Ερκμέν: "Πολλές φορές καλέσαμε την Τ.Λοϊζίδου χωρίς απάντηση"

Πολλές φορές η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχει καλέσει την Τιτίνα Λοϊζίδου ενώπιόν της για να ολοκληρωθεί η υπόθεσή της, αλλά δεν πήρε απάντηση, δήλωσε ο «πρόεδρος» της «επιτροπής», Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο κ. Ερκμέν αναφέρει ότι στον Τύπο δημοσιεύθηκε πως «η Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι ο φάκελος που αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, σχετικά με το περιουσιακό στην Κύπρο, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει κλείσει, αποσύρθηκε από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέχρι να κλείσει αυτός ο φάκελος (η Τουρκία) ενημέρωσε ότι δεν θα συζητήσει, ούτε θα αναγνωρίσει αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την Κύπρο».
 
Ο κ. Ερκμέν στην δήλωσή του προσθέτει ότι η «επιτροπή» έστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2007 επιστολή στον δικηγόρο της Τιτίνας Λοϊζίδου για να αποτανθεί στην επιτροπή με βάση τη νομοθεσία 67/2005 και παρότι δεν υπήρξε καμία απάντηση, η «επιτροπή» με καλή πρόθεση έκανε έρευνα για την ακίνητη περιουσία της Λοϊζίδου στην πάνω Κερύνεια που αφορά 10 ακίνητα.
 
Σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας, ο «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ότι διαπιστώθηκε πως τα 9 τεμάχια στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν άδεια οικόπεδα και υπήρχε μια μισή οικοδομή πάνω σε τμήμα 1/36 αυτών των οικοπέδων.
 
Η «επιτροπή», συνεχίζει, διαπίστωσε ταυτόχρονα ότι μετά τις 20 Ιουλίου 1974 οι εν λόγω περιουσίες δόθηκαν σε κατόχους περιουσιών ίσης αξίας (σσ: Τ/κ που άφησαν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές), πάνω στις οποίες χτίστηκαν οικίες και αυτήν τη διαπίστωση την γνωστοποίησαν με επιστολές στις 20 Νοεμβρίου 2007 και 27 Φεβρουαρίου 2008 στον δικηγόρο της Τιτίνας Λοϊζίδου.
 
Επιπρόσθετα, προσθέτει, με τις εν λόγω επιστολές απευθύνθηκε πρόσκληση στην Τιτίνα Λοϊζίδου να υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή» και της γνωστοποιήθηκε ότι, σε περίπτωση υποβολής αίτησης, η επιστροφή αυτών των περιουσιών δεν είναι εφικτή μα βάση τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του νόμου 67/2005 και θα μπορούν να γίνει ανταλλαγή ή αποζημίωση, ενώ σε περίπτωση που το απαιτούσε θα μπορούσε να αποζημιωθεί για απώλεια χρήσης.
 
Στο μεταξύ, στο θέμα αναφέρεται και η τ/κ εφημερίδα "Βατάν", η οποία γράφει, αναφερόμενη στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Επιτροπή Υπουργών εξαιτίας της υπόθεσης Λοϊζίδου «Σκληρή αντίδραση από την Άγκυρα», προσθέτοντας ότι ο φάκελος εδώ και 20 χρόνια δεν έχει κλείσει λόγω εμποδίων που προβάλλουν οι Ε/κ και η Ελλάδα.
 
Διαψεύδει ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου
 
Η ουσία της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου είναι η αποκατάσταση της περιουσίας της, λέει ο δικηγόρος της, Αχιλλέας Δημητριάδης, ενώ διαψεύδει παράλληλα τον «πρόεδρο» της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν απαντήθηκαν οι επιστολές που στάληκαν στην αιτήτρια.
 
Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ της Τιτίνας Λοϊζίδου, η "επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας" είχε αποστείλει επιστολή, καλώντας την να αποταθεί κοντά της για την περιουσία της. Όπως λέει ο δικηγόρος της, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε απάντηση είχε αποστείλει επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο Στρασβούργο, τον Μάιο του 2008, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αιτήτρια δεν ενδιαφέρεται να ανταλλάξει την περιουσία της» και ζητά αποκατάσταση.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η υπόθεση της Τιτίνας Λοΐζίδου εκκρεμεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, από τότε που προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.
 
«Η ουσία της υπόθεση είναι η αποκατάσταση στην περιουσία. Για αυτό το λόγο, η κ. Λοΐζίδου ζητά ατομικά μέτρα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
 
«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της "επιτροπής ακινητών" της υποτελούς τοπικής διοίκησης», συνέχισε, «είχαμε απαντήσει στον Πρέσβη (σσ: Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης) της Τουρκίας Ντάριαλ Μπατίμπεϊ, με επιστολή ημερομηνίας 28 Μαΐου 2008, παραθέτοντας τις θέσεις της κ. Λοΐζίδου για την αποκατάσταση της περιουσίας της».
 
Είπε επίσης ότι «μεταξύ άλλων, στην παράγραφο 4δ της επιστολής γίνεται αναφορά σε πέντε οικόπεδα της περιουσίας Λοΐζίδου, στα οποία δεν είχε γίνει καμία βελτίωση, ήταν άδεια και επομένως θα μπορούσαν να τύχουν αποκατάστασης».
 
Μάλιστα, σημείωσε ότι η Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών επισύναψε την επιστολή του 2008 σε άλλη επιστολή που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης στο Στρασβούργο.
 
«Αν η τουρκική Πρεσβεία δεν προώθησε την απαντητική επιστολή στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, αυτό είναι εσωτερικό τους θέμα», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ο δικηγόρος κλήθηκε παράλληλα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης της Τουρκίας από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τις υπόλοιπες υποθέσεις κατεχόμενων περιουσιών, στο πλαίσιο της προσφυγής «Ξενίδη-Αρέστη». Υπενθύμισε ότι για τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις για αποζημίωση της τάξης των €50 εκ. «Νομίζω ότι η αντιμετώπιση α λα καρτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Τουρκία απλώς συνεχίζεται», είπε ο κ. Δημητριάδης.
 
Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα της αποτελεσματικότητας της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας", ο κ. Δημητριάδης είπε τέλος ότι «θα ήταν καλά να μας πει είτε η Τουρκία, είτε η "επιτροπή", τι μέτρα θα λάβουν για να διορθώσουν τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν στην υπόθεση Ιωάννου, στην οποία μάλιστα πλήρωσαν και τις αποζημιώσεις χωρίς έφεση».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»
Υπεράντληση νερού από τα φράγματα, κενά και καθυστερήσεις στη διαχείριση του υδατικού διαπιστώνει η Ελεγκτική
Βροχές και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια
Η ακουστική αναπηρία δεν θεωρείται μόνιμη για τα ιατροσυμβούλια-Σωρεία καταγγελιών σε ΚΥΣΟΑ