Στην Ολομέλεια αύριο η αναπομπή του τροποποιητικού νόμου περί πατρότητας

Στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει αύριο θα συζητηθεί η αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του τροποποιητικού νόμου περί πατρότητας που αφορά συγκεκριμένα την παροχή άδειας και επιδόματος πατρότητας. Το ΑΚΕΛ, το οποίο κατέθεσε τις προτάσεις νόμου, δεν κάνει αποδεκτή την αναπομπή, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ ενώ τα άλλα κόμματα θα τοποθετηθούν στην αυριανή συνεδρίαση.
 
Ο Πρόεδρος της επιτροπής εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η αναπομπή των προτάσεων νόμου του κόμματός του για παροχή άδειας και επιδόματος πατρότητας που ψηφίστηκαν σε νόμο από την πλειοψηφία της Βουλής, καθώς και η τοποθέτηση σήμερα του Υπουργείου εργασίας, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι «οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με οικονομικούς όρους, απορρίπτουν την όποια βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας διατηρώντας έτσι τη διάκριση που δημιουργήθηκε μεταξύ των έγγαμων και των άγαμων πατεράδων που ζουν αρμονικά με την μητέρα των παιδιών τους».

 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, παρουσία και της αρμόδιας Υπουργού, ο κ. Φακοντής είπε ότι το κόμμα του θεωρεί πως  η πατρότητα από μόνη της δεν συνδέεται με το γάμο αλλά με το παιδί, γι' αυτό και οι αναπεμφθέντες νόμοι αποσκοπούν στην άρση της διάκρισης μεταξύ των ζευγαριών που αποκτούν παιδί μετά από γάμο και αυτών χωρίς γάμο ή σύναψη συμφώνου συμβίωσης, καθώς και της διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού μια άγαμη μητέρα δικαιούται άδεια και επίδομα μητρότητας ενώ ένας άγαμος πατέρας όχι.
 
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στην επιτροπή για τη σύνταξη χηρείας σε άτομα που έχουν συνάψει γάμο με δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο του ευρύτερου δημόσιου τομέα μετά τη συνταξιοδότησή τους ( σχετική πρόταση κατατέθηκε από τους Βουλευτές Ανδρέα Φακοντή και Άριστο Δαμιανού) ο κ. Φακοντής είπε ότι οι προσπάθειες του κόμματός του για άλλο ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας, φαίνεται να βρίσκουν θετική ανταπόκριση από το ΥΠΟΙΚ.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις για τροποποίηση του νόμου αποσκοπούν στη χορήγηση σύνταξης χηρείας στο σύζυγο δημόσιου υπαλλήλου ή υπαλλήλου του ημιδημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως του αν ο γάμος είχε συναφθεί μετά την αφυπηρέτηση.
 
Η πρόταση, είπε, στοχεύει στη διόρθωση της στρέβλωσης στη νομοθεσία και στην άρση της διάκρισης μεταξύ των δημοσίων και ημιδημόσιων υπαλλήλων που συνάπτουν γάμο πριν την αφυπηρέτησή τους και αυτών που συνάπτουν μετά.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι στη συνεδρίαση το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης για κόστος με προτεινόμενη ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες προς άρση της διάταξης μεταξύ δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων και παραχώρηση της σύνταξης. Κάλεσε το Υπουργείο να ετοιμάσει και να καταθέσει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για σύναψη γάμου με αλλοδαπές, ανέφερε ότι οι χήρες θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας, αν ο γάμος ήταν τουλάχιστον διάρκειας πέντε ετών ενώ θα μελετηθούν και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχει εκμετάλλευση.
 
Ο κ. Φακοντής ρωτήθηκε και για την τροποποίηση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση σύνταξης ανικανότητας.
Ανέφερε ότι κατατέθηκε πρόταση νόμου που επιχειρεί να διορθώσει τη στρέβλωση σε βάρος των ασφαλισμένων στο ταμείο που ενώ κρίνονται ως ανίκανοι για εργασία από ιατροσυμβούλιο, δεν είναι δικαιούχοι σε σύνταξη ανικανότητας λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν εργάζονταν κα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Ανέφερε ότι οι προσπάθειες φαίνεται να αποφέρουν καρπούς γιατί έστω και καθυστερημένα σήμερα το Υπουργείο αποφάσισε να διεξάγει μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τη σύνταξη ανικανότητας. Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μελέτη και να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο το συντομότερο ώστε να αρθούν τα σοβαρά προβλήματα και τα άτομα αυτά να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να καθίστανται δικαιούχοι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»
Υπεράντληση νερού από τα φράγματα, κενά και καθυστερήσεις στη διαχείριση του υδατικού διαπιστώνει η Ελεγκτική
Βροχές και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια
Η ακουστική αναπηρία δεν θεωρείται μόνιμη για τα ιατροσυμβούλια-Σωρεία καταγγελιών σε ΚΥΣΟΑ