Στο Προεδρικό ο Αλέξης Τσίπρας-Ολοκληρώθηκε το τηλεφώνημα με Ζάεφ

Έγινε η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Αν κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, θα προβεί στις 19:30 ώρα Ελλαδος σε ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Ζάεφ, πέραν του ότι θα ανακοινώσει τη συμφωνία, είναι και το πρόσωπο που επέλεξε την τελική ονομασία της γείτονος. 

Στις 6 ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Οι δύο πρωθυπουργοί συζητούν τις εκκρεμότητες για να κλείσει η συμφωνία

Όπως είχε προαναγγελθεί, κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρωθυπουργοί θα επιχειρήσουν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό. 

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο», ανέφερε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ. 

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα», ανέφερε σε δημοσιογράφους. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, εάν κλείσει η συμφωνία, θα γνωστοποιηθούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες και θα υπάρξει προγραμματισμός για το χρόνο και τον τόπο υπογραφής της. 

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές», πρόσθεσε.

«Είναι πολλά ονόματα στο τραπέζι»

Η τελική ονομασία ήταν επιλογή του κ. Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς. Όμως, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πολλά ονόματα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. 

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, χθες, ο κ. Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν μείνει δύο ονόματα, το «Βόρεια Μακεδονία» («Severna Makedonija») και το «Άνω Μακεδονία» («Upper Macedonia»), ενώ πηγές από την ελληνική πλευρά θεωρούσαν ως πιθανότερο το πρώτο. 
 
Πηγή: protothema

Δειτε Επισης

Νέα πυρά ΑΚΕΛ για το υδατικό σε νυν και πρώην Κυβέρνηση-«Οι ευθύνες για την κατάσταση του υδατικού έχουν όνομα»
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Είδε τους αντιδημάρχους ο ΥΠΕΣ-Συζήτησαν για τα καθήκοντα που τους εκχωρούνται
Δείχνουν τα φωτοβολταϊκά ως αιτία για το πρωτοφανές μπλακ άουτ οι Ισπανοί-Έρευνα για τα κρίσιμα 5 δευτερόλεπτα
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Διαβεβαίωσε για στήριξη Προέδρου στους εγκλωβισμένους η Αριστοτέλους-Σε εξέλιξη διαδικασία για αγορά λεωφορείων
Βλέπει εκλογή Ιμάμογλου εάν παραμείνει στη φυλακή ο Οζέλ
Ελεύθερος υπό όρους ο βιολογικός πατέρας του τρίχρονου Άγγελου που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου
Ενημέρωσε για την πορεία της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Ευρωπαίο Αξιωματούχο ο ΥΠΕΣ-Αναφορές στον τρόπο λειτουργίας
Άγριος καβγάς Γεωργιάδη και Πολάκη-«Να δω αν θα έρθεις με παντελονάτη ενδυμασία στο Δικαστήριο, λες π@π@ριές…»