Η πρόταση δυσπιστίας για 2η μέρα στη Βουλή των Ελλήνων
08:27 - 15 Ιουνίου 2018
Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η δεύτερη μέρα συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου με τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και την ψηφοφορία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας συζήτησης η ΝΔ κάλεσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη στιγμή που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Η συμφωνία που φέρατε ουσιαστικά υλοποιεί την αλυτρωτική πρόταση για την Μακεδονία του Ίλιντεν… Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα ευθύνης είναι και η μέρα αρχών και συνείδησης της κάθε μιας και του καθενός και εσείς μεταξύ συνείδησης και εξουσίας επιλέξετε την εξουσία», ανέφερε στην εισηγητική του ομιλία ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως την πιο μακροσκελή επιστολή αυτοκτονίας. «Είναι σαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Ιβάνοφ».
Στη συζήτηση έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 150 ομιλητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται και τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση-Θα τα πούμε όλα
«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική αξία γιατί μετά από 8 χρόνια είναι η τελευταία φορά που θα ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίος τελικά πέρασε με 154 ψήφους υπέρ.
«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος γιατί είναι κοινή βούληση όλων να βρεθεί η λύση", τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και η επιτυχία της Ελλάδας δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά συνιστά και μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία", είπε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε τις Ελληνίδες και τους Ελληνες γιατί, όπως είπε, σε αυτούς οφείλεται η επιτυχία.
«Θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά« αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας για την πρόταση δυσπιστίας, διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.
Για «θεσμικές ακροβασίες» κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα ζητήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το θέμα της συμφωνίας ως προς το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
«Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» επισήμανε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Ο Αντώνης Σαμαράς «έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό, σε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό, αλλά παρατήρησε πως αυτό το θέμα το «ξέχασε» όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.
«Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του- και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».
Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διαμαρτυρίες και τότε ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ