Κοτζιάς: Υποστηρίζουμε λύση του Κυπριακού χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, μέλος του ΟΗΕ, και ότι θα απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα ενός κανονικού κράτους, χωρίς παρεμβατικά «δικαιώματα» τρίτων. Αυτό τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου.
 
Ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά τέθηκε στο τραπέζι ο πυρήνας του προβλήματος. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει αφενός να δοθούν τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους αλλά και να κατοχυρωθεί για την ελληνοκυπριακή πλευρά το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας.
 
«Όμως, το ερώτημα παραμένει: Ποιο είναι το θεμελιακό ζήτημα του Κυπριακού; Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το εξής: το ζήτημα της ασφάλειας, το πρόβλημα της παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Η βόρεια Κύπρος είναι το πιο στρατιωτικοποιημένο κομμάτι της Ευρώπης. Μέχρι πέρυσι ήσαν εγκατεστημένοι εκεί 44.000 στρατιώτες για 92.000 Τουρκοκύπριους και 200.000 κατοίκους συνολικά. Η αναλογία είναι ένας στρατιώτης για κάθε δύο Τουρκοκύπριους ή ένας στρατιώτης για κάθε οικογένεια, αν κανείς λάβει υπόψη και τους εποίκους», είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στη θέση υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, μέλος του ΟΗΕ, που θα απολαμβάνει πλήρως όλα όσα δικαιούται ένα κανονικό κράτος, χωρίς παρεμβατικά «δικαιώματα» τρίτων.
 
Αναπτύσσοντας τις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το πρώτο στοιχείο που οφείλει να λάβει κανείς υπόψη του είναι η γεωπολιτική.  «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου, τριγώνου αστάθειας, όπως συνηθίζω να το αποκαλώ. Στην μία γωνία είναι η Ουκρανία, η οποία τελεί σε βαθιά κρίση, αριστερά κάτω η Λιβύη, όπου τότε διεξαγόταν ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος, και στην κάτω δεξιά γωνία του χάρτη είναι το Ιράκ και η Συρία, με τους γνωστούς πολέμους. Αυτές οι τρεις περιοχές διέρχονται πολύ σοβαρές κρίσεις, αν και διαφορετικού βαθμού και υφής. Εξαιτίας αυτών των κρίσεων, και όχι μόνο, διακυβεύεται η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από όπλο αστυνομικού σκοτώθηκε ο Πακιστανός, δεν πυροβόλησε τελικά τα ελαστικά-Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
Ελέγχονται πιστόλια αστυνομικών για τον φόνο του 24χρονου-Ανακοινώθηκε πως πυροβόλησαν ελαστικά στη νεκρή ζώνη
Τοποθετείται για την έκθεση Γκουτέρες το ΥΠΕΞ-«Να αναδεικνύεται με αντικειμενικότητα η κατάσταση επί του εδάφους»
Τουλάχιστον 20 τραυματίες από σύγκρουση των τραμ στο Στρασβούργο-Εκφράζονται φόβοι για νεκρούς
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Απάτη μέσω social media-Έγιναν φίλες στο διαδίκτυο, της έταξε κληρονομία και της απέσπασαν 15 χιλιάδες ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση δύο συρμών του τραμ στο Στρασβούργο-Δεκάδες τραυματίες
Οι δωρεές των διάσημων και των δισεκατομμυριούχων για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
Καθυστερήσεις στις πτήσεις από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο
Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών η ιστορικός Χρύσα Μαλτέζου