές για τη διακρίβωση της τύχης και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας».
 
Πρόσθεσε πως «ο χρόνος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Με τις πράξεις και τις ενέργειές της η Τουρκία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να κλείσει οριστικά το θέμα των αγνοουμένων», είπε, και πρόσθεσε πως «τα σημάδια είναι εκεί και τα βλέπουμε, γι’αυτό και προειδοποιούμε χωρίς να εφησυχάζουμε».
 
Αφού εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση και βαθιά ευγνωμοσύνη προς τις οικογένειες των ηρώων για την προσφορά και την θυσία των αγαπημένων τους, ο κ. Φωτίου είπε ότι «με την τέλεση του μνημόσυνου,  μας επιτρέπεται να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα παραμείνουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στον στόχο της δικαίωσης του αγώνα των ηρώων μας, με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας,  σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που συστηματικά και υπεύθυνα εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση», υπογράμμισε.
 
Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, συνέχισε, «να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο, στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και χωρίς στρατεύματα κατοχής. Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο γιατί ακριβώς η τουρκική πλευρά επέμενε στις απαράδεκτες και παράλογες αξιώσεις της», σημείωσε. 
 
Είπε ακόμα ότι «44 χρόνια από το μακάβριο πρόλογο της μεγάλης εθνικής μας τραγωδίας, με τις ταφικές επιγραφές `έπεσεν υπέρ πίστεως και πατρίδος` να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα στους σταυρούς των κοιμητηρίων, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αλλά και στα χωριά και στις πόλεις μας, μνημονεύουμε ξανά τους γενναίους υπερασπιστές της κυπριακής ελευθερίας και τα τραγικά θύματα της τουρκικής εισβολής».
 
Η μνήμη τους, συνέχισε, «δεν τελειώνει μετά από κάθε μνημόσυνο, αλλά διαρκεί ως ασίγαστη φωνή της συλλογικής μας συνείδησης, για να μείνουμε άγρυπνοι στις επάλξεις του αγώνα για σωτηρία της μικρής μας πατρίδας και για τη λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας. Στη δικαίωση αυτού του αγώνα βρίσκεται και η δικαίωση της δικής τους θυσίας».
 
Υπογράμμισε πως «το χρέος προς τους νεκρούς μας, αλλά και προς τη νέα γενιά, είναι η υπόμνηση της ευθύνης μας να επανενώσουμε τον τόπο μας και να τον απαλλάξουμε από την κατοχή, είναι η δέσμευσή μας ότι θα ξανακάνουμε την Κοντέα περιβόλι χαράς και δημιουργίας».
 
Στην ομιλία του ο Επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι «στη μνήμη των ηρώων της Κοντέας, αλλά και στους υπερήφανους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα τους για τελική δικαίωση, μέσα από κοινή συστράτευση και ενότητα. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απόδειξη της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας προς τους ήρωες που σήμερα μνημονεύουμε, καθώς και προς τους αγνοούμενους μας που για την τύχη τους ακόμα αγωνιούμε», ανέφερε.
 
Η μνήμη των ηρώων μας και η υπέρτατη θυσία τους, κατέληξε, «θα πρέπει να διατηρείται ζωντανή και να μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές ως παράδειγμα ήθους, λεβεντιάς, αντρειοσύνης και μεγάλης αφοσίωσης και αγάπης για τα δίκαια και την ελευθερία μας».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο