Υπέγραψαν στις Πρέσπες, γευμάτισαν στα Σκόπια οι δύο Πρωθυπουργοί

Με φόντο τη Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών υπογράφηκε, το πρωί της Κυριακής, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν και να επευφημούν συνεχώς τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο χωρών, και κάλεσε τους δύο λαούς να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.  «Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα υπάρξει συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να μην αφήσουν το βήμα μετέωρο, συμπληρώνοντας ότι «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες, και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία μπαίνει τέλος σε μια μακροχρόνια διένεξη που επιδείνωνε τις διμερείς σχέσεις. Με δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το θάρρος που επέδειξαν.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» , πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ισχυρές απέναντι στην ξενοφοβία.  Αναφορικά με τις αντιδράσεις στις δύο χώρες, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζονται αντιδράσεις, όμως οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουν το μέλλον. «Είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» , σημείωσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Μάθιου Νίμιτς, Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό τα τελευταία 25 χρόνια. Ο κ. Νίμιτς ευχαρίστησε τους δύο Πρωθυπουργούς για το θάρρος, όπως είπε, που επέδειξαν, και σημείωσε ότι οι λαοί χρειάζονται ηγέτες όπως οι Τσίπρας και Ζάεφ, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν μπροστά και να λύνουν προβλήματα ετών.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πως είδε ο ξένος τύπος την υπογραφή της συμφωνίας
 
Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ προσέλκυσε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας Ζάεφ-Τσίπρα, που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών,

To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια "ιστορική συμφωνία" που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια. Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA με τηλεγραφήματά του αναφέρεται στη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "είναι υπερήφανοι για την απόφασή τους".

"Σχεδιάζουμε το μέλλον", είναι η δήλωση του Ζάεφ, την οποία επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, που έχει στην ιστοσελίδα του τρίτο θέμα την είδηση της υπογραφής.


FAZ: Ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες


Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών. "Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού" γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι "οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

"Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία" γράφει η FAZ.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Eξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "Κάναμε ένα ιστορικό βήμα", καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι "η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους" καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .
 
Οι δηλώσεις Χαν και Μογκερίνι
 
Συγχαρητήρια έλαβαν οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και πΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό, από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρεντερίκα Μογκερίνι, και τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στις Πρέσπες.

«Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές γιατί μας έκαναν περήφανους οι ηγέτες των δύο χωρών. Έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα αγκάθι για τη Βαλκανική», σημείωσε η κ. Μογκερίνι, και πρόσθεσε ότι η σημερινή συμφωνία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή και την Ευρώπη.  

«Η σημερινή συμφωνία δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς μέσα από το θάρρος και την προσπάθεια λύνεται κάθε πρόβλημα. Τώρα μένει πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει πράξη αυτή η ιστορική στιγμή», συμπλήρωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαν σημείωσε ότι οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν τη σημερινή συμφωνία ως μια ιστορική στιγμή. «Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήμα, η σημερινή συμφωνία είναι το τέλος μίας διαδρομής αλλά και η αρχή ενός νέου ταξιδιού», κατέληξε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και από τις δύο πλευρές, ο κ. Χαν υποστήριξε ότι σε μια συμφωνία δίνεις κάτι για να λάβεις κάτι.
 
LIVE
 
-Στις Πρέσπες έφτασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
-Αυξάνεται το πλήθος στο συλλαλητήριο το οποίο δεν ξεφεύγει από τα ειρηνικά πλαίσια προς το παρόν
-Θα προηγηθεί ομιλία των Τσίπρα και Ζάεφ και στη συνέχεια οι Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς θα υπογράψουν τη συμφωνία
- Οι δύο αντιπροσωπίες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας θα καταλήξει στο Τέσοβο 
-Πορεία προς το Πισοδέρι από τους διαδηλωτές
-Την ώρα που αναμένονται οι υπογραφές για το Σκοπιανό η Μανταλένα Παπαδοπούλου ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τους ΑΝΕΛ
 

-Στη μεγάλη Πρέσπα ο Νίκος Κοτζιάς

-Το μήνυμα Ζάεφ μέσα από το πλοιάριο που τον μεταφέρει στη μεγάλη Πρέσπα 

«Τολμήσαμε, γιατί θέλουμε επιτυχίες, μακεδονικές επιτυχίες. Κάναμε μια επιλογή για το μέλλον. Ας ανοίξει στην Πρέσπα μια πορεία προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον». 

-Υποδέχθηκε τον Ζάεφ ο Τσίπρας και ακολούθησε θερμή χειραψία ανάμεσα στους δύο ηγέτες

- Όλα έτοιμα για την ομιλία των δύο Πρωθυπουργών

- Τσίπρας: "Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που στο διάβα της ιστορίας το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι". Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης.Βρισκόμαστε εδώ για το πατριωτικό μας καθήκον. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Η κοινή μας βούληση όμως ήταν αυτή που ξεπέρασε τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας από την ημέρα των γενεθλίων του Μάθιου Νίμιτς. Καλούμε τους δύο λαούς να διαβάσουν και να στηρίξου αυτή τη συμφωνία. Είναι μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς. Η συμφωνία που θα υπογράψουμε θα παλέψουμε για να καταστεί βιώσιμη. Έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο. Όχι μόνο  η περιοχή μας αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα όπως το δικό μας. Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της Βαλκανικής μουσικής. Σε αυτή τη μουσική εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση κατέχουν και τα τραγούδια της χαράς. Ένα τέτοι τραγούδικ ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα μαζί στις Πρέσπες. Στόχος μας αυτό το τραγούδι να τραγουδιέται για πολλές γενιές μπροστά. Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια. Σήμερα κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα προς αυτό το σκοπό".

-Ζάεφ: "Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι τίποτα δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς τόλμη. Αυτό το απόφθευμα δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ελπίδα. Όταν πολλοί είχαν αμφιβολίες εμείς αποδείξαμε ότι ήταν δυνατό. Σήμερα βάζουμε τέλος σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Πετύχαμε την επίλυση. Αυτό αποτελεί αποκορύφωμα των προσπαθειών μας. Για μένα είναι πολύ σημαντικό που αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε αρκετά πράγματα. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Η συμφωνία απότελεί ενθάρρυνση και έμνευση μεταξύ των δύο χωρών.Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι.Τι επικειται; Να ανοίξουμε τα σύνορα με τα γειτονικά κράτη χωρίς εντάσεις και διαφωνίες. Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να διευκολύνουμε το εμπόριο, τις επενδύσεις.Απευθύνω μήνυμα σε αυτούς που είναι κατά της συμφωνίας. Τα κράτη μας έχουν υποχρέωση για ισότητα ανάμεσα στα έθνη.Από την αυτοαπομόνωση κανείς δεν είχε όφελος.Η ξενοφοβία δεν αποτελεί επιλογή. Η Ευρώπη δίνει την επιλογή για μια καλή συνεργασία. Πρέπει να φύγουμε από το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την ανδρεία που δείξαται σε αυτή την ιστορική συμφωνία.Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει".

-Έπεσαν οι υπογραφές από Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για τη "Βόρεια Μακεδονία".

-Νίμιτς: "Η θέληση των ηγετών οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος. Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμνοες για την ύπαρξη των δύο ηγετών.Πετύχαμε μια συμφωνία δίκαιη και έντιμη. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στην υπογραφή της συμφωνίας.Σήμερα έχω τα γενέθλια μου και είπα στην οικογένεια μου ότι δεν θέλω δώρα αλλά αυτά θα μου τα κάνουν δύο Πρωθυπουργοί με τους οποιούς συνεργάστηκα.

-Συγχαίρουν τους δύο Ηγέτες Μογκερίνι και Χαν

-Χάρισε τη γραβάτα του στο Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ

Προηγούμενη ενημέρωση

Μπορεί να είναι πολλοί αυτοί που έχουν δώσει ραντεβού το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες, ώστε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η προσέλευσή τους θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι απαγορευτική.
 
Για την ακρίβεια, δεν περνάει ούτε κουνούπι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το χωριό Ψαράδες, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της υπογραφής.
 
Έλληνες και Σκοπιανοί δημοσιογράφοι συρρέουν στο σημείο. Εδώ περιμένοντας υπομονετικά αφού ενώ το βανάκι που μας μετέφερε πέρασε από 4 ελέγχους. Έχουν αρχίσει να καταφτάνουν κυβερνητικοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η κυρία Θεοδωρα Τζάκρη. Υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου από τα οποία περνούν οι τσάντες μας ενώ έχουν επιστρατευτεί και τα ΟΥΚ.

Σε κάθε διασταύρωση έχουν τοποθετηθεί μπλόκα. Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες. Για τον λόγο αυτό οι διαμαρτυρίες θα διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ενώ λεωφορεία ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιες πληροφορίες που θέλουν πούλμαν να καταφτάνουν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτελέσουν το κοινό που θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα συνοδευτεί και από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιστορική ευκαιρία που υπάρχει για τους δύο λαούς και κυρίως στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταγωνιστή της περιοχής.

Ούτε η βροχή το βράδυ του Σαββάτου δεν σταμάτησε τις προετοιμασίες στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, εκεί που θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Όποιος, μάλιστα, κατέβαινε μέχρι την λίμνη είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί ειδικά ταμπελάκια με τις σημαίες των δύο χωρών, ενώ οι βαρκάρηδες σχολίαζαν πως ο καιρός για την εκδήλωση θα είναι καλός και δεν θα έχει αέρα, με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτός ο αρχικός προγραμματισμός. Να περάσουν δηλαδή, αμέσως μετά τη συμφωνία, οι ηγέτες των δύο χωρών με καραβάκια στην ΠΓΔΜ, αμέσως μετά την υπογραφή. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, με προφανή συμβολισμό.

Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Μάθιου Νίμιτς, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.
Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να βρίσκονται από νωρίς στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο χωριό Λαιμός, καθώς το τελευταίο πούλμαν θα αναχωρήσει για τον χώρο πραγματοποίησης της εκδήλωσης στις 9.00πμ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί την τελευταία στιγμή και αφού όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Κινητικότητα υπάρχει και στη γείτονα χώρα. Η ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, Μίλε Μποζνιακόφσκι. Υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».
 
Πηγή:Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο στη Χίο-61χρονος πυροβόλησε τον αδελφό του
Η μητέρα του Παναγιώτη «καίει» την Ειρήνη Μουρτζούκου-Τι απαντά η 24χρονη
Συναγερμός για Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Σποράδες και Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας Alexandros
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού
Στο κενό η νέα ένσταση Γιαννάκη με σημαία την παύση Οδυσσέα-«Δεν δεσμεύει άλλο Δικαστήριο η μαρτυρία στο Ανώτατο»
Αποκάλυψε ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για ΑΟΖ ο Πρόεδρος-Εξελίξεις τον Ιανουάριο για το κοίτασμα «Αφροδίτη»
Ετοιμότητα Προέδρου για διμερή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα-«Προχωρούν οι διεργασίες για άτυπη πενταμερή»
Είδε αστυνομικούς, πέταξε μεθαμφεταμίνη και τράπηκε σε φυγή 20χρονος-Ανακόπηκε και συνελήφθη